Jump to content

Gęstwa do Portera Bałtyckiego


Jonas

Recommended Posts

Cześć

Planuję w sobotę warzyć PB na drożdżach z gęstwy po Pilsie 12BLG (Wyeast 2278 Czech Pils). Problem w tym że niestety  gęstwę zbierałem ponad miesiąc temu. Wobec tego wymyśliłem, że zrobię starter z części drożdży, a pozostałe przemyję i zadam razem ze starterem. Niestety nie pomyślałem o tym aby przemyć te drożdżaki, które poszły do starteru. 

 

Podsumowując jestem w takiej sytuacji:

Mam litrowy starter, który kręci się na mieszadle magnetycznym, niestety pływają w nim syfy drożdżowe i pełno chmielu po pilsie

Mam litrowy słój z resztą drożdży, które zalałem wodą  z nowootwartej butelki niegazowanej wody. 

Jakby co mogę kupić  2 paczki US04 i puścić je na starter na 24 godziny lub zadac zrehydratyzowane aby uzyskać risa.

 

I teraz moje pytania:

1. Robić portera i zadać drożdże ze startera?

2. Zrobić nowy starter z umytymi drożdżami?

3. Użyć startera plus dolać umyte drożdże?

4. US-04

 

 

Z góry dzięki za odpowiedź

Edited by Jonas
Link to comment
Share on other sites

Ja bym zrobił lżejsze piwo na jednej paczce górniaków, a na gęstwie Risa :)

Ewentualnie dwie paczki i zrobił lekkiego Risa albo porządny starter ~5l i Porter Bałtycki (ale to już trochę loteria bo drożdże dość stare).

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.