Booner Opublikowano 12 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2017 Cześć Jak według Was wygląda sprawa produkcji estrów i posmakowów rozpuszczalnikowych podczas refermentacji. Drożdże to s05, temperatura refermentacji pokojowa to jakieś 22 stopnie. Fermentacja przeprowadzana w 17-18 stopniach. Czy gdzy piwo będzie refermentowało w tych 22 stopniach aż do odpowiedniego nagazowania może wystąpić ten sam efekt który powstaje podczas fermentacji w 22 stopniach? Tzn woń i smak rozpuszczalniowe, Czy może lepiej zostawić piwo do nagazowania w około 18 stopniach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 12 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2017 Refermentację lepiej przeprowadzić w trochę wyższej temperaturze niż fermentację, wg mnie 22°C to bardzo dobra temperatura na refermentację przy US-05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 12 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2017 Przy ilości cukru używanego do refermentacji nie masz co się o to martwić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszMyszyński Opublikowano 13 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 No właśnie to zagadnienie mnie zastanawia. Skoro drożdże mają w specyfikacji optymalną temperaturę fermentacji podaną na poziomie powiedzmy 18 stopni, to jaki jest cel refermentowania w temperaturze pokojowej? Przecież drożdże w 18 stopniach będą pracowały i przerobią cukier na CO2? Czy w moim toku myślenia tkwi gdzieś błąd? dodam, że wszystkie swoje piwa refermentuję w tej samej temperaturze co główna fermentacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 13 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 3 godziny temu, JanuszMyszyński napisał: to jaki jest cel refermentowania w temperaturze pokojowej? Będzie szybciej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 13 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 Podczas refermentacji drożdży jest mało i są już w dość kiepskiej kondycji, dlatego raczej trzeba im dać dobre warunki to niej i do posprzątania po niej. Ja staram się refermentację robić w górnym zakresie danego szczepu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lichtus Opublikowano 13 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 to fakt...refermentacja przebiega szybciej w wyższych temperaturach ale przeprowadza się ją w celu nagazowania piwa, a to lepiej zachodzi w niższych.... piwo łatwiej nasyca się CO2 w niższych temperaturach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 14 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2017 To refermentuj w lodówce Drożdże mają zjeść cukier, a CO2 i tak się rozpuści, przy zbyt niskich temperaturach częściej i dłużej można mieć problem z niechcianymi produktami fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Booner Opublikowano 14 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2017 11 godzin temu, Lichtus napisał: to fakt...refermentacja przebiega szybciej w wyższych temperaturach ale przeprowadza się ją w celu nagazowania piwa, a to lepiej zachodzi w niższych.... piwo łatwiej nasyca się CO2 w niższych temperaturach... A nie jest tak że podczas refermentacji co2 zbiera się w pustej przestrzeni w butelce. Dopiero potem wskazane jest aby piwo umieścić w niżywej temp. co powoduje szybsze rozpuszczone co2 w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lichtus Opublikowano 14 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2017 34 minuty temu, Booner napisał: A nie jest tak że podczas refermentacji co2 zbiera się w pustej przestrzeni w butelce. Dopiero potem wskazane jest aby piwo umieścić w niżywej temp. co powoduje szybsze rozpuszczone co2 w piwie. tak, dokładnie tak jest. Ta przestrzeń w butelce jest po to aby gromadził się CO2, na początku po rozlewie będzie tam powietrze, ale tlen z powietrza zostanie przerobiony przez drożdże. W niższych temperaturach CO2 lepiej/łatwiej rozpuści się w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się