Korzen_ Opublikowano 29 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 Hej, czy warzył ktoś piwo z chmielu U3/132 z RPA? http://twojbrowar.pl/pl/uniwersalny/2417-u3132-50g-rpa-chmiel-granulat.html Robiłem dziś SMaSH na tym właśnie chmielu, już drugi raz. Daje taką dziwną ostrą, piekącą goryczkę, jakby chemiczną. Warzyłem piwo po raz drugi, pierwszą warkę wylałem, bo myślałem, że ten smak to od nowego garnka, którego nie umyłem przed warzeniem. Ma ktoś jakieś doświadczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 29 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 Napisz jak chmieliłeś pierwszą i drugą, generalnie podaj szczegóły warki (szczególnie fermentacji). Może tajemnica nie tkwi w samym chmielu, co w procesie/ obchodzeniu się z nim. Ostatnio np. znajomy walnął na ostatnie minuty dużo Marynki i zostawił na chłodzenie naturalne, W efekcie piwa nie da się pić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Korzen_ Opublikowano 29 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 Chmielenie: 8g - 60 min 10g - 30min 15g - 10 min 10g - 0 min na chłodzenia warka 20 litrów z obliczeń wychodzi około 50 ibu, 10 Blg. Smak brzeczki oceniałem po warzeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 29 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 (edytowane) Nie ocenia się smaku brzeczki tylko smak piwa Z mojego doświadczenia to brzeczka po gotowaniu zazwyczaj (pomijając brzeczki wybitnie nisko nachmielone) ma tragiczną goryczkę, a piwa jakoś wychodzą. Edytowane 29 Września 2017 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Korzen_ Opublikowano 29 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 Zawsze oceniam smak brzeczki, ale takiego jeszcze nigdy nie miałem. A sram się z tym, bo drożdże z tego piwa mają iść do RIS-a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldorn Opublikowano 30 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2017 Nowy (większy?) garnek powiadasz... Poczytaj, a nóż widelec: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi