markus383 Opublikowano 1 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2017 Witam. Jako, że zaczyna się sezon na warzenie mam plan na piwo dzikie, które będę mógł spożyć w lato przyszłego roku. Pomyślałem o zrobieniu zasypu a'la Lambic (60% słód Pale Ale i 40% pszeniczny), a do tego na tydzień na fermentację dać S-04(na ich gęstwie nagazuję imperialnego czekoladowca). Po tygodniowej fermentacji....... odkrywam dekielek fermentora i zostawiam na tydzień na tarasie pod osłoną gazy. Robiliście taki eksperyment w polskich warunkach? Ciekawy jestem Waszych doświadczeń. Nie ukrywam, że do takiego postępowania skłoniła mnie cena drożdży Brettanomyces Pozdrawiam, Mateusz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kòpôcz Opublikowano 1 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2017 Odważne i chyba ryzykowne. Jeśli pozwolisz, podepnę pod konsultację i swój pomysł:z ogrodu zrywam gruszkę, wkładam do litra brzeczki na ok. dobę, następnie próbuję zrobić z tego starter na mieszadle. Fermentuję tylko dzikusami.Któryś z pomysłów ma sens? sws 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 1 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2017 (edytowane) Już był gdzieś podobny wątek. Jak już tam pisałem u mnie jabłka + apteka w profilu na czystych dzikusach z powietrza. Ogólnie to nie polecam oszczędzać akurat na drożdżach (bo to żadne oszczędzanie, strata pieniędzy na surowce i energię, jak warka będzie do wylania, będzie zbliżona/większa do ceny drożdży), Bretki też nie są jakoś dużo droższe niż zwykłe płynne ale jak to dla Ciebie za dużo to warz inne style. Edytowane 2 Października 2017 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gaspode Opublikowano 1 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2017 (edytowane) 35 minut temu, markus383 napisał: Po tygodniowej fermentacji. A czy po tygodniu fermentacji drożdże S-04 nie przefermentują większości cukrów? Wydaje mi się, że po takim czasie piwo będzie już mocno zdominowane przez zadane drożdże i tym dzikim trudno będzie cokolwiek wnieść do piwa. Tutaj było o łapaniu drożdży. Sam myślałem o miniwarce na dzikich drożdżach, ale to plany tak odległe jak "weekend w poniedziałek". Edytowane 1 Października 2017 przez Tom Bombadil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 1 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2017 48 minut temu, markus383 napisał: na tydzień na fermentację dać S-04(na ich gęstwie nagazuję imperialnego czekoladowca). Po tygodniowej fermentacji....... odkrywam dekielek fermentora i zostawiam na tydzień na tarasie pod osłoną gazy. Robiłem to wielokrotnie. Uzyskasz ocet słodowy (piwny) bardzo dobry w kuchni, ale z lambikiem nie mający nic wspólnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2017 Pomyłka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 2 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2017 23 godziny temu, Tom Bombadil napisał: A czy po tygodniu fermentacji drożdże S-04 nie przefermentują większości cukrów? Wydaje mi się, że po takim czasie piwo będzie już mocno zdominowane przez zadane drożdże i tym dzikim trudno będzie cokolwiek wnieść do piwa. Nie jest to prawdą. Dzikusy więcej wnoszą w piwie wstępnie przefermentowanym, niż zadane od początku. Dnia 10/1/2017 o 20:20, markus383 napisał: Witam. Jako, że zaczyna się sezon na warzenie mam plan na piwo dzikie, które będę mógł spożyć w lato przyszłego roku. Pomyślałem o zrobieniu zasypu a'la Lambic (60% słód Pale Ale i 40% pszeniczny), a do tego na tydzień na fermentację dać S-04(na ich gęstwie nagazuję imperialnego czekoladowca). Po tygodniowej fermentacji....... odkrywam dekielek fermentora i zostawiam na tydzień na tarasie pod osłoną gazy. Robiliście taki eksperyment w polskich warunkach? Ciekawy jestem Waszych doświadczeń. Nie ukrywam, że do takiego postępowania skłoniła mnie cena drożdży Brettanomyces Pozdrawiam, Mateusz. Loteria z małą szansą na powodzenie. Na pierwsze dzikie piwo zdecydowanie lepiej kupić drożdże. Fermentacja spontaniczna to wyższa szkoła jazdy. 23 godziny temu, Kòpôcz napisał: Odważne i chyba ryzykowne. Jeśli pozwolisz, podepnę pod konsultację i swój pomysł: z ogrodu zrywam gruszkę, wkładam do litra brzeczki na ok. dobę, następnie próbuję zrobić z tego starter na mieszadle. Fermentuję tylko dzikusami. Któryś z pomysłów ma sens? Mniejsze ryzyko, bo po zapachu startera możesz ocenić czy jest sens to zadawać do piwa. Przeważnie jak się próbuje rozpropagować dzikusy z jakichś owoców, kwiatków czy innych naturalnie występujących rzeczy, to tylko 1 na kilka daje jakiś sensowny rezultat, więc trzeba mieć ochotę na trochę zabawy, a nie liczyć, że za pierwszym razem się uda. No i jak chcesz fermentować tylko dzikusami to ten starter pewnie by musiał być z 3 stopniowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 2 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2017 a mi się udało zrobić jedno podejście do tematu. zrobiłem z 10 próbek - słoiczki + owoce z ogrodu + brzeczka + tlen. kilka próbek zaszło pleśnią, kilka idealnie odfermentowało. namnożyłem drożdże, zapodałem do warki 5 litrów - efekt jest... niezadowalający ;). odfermentowanie nie najgorsze, bo 70%, ale piwo ma paskudnie alkoholowy smak mimo niskiego woltażu. tak czy siak - warto próbować, ja na pewno wrócę do tematu. no i jest jeszcze szansa że piwo się ułoży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się