Jump to content

Recommended Posts

Cześć,

jestem nowy na forum, dlatego witam wszystkich.

 

Mam dwa pytania w związku z planowanym zrobieniem mocno wytrawnego piwa na dzikusach:

 

1 - Zależy mi na możliwie wysokim odfermentowaniu.

Jakie drożdże/blendy (dostępne na rynku) z waszych doświadczeń dają najmniej resztkowych cukrów, jakie najwyższe odfermentowanie uzyskaliście?

Z pierwszego rozeznania pomyślałem o The Yeast Bay - Amalgamation ze względu na ilość różnych szczepów brettanomyces (każdy zje coś innego).  Polecilibyście coś lepszego?

 

2 - Czy któraś fermentacja 100% brett lub mieszana dają lepszy efekt jeśli chodzi o odfermentowanie?

Link to comment
Share on other sites

1. Osobiście najniżej (-0.5Blg na pierwszym pokoleniu, -1.0Blg na drugim) zjechałem na Wyeast PC-3031 Saison-Brett Blend, tylko one są dostępne okresowo. Raczej nie działa to tak, że więcej szczepów = wyższe odfermentowanie.

 

2. Zdecydowanie mieszana.

Link to comment
Share on other sites

1. Bretty ogólnie zazwyczaj mocno zjadą, ja zazwyczaj końcowe blg miałem koło 0°Blg - 0,5°Blg (a i -0,5°Blg się zdarzyło) i to nawet z 18-19°Blg.

2. Mieszana ale z mojego doświadczenia to 100% Brett też potrafią dobrze zejść.

 

Godzinę temu, masterkik napisał:

planowanym zrobieniem mocno wytrawnego piwa na dzikusach

Na Brettach to raczej jest problem w drugą stronę ;)

 

Link to comment
Share on other sites

Właśnie się dowiedziałem o możliwości odfermentowania do ujemnej wartości BLG.

Po chwilowym zastanowieniu: OK, alkohol jest lżejszy od wody -  może być. No i zacząłem liczyć.... i wyszło mi że mam za mało danych (za małą wiedzę).

 

Jaki jest potencjalny/graniczny najniższy bailing dla np ekstraktu początkowego 10BLG?

Myślałem zawsze że to będzie 0BLG, ale jak widać się myliłem.

 

Inna sprawa że robiłem cydr w którym jedynym cukrem jest fruktoza i jest przejadana bez problemu przez drożdże do zera. Pomiar gęstości po fermentacji wskazywał 0BLG, może i nawet było mniej, ale nie zwróciłem uwagi bo nie spodziewałem się innego wyniku.

 

Swoją drogą, Oskaliber,  czym mierzysz ekstrakt końcowy że pokazuje ci minusy?

Link to comment
Share on other sites

9 minut temu, masterkik napisał:

Jaki jest potencjalny/graniczny najniższy bailing dla np ekstraktu początkowego 10BLG?

Wg BS ok -2,2°Blg

 

9 minut temu, masterkik napisał:

Swoją drogą, Oskaliber,  czym mierzysz ekstrakt końcowy że pokazuje ci minusy?

Nie jestem Oskaliber ale ja poprzez ekstrapolację skali na balingometrze ;)

 

Inna sprawa że robiłem cydr w którym jedynym cukrem jest fruktoza i jest przejadana bez problemu przez drożdże do zera. Pomiar gęstości po fermentacji wskazywał 0BLG,

Jak ja robiłem cydr to też poniżej zera zszedł.

Edited by kantor
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.