Skocz do zawartości

Gęstwa do Portera Bałtyckiego


Jonas

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Planuję w sobotę warzyć PB na drożdżach z gęstwy po Pilsie 12BLG (Wyeast 2278 Czech Pils). Problem w tym że niestety  gęstwę zbierałem ponad miesiąc temu. Wobec tego wymyśliłem, że zrobię starter z części drożdży, a pozostałe przemyję i zadam razem ze starterem. Niestety nie pomyślałem o tym aby przemyć te drożdżaki, które poszły do starteru. 

 

Podsumowując jestem w takiej sytuacji:

Mam litrowy starter, który kręci się na mieszadle magnetycznym, niestety pływają w nim syfy drożdżowe i pełno chmielu po pilsie

Mam litrowy słój z resztą drożdży, które zalałem wodą  z nowootwartej butelki niegazowanej wody. 

Jakby co mogę kupić  2 paczki US04 i puścić je na starter na 24 godziny lub zadac zrehydratyzowane aby uzyskać risa.

 

I teraz moje pytania:

1. Robić portera i zadać drożdże ze startera?

2. Zrobić nowy starter z umytymi drożdżami?

3. Użyć startera plus dolać umyte drożdże?

4. US-04

 

 

Z góry dzięki za odpowiedź

Edytowane przez Jonas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja bym zrobił lżejsze piwo na jednej paczce górniaków, a na gęstwie Risa :)

Ewentualnie dwie paczki i zrobił lekkiego Risa albo porządny starter ~5l i Porter Bałtycki (ale to już trochę loteria bo drożdże dość stare).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.