Jonas Posted October 13, 2017 Share Posted October 13, 2017 (edited) Cześć Planuję w sobotę warzyć PB na drożdżach z gęstwy po Pilsie 12BLG (Wyeast 2278 Czech Pils). Problem w tym że niestety gęstwę zbierałem ponad miesiąc temu. Wobec tego wymyśliłem, że zrobię starter z części drożdży, a pozostałe przemyję i zadam razem ze starterem. Niestety nie pomyślałem o tym aby przemyć te drożdżaki, które poszły do starteru. Podsumowując jestem w takiej sytuacji: Mam litrowy starter, który kręci się na mieszadle magnetycznym, niestety pływają w nim syfy drożdżowe i pełno chmielu po pilsie Mam litrowy słój z resztą drożdży, które zalałem wodą z nowootwartej butelki niegazowanej wody. Jakby co mogę kupić 2 paczki US04 i puścić je na starter na 24 godziny lub zadac zrehydratyzowane aby uzyskać risa. I teraz moje pytania: 1. Robić portera i zadać drożdże ze startera? 2. Zrobić nowy starter z umytymi drożdżami? 3. Użyć startera plus dolać umyte drożdże? 4. US-04 Z góry dzięki za odpowiedź Edited October 13, 2017 by Jonas Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted October 13, 2017 Share Posted October 13, 2017 Ja bym zrobił lżejsze piwo na jednej paczce górniaków, a na gęstwie Risa Ewentualnie dwie paczki i zrobił lekkiego Risa albo porządny starter ~5l i Porter Bałtycki (ale to już trochę loteria bo drożdże dość stare). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Matz Posted October 13, 2017 Share Posted October 13, 2017 Porter bałtycki nie powinnienem być na dolniakach? Wysłane z mojego Lenovo K53a48 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted October 13, 2017 Share Posted October 13, 2017 3 godziny temu, Matz napisał: Porter bałtycki nie powinnienem być na dolniakach? Ano nie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now