Jonas Opublikowano 13 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 (edytowane) Cześć Planuję w sobotę warzyć PB na drożdżach z gęstwy po Pilsie 12BLG (Wyeast 2278 Czech Pils). Problem w tym że niestety gęstwę zbierałem ponad miesiąc temu. Wobec tego wymyśliłem, że zrobię starter z części drożdży, a pozostałe przemyję i zadam razem ze starterem. Niestety nie pomyślałem o tym aby przemyć te drożdżaki, które poszły do starteru. Podsumowując jestem w takiej sytuacji: Mam litrowy starter, który kręci się na mieszadle magnetycznym, niestety pływają w nim syfy drożdżowe i pełno chmielu po pilsie Mam litrowy słój z resztą drożdży, które zalałem wodą z nowootwartej butelki niegazowanej wody. Jakby co mogę kupić 2 paczki US04 i puścić je na starter na 24 godziny lub zadac zrehydratyzowane aby uzyskać risa. I teraz moje pytania: 1. Robić portera i zadać drożdże ze startera? 2. Zrobić nowy starter z umytymi drożdżami? 3. Użyć startera plus dolać umyte drożdże? 4. US-04 Z góry dzięki za odpowiedź Edytowane 13 Października 2017 przez Jonas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 13 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 Ja bym zrobił lżejsze piwo na jednej paczce górniaków, a na gęstwie Risa Ewentualnie dwie paczki i zrobił lekkiego Risa albo porządny starter ~5l i Porter Bałtycki (ale to już trochę loteria bo drożdże dość stare). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matz Opublikowano 13 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 Porter bałtycki nie powinnienem być na dolniakach? Wysłane z mojego Lenovo K53a48 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 13 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 W dniu 13.10.2017 o 15:23, Matz napisał(a): Porter bałtycki nie powinnienem być na dolniakach? Rozwiń Ano nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się