MrT Posted September 28, 2017 Share Posted September 28, 2017 Cześć, chciałbym prosić forumowiczów o drobną pomoc. Na swoją trzecią warkę wybrałem styl White IPA. Znalazłem taką recepturę: https://www.homebrewersassociation.org/homebrew-recipe/deschutes-chainbreaker-white-ipa-clone/ i trochę ją uprościłem. Czy ktoś mógłby zerknąć fachowym okiem, czy wyjdzie coś z tego? Recipe: #3 White IPA Brewer: MrT Asst Brewer: Style: White IPA TYPE: All Grain Taste: (30,0) Recipe Specifications -------------------------- Boil Size: 23,33 l Post Boil Volume: 20,83 l Batch Size (fermenter): 20,00 l Bottling Volume: 20,00 l Estimated OG: 14,292 Plato Estimated Color: 9,1 EBC Estimated IBU: 49,0 IBUs Brewhouse Efficiency: 72,00 % Est Mash Efficiency: 72,0 % Boil Time: 60 Minutes Ingredients: ------------ Amt Name Type # %/IBU 3,00 kg [T] Pilsner Malt / Słód pilzneński (Weye Grain 1 56,6 % 2,00 kg [T] Wheat Malt, Pale / Słód pszeniczny, Grain 2 37,7 % 0,30 kg Płatki pszenne (3,2 EBC) Grain 3 5,7 % 25,00 g Bravo [15,50 %] - Boil 60,0 min Hop 4 49,0 IBUs 15,00 g Curacao, gorzka skórka pomarańczy (Boil Spice 5 - 5,00 g Mech irlandzki (Boil 10,0 mins) Fining 6 - 10,00 g Kolendra, ziarna (Boil 5,0 mins) Spice 7 - 30,00 g Centennial [10,00 %] - Boil 0,0 min Hop 8 0,0 IBUs 30,00 g Citra [12,00 %] - Boil 0,0 min Hop 9 0,0 IBUs 15,00 g Cascade [5,50 %] - Boil 0,0 min Hop 10 0,0 IBUs 1,0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05) Yeast 11 - Mash Schedule: Temperature Mash, 1 Step, Light Body Total Grain Weight: 5,30 kg ---------------------------- Name Description Step Temperature Step Time Saccharification Add 18,55 l of water at 70,8 C 66,0 C 60 min Mash Out Heat to 76,0 C over 10 min 76,0 C 10 min Sparge: Fly sparge with 10,09 l water at 75,0 C Z góry dziękuję za pomoc! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Syrjus Posted September 28, 2017 Share Posted September 28, 2017 Mech irlandzki wyrzuć. Biała IPA powinna być mętna, więc po co ją klarować? Poza tym uważaj na kolendrę, bo trudno z nią utrafić - potrafi łatwo przykryć wszystkie aromaty, acz w ziarnie faktycznie nie powinno być źle. Poczytaj sobie jak u innych to wyglądało, gdy ważyli swoje white IPA i witbiery Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrT Posted September 28, 2017 Author Share Posted September 28, 2017 W sumie racja z tym mchem. Chciałem spróbować, jak on działa, ale może rzeczywiście zostawię sobie to sprawdzenie na inne piwo. Co do kolendry, to właśnie boje się, że nie będzie wyczuwalna, bo przykryją ją aromaty chmielowe. Czytałem, że przy 50 IBU aromat kolendry powinien być wyczuwalny, ale może zmniejszę ilość do 5 g. Myślę jeszcze nad temperaturą zacierania, czy nie zwiększyć do 68, żeby piwo miało więcej ciała. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrT Posted September 28, 2017 Author Share Posted September 28, 2017 Może dodam też 0,2 kg ciemnego pszenicznego, żeby się zmieścić w stylu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Syrjus Posted September 28, 2017 Share Posted September 28, 2017 (edited) Zmniejszać to raczej nie. Powiem tak: do mojej WIPY dałem 20g i to tak mocno tłuczonej, a i tak dość szybko zniknęła (przynajmniej dla mnie, bo to też różnie ludzie wyczuwają). Chociaż przy przelewaniu na cichą w całym domu było ją czuć. Co do temperatury - co lubisz. Ja lubię robić w 68, więc jestem na tak, ale wyrocznią nie jestem. Ciemny pszeniczny bym sobie odpuścił. Śnieżnobiałe i tak nie wyjdzie, więc IMHO nie ma sensu. Raczej bym sugerował jakiś chmiel na zimno dorzucić Edited September 28, 2017 by Syrjus Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrT Posted September 28, 2017 Author Share Posted September 28, 2017 (edited) Nie planowałem cichej, więc także chmielenia na zimno, ale mogę zrobić. A jaki byś polecił chmiel na zimno? Edited September 28, 2017 by MrT Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted September 28, 2017 Share Posted September 28, 2017 To jest chyba Wheat IPA, a nie White. Biała jest z pszenicą niesłodowaną, a Ty masz słód. Kolendrę weź indyjską, bo te Kamisy i inne dziady, to mydlane są. Cichą bym odpuścił. I nie przyciemniaj, chyba, że na konkurs warzysz.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrT Posted September 28, 2017 Author Share Posted September 28, 2017 Według opisu BJCP White IPA zawiera jasne i pszeniczne słody. Większość receptur jakie znalazłem też wymienia słód pszeniczny. Są płatki pszeniczne, więc trochę niesłodowanej pszenicy będzie. Może dać więcej tych płatków, a mniej słodu pszenicznego? Jednak nie będę przyciemniał. Dzięki za podpowiedź z tą kolendrą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted September 28, 2017 Share Posted September 28, 2017 Bez chmielenia na zimno to taka średnia IPA Ci z tego wyjdzie. Nie musisz robić cichej żeby chmielić na zimno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted September 29, 2017 Share Posted September 29, 2017 No a co z drożdżami? Chmiele za milion złotych a drożdże po najmniejszej linii oporu.Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted September 29, 2017 Share Posted September 29, 2017 (edited) Oj tam od razu po najniższej linii oporu, US-05 to akurat najlepsze suchary jakie są Choć faktycznie do White IPA przydałyby się bardziej drożdże witbierowe. Edited September 29, 2017 by Oskaliber Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted September 29, 2017 Share Posted September 29, 2017 17 godzin temu, MrT napisał: Według opisu BJCP White IPA zawiera jasne i pszeniczne słody. Większość receptur jakie znalazłem też wymienia słód pszeniczny. Są płatki pszeniczne, więc trochę niesłodowanej pszenicy będzie. Może dać więcej tych płatków, a mniej słodu pszenicznego? Zależy co chcesz osiągnąć. Ja niedawno zrobiłem coś podobnego, tylko raczej APA niż IPA. https://www.piwo.org/forums/topic/9648-browar-z-johnnym-w-tle/?do=findComment&comment=452458 Jeśli to ma być hybryda IPA/APA z Witbierem, to jednak jestem zwolennikiem niesłodowanej pszenicy ( w moim przypadku mąki razowej) Link to comment Share on other sites More sharing options...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Posted September 29, 2017 Share Posted September 29, 2017 to Bravo weź se zostaw na inną warkę albo wrzuć na zimno, szkoda dawać na 60' jak nic w smaku/aromacie z tego nie zostanie. Iunga/Magnum i szafa gra Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrT Posted September 29, 2017 Author Share Posted September 29, 2017 (edited) Będę miał gęstwe z poprzedniej warki na US-05, więc myślałem, że ją wykorzystam. A co powiecie na Gozdawa CBW? Ktoś tu na forum polecał je do WIPY. Chyba nie muszą być koniecznie płynne, żeby piwo wyszło. Chmielenie wziąłem z tej receptury z linka, ale można zmienić, skoro mówicie, że Bravo lepszy na zimno. Co do zasypu, to może zrobię taki jak do Wita, 50/50, skoro mówicie, że za mało tej pszenicy nieslodowanej. Edited September 29, 2017 by MrT Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted September 29, 2017 Share Posted September 29, 2017 2 godziny temu, MrT napisał: A co powiecie na Gozdawa CBW? Ktoś tu na forum polecał je do WIPY Nie wiem czy polecałem je już na forum, ale jeśli nie to uczynię to teraz Używam tych drożdży od dawna i zawsze najpierw warzę witbiera, a później na uzyskanej gęstwie fermentuję WIPA. Z takiego rozwiązania zawsze jestem zadowolony. Oczywiście dedykowane płynne drożdże byłyby lepszym rozwiązaniem, ale jak się nie ma co się lubi to ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrT Posted September 29, 2017 Author Share Posted September 29, 2017 To dopiero trzecia warka, więc nie chcę wydawać 40 zł na drożdże. Przyjdzie czas na to jeszcze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrT Posted September 29, 2017 Author Share Posted September 29, 2017 (edited) Dobra, oto zmodyfikowana receptura: Zasyp Pilzneński (3 kg) Płatki pszenne (2,25 kg) Płatki owsiane (0,25 kg) Prawie typowy Witbier, trochę więcej pilzneńskiego, żeby zwiększyć OG. Daje to około 14,7 Plato. Chmielenie Magnum (20 g) - 60 min. Iunga (20 g) - 30 min. Citra (30 g) - 0 min. Centennial (30 g) - 0 min. Cascade (15 g) - 0 min. Centennial (60 g) - na zimno 5 dni przed rozlewem. Daje to ok. 51 IBU. Dodatki Curacao (15 g) - 15 min. Kolendra, pogniecione ziarna (10 g) - 5 min. Drożdże Gozdawa CBW Jeszcze myślę jak to zacierać: czy tak jak Wita, na wytrawnie (64) i z przerwą w 55, czy jednotemperaturowo w 68? Edited September 29, 2017 by MrT Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted September 29, 2017 Share Posted September 29, 2017 Ja bym te chmiele jakoś pomieszał, żeby dać na zimno więcej odmian niż samego Centenniala, ale co kto lubi. Nie znam tych drożdży, nie wiem jak odfermentowują, więc nie poradzę jak sterować zacieraniem. W każdym razie przerwa białkowa jest zbędna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrT Posted September 29, 2017 Author Share Posted September 29, 2017 Po prostu Centenniala mam dużo i chciałem go jakoś wykorzystać. Mogę pododawać te resztki z Cascade, Iungi i Magnum, bo będę je zamawiał w 30 gramowych opakowaniach, ale nie wiem czy taki misz-masz będzie dobry. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted September 29, 2017 Share Posted September 29, 2017 3 godziny temu, MrT napisał: To dopiero trzecia warka, więc nie chcę wydawać 40 zł na drożdże. Przyjdzie czas na to jeszcze. Fermentum mobile 24 zł. Jak sam zaznaczyłeś zbierasz gęstwę, więc koszta się rozbijają. Ale nie o tym temat, nie o ty... Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrados78 Posted October 30, 2017 Share Posted October 30, 2017 Witam, warto chmielić White IPA na zimno? Nie chce żeby chmiel przykrył aromaty witbierowe (kolendra, pomarańcza). Może wystarczy amerykański chmiel na hop-stand? Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrT Posted October 30, 2017 Author Share Posted October 30, 2017 Witam, warto chmielić White IPA na zimno? Nie chce żeby chmiel przykrył aromaty witbierowe (kolendra, pomarańcza). Może wystarczy amerykański chmiel na hop-stand?Myślę, że warto. Wydaje mi się, że bez tego wyjdzie bardziej amerykańska pszenica. W większości receptur jakie znalazłem było chmilenie na zimno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted October 30, 2017 Share Posted October 30, 2017 Jak ma być White IPA to trzeba, ale nikt nie broni zrobić jakiegoś American Witbiera czy czegoś w tym rodzaju. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now