masterkik Posted September 21, 2017 Share Posted September 21, 2017 Cześć, jestem nowy na forum, dlatego witam wszystkich. Mam dwa pytania w związku z planowanym zrobieniem mocno wytrawnego piwa na dzikusach: 1 - Zależy mi na możliwie wysokim odfermentowaniu. Jakie drożdże/blendy (dostępne na rynku) z waszych doświadczeń dają najmniej resztkowych cukrów, jakie najwyższe odfermentowanie uzyskaliście? Z pierwszego rozeznania pomyślałem o The Yeast Bay - Amalgamation ze względu na ilość różnych szczepów brettanomyces (każdy zje coś innego). Polecilibyście coś lepszego? 2 - Czy któraś fermentacja 100% brett lub mieszana dają lepszy efekt jeśli chodzi o odfermentowanie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted September 21, 2017 Share Posted September 21, 2017 1. Osobiście najniżej (-0.5Blg na pierwszym pokoleniu, -1.0Blg na drugim) zjechałem na Wyeast PC-3031 Saison-Brett Blend, tylko one są dostępne okresowo. Raczej nie działa to tak, że więcej szczepów = wyższe odfermentowanie. 2. Zdecydowanie mieszana. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted September 21, 2017 Share Posted September 21, 2017 1. Bretty ogólnie zazwyczaj mocno zjadą, ja zazwyczaj końcowe blg miałem koło 0°Blg - 0,5°Blg (a i -0,5°Blg się zdarzyło) i to nawet z 18-19°Blg. 2. Mieszana ale z mojego doświadczenia to 100% Brett też potrafią dobrze zejść. Godzinę temu, masterkik napisał: planowanym zrobieniem mocno wytrawnego piwa na dzikusach Na Brettach to raczej jest problem w drugą stronę Link to comment Share on other sites More sharing options...
masterkik Posted September 21, 2017 Author Share Posted September 21, 2017 Właśnie się dowiedziałem o możliwości odfermentowania do ujemnej wartości BLG. Po chwilowym zastanowieniu: OK, alkohol jest lżejszy od wody - może być. No i zacząłem liczyć.... i wyszło mi że mam za mało danych (za małą wiedzę). Jaki jest potencjalny/graniczny najniższy bailing dla np ekstraktu początkowego 10BLG? Myślałem zawsze że to będzie 0BLG, ale jak widać się myliłem. Inna sprawa że robiłem cydr w którym jedynym cukrem jest fruktoza i jest przejadana bez problemu przez drożdże do zera. Pomiar gęstości po fermentacji wskazywał 0BLG, może i nawet było mniej, ale nie zwróciłem uwagi bo nie spodziewałem się innego wyniku. Swoją drogą, Oskaliber, czym mierzysz ekstrakt końcowy że pokazuje ci minusy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted September 21, 2017 Share Posted September 21, 2017 (edited) 9 minut temu, masterkik napisał: Jaki jest potencjalny/graniczny najniższy bailing dla np ekstraktu początkowego 10BLG? Wg BS ok -2,2°Blg 9 minut temu, masterkik napisał: Swoją drogą, Oskaliber, czym mierzysz ekstrakt końcowy że pokazuje ci minusy? Nie jestem Oskaliber ale ja poprzez ekstrapolację skali na balingometrze Inna sprawa że robiłem cydr w którym jedynym cukrem jest fruktoza i jest przejadana bez problemu przez drożdże do zera. Pomiar gęstości po fermentacji wskazywał 0BLG, Jak ja robiłem cydr to też poniżej zera zszedł. Edited September 21, 2017 by kantor Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted September 21, 2017 Share Posted September 21, 2017 (edited) Minimalny ekstrakt rzeczywisty będzie 0Blg. Ekstrakt pozorny już niekoniecznie. A w piwowarstwie używamy tego drugiego. Mierzę zawsze i baligometrem i refraktometrem dla pewności. Edited September 21, 2017 by Oskaliber jarkus 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now