Hobbysta Opublikowano 23 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2017 Hejka, część z was mnie kojarzy z mojej opowiastki na chacie o robieniu mojego 3 piwka AIPy. Mam takie pytanie, oglądam dalej filmiki by doskonalić umiejętności i zawsze widzę, ze gdy dochodzi do wysladzania to gdy juz złoże się ułoży to wyraźnie widać warstwę płynu (dosc duża) i na dole słody. U mnie natomiast wyszło tak ze ledwie litr (troche ubarwiam, ale serio nie było tego duzo) zlalem i juz ukazało się złoże. Ile wody powinno było pójść na 6kg słodu? Ja dałem 15l. I dodatkowo jak mozna usprawnić wysladzanie ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
knurek Opublikowano 23 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2017 Najmniej 18 lWysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 23 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2017 Warto wspomnieć jeszcze, ze przy samym zacieraniu wyszło wyjątkowo gęsto Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 23 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2017 Czy danie proporcji więcej niż 3x1 ma sens? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 23 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2017 1 minutę temu, INTseed napisał: Czy danie proporcji więcej niż 3x1 ma sens? Ma. Przykładowo w automatycznych kociołkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 23 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2017 Dajesz 3-3.5l na 1kg słodu. Wiki nie gryzie panie https://www.wiki.piwo.org/Ilość_i_rodzaj_wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 23 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2017 Źle zapytałem. Chodzi o to czy więcej blg otrzymam jak dam np. 4x1 w końcowej filtracji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
knurek Opublikowano 23 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2017 Wyszło gęsto bo zbyt mało wodyWysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 23 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2017 Przepraszam, stosunek 2,5l na 1kg był z automatu w brewness ustawiony i tu tkwi moj błąd. Dzieki Panowie!Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 23 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2017 A i pytanie jeszcze jedno zeby nowego wątku nie zaczynać, słyszałem cos o moczeniu słodów przed zacieraniem. O co z tym chodzi i czemu to służy ? Dzieki za cierpliwość Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 23 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2017 Moczenie slodu to pewnie chodzi o dodanie 20ml wody na 1kg ziarna przed śrutowaniem. Zmiękcza to łuskę, przez co w procesie śrutowania nie łamie się tak bardzo. Wysłane z mojego G3121 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andygro67 Opublikowano 23 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2017 Tu jest odpowiedź na dłuższe moczenie słodu https://www.piwo.org/forums/topic/10765-co-się-stanie-kiedy-długo-moczymy-słód/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2017 w pierwszym poście pytasz sie o wysladzsnie. Wiec tak, wysladzamy do Blg lub do objętości. Ja wysladzam do Blg i kiedy leci mi jakies 2blg przerywam wysladzanie. Co do sposobu to jak Ci wygodnie. Ja zalewam na raz wszystko gorącą wodą i czekam. Istotną rzeczą jest tutaj tępo filtrowania. Gdy filtrujemy np. 100% pszenicy przepływ musi być mniejszy bo inaczej filtracja utknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
knurek Opublikowano 24 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2017 Moczenie słodów zwiększa wydajność podobno. Moczyć powinno się w temp nie wyższej niż 18 stopni. Kilka godzin, 12 maksymalnie. Tak wyczytałem na forach. Ja moczę.Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 24 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2017 Lagler, czyli mam rozumieć, ze zalewasz woda która ma te 70 pare stopni tyle ile mniej więcej chcesz uzyskać tego piwa. Ustawiasz mały przepływ i raz na jakis czas pobierasz próbkę prosto z kranika i sprawdzasz, czy dalej się opłaca wysladzac, tak?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 24 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2017 Bierzesz refraktometr i sprawdzasz co jakiś czas ile blg jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 24 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2017 Ja to jeszcze balingomierzem/balingometrem (która forma jest poprawna?) bede sprawdzał.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy1856 Opublikowano 24 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2017 10 godzin temu, Lagler napisał: Istotną rzeczą jest tutaj tępo filtrowania. Tak, bardzo istotną. Ja filtruję na ostro, bo na tępo mi nie wychodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 24 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2017 Na ostro ?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 24 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2017 tępo / ostro bo jak prędkosć to powinno być tempo redlum 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 24 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2017 Ah głupi ja Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2017 sie chochlik wdarł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 26 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2017 Dnia 9/24/2017 o 12:29, Hobbysta napisał: Ja to jeszcze balingomierzem/balingometrem (która forma jest poprawna?) bede sprawdzał. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Bierz kolego refraktometr od majfrenda z Aliexpressu i sie nawet nie zastanawiaj. Roznica w komforcie zycia porownywalna do wynalezienia pampersow... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kieńć Opublikowano 26 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2017 (edytowane) W literaturze piwowarskiej (np. Palmer "How to Brew") podają, że ilość wody do ilości słodu w czasie zacierania może być od 2l/kg do 4l/kg, przy czym im więcej wody do słodu, tym konwersja jest wolniejsza, ale brzeczka wychodzi bardziej fermentowalna przy tej samej temp. zacierania. Warto jeszcze dodać, że mniejsza objętość zacieru (mniej wody) słabiej trzyma temperaturę, więc jest bardziej wymagająca przy rozbudowanej/długiej procedurze zacierania. Stąd większość osób trzyma się proporcji około 3l/kg. Niemniej spotkałem się też z informacją, że przerwy o niższej temp. zacieru są bardziej wydajne w mniejszych objętościach, stąd np. robię przerwę ferulikową w gęstym zacierze (2L/kg), a potem dodaje ciepłej wody jednocześnie rozrzedzając zacier i podbijając temp. do następnej przerwy. To ile masz wody ponad powierzchnią młóta na początku filtracji to nie jest takie ważne. Ważne żeby trochę jeszcze tej wody nad młótem było nim zaczniesz wysładzanie. Niekiedy można zacząć wysładzać praktycznie od razu po rozpoczęciu filtracji. Ilość wody do wysładzania powinna być taka, żebyś otrzymał tyle brzeczki ile potrzebujesz, uwzględniając stratę wody uwięzionej w młócie. Edytowane 26 Września 2017 przez Kieńć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 26 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2017 Nigdy z aliexpress nie korzystałem i nie wiem jak wybrać sprzęt, na którym w sumie nie znam się jakos bardzo w sklepie gdzie jest milion rożnych ofert moge liczyć na delikatna pomoc ?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się