Jump to content

White IPA - prośba o sprawdzenie receptury


MrT

Recommended Posts

Cześć,

 

chciałbym prosić forumowiczów o drobną pomoc. Na swoją trzecią warkę wybrałem styl White IPA. Znalazłem taką recepturę: https://www.homebrewersassociation.org/homebrew-recipe/deschutes-chainbreaker-white-ipa-clone/ i trochę ją uprościłem. Czy ktoś mógłby zerknąć fachowym okiem, czy wyjdzie coś z tego?

 

Recipe: #3 White IPA
Brewer: MrT
Asst Brewer: 
Style: White IPA
TYPE: All Grain
Taste: (30,0) 

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 23,33 l
Post Boil Volume: 20,83 l
Batch Size (fermenter): 20,00 l   
Bottling Volume: 20,00 l
Estimated OG: 14,292 Plato
Estimated Color: 9,1 EBC
Estimated IBU: 49,0 IBUs
Brewhouse Efficiency: 72,00 %
Est Mash Efficiency: 72,0 %
Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amt                   Name                                     Type          #        %/IBU         
3,00 kg               [T] Pilsner Malt / Słód pilzneński (Weye Grain         1        56,6 %        
2,00 kg               [T] Wheat Malt, Pale / Słód pszeniczny,  Grain         2        37,7 %        
0,30 kg               Płatki pszenne (3,2 EBC)                 Grain         3        5,7 %         
25,00 g               Bravo [15,50 %] - Boil 60,0 min          Hop           4        49,0 IBUs     
15,00 g               Curacao, gorzka skórka pomarańczy (Boil  Spice         5        -             
5,00 g                Mech irlandzki (Boil 10,0 mins)          Fining        6        -             
10,00 g               Kolendra, ziarna (Boil 5,0 mins)         Spice         7        -             
30,00 g               Centennial [10,00 %] - Boil 0,0 min      Hop           8        0,0 IBUs      
30,00 g               Citra [12,00 %] - Boil 0,0 min           Hop           9        0,0 IBUs      
15,00 g               Cascade [5,50 %] - Boil 0,0 min          Hop           10       0,0 IBUs      
1,0 pkg               Safale American  (DCL/Fermentis #US-05)  Yeast         11       -             


Mash Schedule: Temperature Mash, 1 Step, Light Body
Total Grain Weight: 5,30 kg
----------------------------
Name              Description                                   Step Temperature    Step Time            
Saccharification  Add 18,55 l of water at 70,8 C                66,0 C              60 min               
Mash Out          Heat to 76,0 C over 10 min                    76,0 C              10 min               

Sparge: Fly sparge with 10,09 l water at 75,0 C

 

Z góry dziękuję za pomoc! :beer:

Link to comment
Share on other sites

Mech irlandzki wyrzuć. Biała IPA powinna być mętna, więc po co ją klarować?

Poza tym uważaj na kolendrę, bo trudno z nią utrafić - potrafi łatwo przykryć wszystkie aromaty, acz w ziarnie faktycznie nie powinno być źle. Poczytaj sobie jak u innych to wyglądało, gdy ważyli swoje white IPA i witbiery

Link to comment
Share on other sites

W sumie racja z tym mchem. Chciałem spróbować, jak on działa, ale może rzeczywiście zostawię sobie to sprawdzenie na inne piwo. Co do kolendry, to właśnie boje się, że nie będzie wyczuwalna, bo przykryją ją aromaty chmielowe. Czytałem, że przy 50 IBU aromat kolendry powinien być wyczuwalny, ale może zmniejszę ilość do 5 g.

 

Myślę jeszcze nad temperaturą zacierania, czy nie zwiększyć do 68, żeby piwo miało więcej ciała.

Link to comment
Share on other sites

Zmniejszać to raczej nie. Powiem tak: do mojej WIPY dałem 20g i to tak mocno tłuczonej, a i tak dość szybko zniknęła (przynajmniej dla mnie, bo to też różnie ludzie wyczuwają). Chociaż przy przelewaniu na cichą w całym domu było ją czuć.

 

Co do temperatury - co lubisz. Ja lubię robić w 68, więc jestem na tak, ale wyrocznią nie jestem.

Ciemny pszeniczny bym sobie odpuścił. Śnieżnobiałe i tak nie wyjdzie, więc IMHO nie ma sensu.

 

Raczej bym sugerował jakiś chmiel na zimno dorzucić

Edited by Syrjus
Link to comment
Share on other sites

To jest chyba Wheat IPA, a nie White. Biała jest z pszenicą niesłodowaną, a Ty masz słód. Kolendrę weź indyjską, bo te Kamisy i inne dziady, to mydlane są. Cichą bym odpuścił. I nie przyciemniaj, chyba, że na konkurs warzysz..

 

Link to comment
Share on other sites

Według opisu BJCP White IPA zawiera jasne i pszeniczne słody. Większość receptur jakie znalazłem też wymienia słód pszeniczny. Są płatki pszeniczne, więc trochę niesłodowanej pszenicy będzie. Może dać więcej tych płatków, a mniej słodu pszenicznego?

 

Jednak nie będę przyciemniał.

 

Dzięki za podpowiedź z tą kolendrą.

Link to comment
Share on other sites

17 godzin temu, MrT napisał:

Według opisu BJCP White IPA zawiera jasne i pszeniczne słody. Większość receptur jakie znalazłem też wymienia słód pszeniczny. Są płatki pszeniczne, więc trochę niesłodowanej pszenicy będzie. Może dać więcej tych płatków, a mniej słodu pszenicznego?

 

Zależy co chcesz osiągnąć. Ja niedawno zrobiłem coś podobnego, tylko raczej APA niż IPA.

 https://www.piwo.org/forums/topic/9648-browar-z-johnnym-w-tle/?do=findComment&comment=452458

Jeśli to ma być hybryda IPA/APA z Witbierem, to jednak jestem zwolennikiem niesłodowanej pszenicy ( w moim przypadku mąki razowej)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Będę miał gęstwe z poprzedniej warki na US-05, więc myślałem, że ją wykorzystam. A co powiecie na Gozdawa CBW? Ktoś tu na forum polecał je do WIPY. Chyba nie muszą być koniecznie płynne, żeby piwo wyszło.

 

Chmielenie wziąłem z tej receptury z linka, ale można zmienić, skoro mówicie, że Bravo lepszy na zimno.

 

Co do zasypu, to może zrobię taki jak do Wita, 50/50, skoro mówicie, że za mało tej pszenicy nieslodowanej. 

Edited by MrT
Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, MrT napisał:

A co powiecie na Gozdawa CBW? Ktoś tu na forum polecał je do WIPY

Nie wiem czy polecałem je już na forum, ale jeśli nie to uczynię to teraz :)

Używam tych drożdży od dawna i zawsze najpierw warzę witbiera, a później na uzyskanej gęstwie fermentuję WIPA.

Z takiego rozwiązania zawsze jestem zadowolony. Oczywiście dedykowane płynne drożdże byłyby lepszym rozwiązaniem, ale jak się nie ma co się lubi to ...

Link to comment
Share on other sites

Dobra, oto zmodyfikowana receptura:

 

Zasyp

Pilzneński (3 kg)

Płatki pszenne (2,25 kg)

Płatki owsiane (0,25 kg)

 

Prawie typowy Witbier, trochę więcej pilzneńskiego, żeby zwiększyć OG. Daje to około 14,7 Plato.

 

Chmielenie

Magnum (20 g) - 60 min.

Iunga (20 g) - 30 min.

Citra (30 g) - 0 min.

Centennial (30 g) - 0 min.

Cascade (15 g) - 0 min.

Centennial (60 g) - na zimno 5 dni przed rozlewem.

 

Daje to ok. 51 IBU.

 

Dodatki

Curacao (15 g) - 15 min.

Kolendra, pogniecione ziarna (10 g) - 5 min.

 

Drożdże

Gozdawa CBW

 

Jeszcze myślę jak to zacierać: czy tak jak Wita, na wytrawnie (64) i z przerwą w 55, czy jednotemperaturowo w 68?

Edited by MrT
Link to comment
Share on other sites

Ja bym te chmiele jakoś pomieszał, żeby dać na zimno więcej odmian niż samego Centenniala, ale co kto lubi. 

 

Nie znam tych drożdży, nie wiem jak odfermentowują, więc nie poradzę jak sterować zacieraniem. W każdym razie przerwa białkowa jest zbędna. 

Link to comment
Share on other sites

Po prostu Centenniala mam dużo i chciałem go jakoś wykorzystać. Mogę pododawać te resztki z Cascade, Iungi i Magnum, bo będę je zamawiał w 30 gramowych opakowaniach, ale nie wiem czy taki misz-masz będzie dobry.

Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, MrT napisał:

To dopiero trzecia warka, więc nie chcę wydawać 40 zł na drożdże. Przyjdzie czas na to jeszcze.

Fermentum mobile 24 zł. Jak sam zaznaczyłeś zbierasz gęstwę, więc koszta się rozbijają. Ale nie o tym temat, nie o ty...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Witam,
warto chmielić White IPA na zimno? Nie chce żeby chmiel przykrył aromaty witbierowe (kolendra, pomarańcza). Może wystarczy amerykański chmiel na hop-stand?
Myślę, że warto. Wydaje mi się, że bez tego wyjdzie bardziej amerykańska pszenica. W większości receptur jakie znalazłem było chmilenie na zimno.
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.