Igorrodz Opublikowano 14 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2017 Cześć Potrzebuję uzyskać pomarańczowy aromat w piwie. Piwo aktualnie 4 dzień na burzliwej, drożdże MJ M27 Belgian Ale. Zasyp: Pilzeński 1.5kg, monachijski 0.75kg, płatki owsiane 0.4kg. Dodatki: wyciśnięty sok z 5 szt pomarańczy dodany na 5 minut przed wyłączeniem palnika. Chmiele: Iunga 5g 60' + 10g 20'; Saaz 20g 20' + 29.5g 0'; Mandarina Bavaria 20g 20' + 31.5g 0'. Po gotowaniu przed rozpoczęciem fermentacji 9°BLG, ilość brzeczki nastawnej 17l. Planowałem wlać 2 szt syropu Herbapol (pasteryzowany) w sumie już-już (teraz) ale wydaje mi się, że to jednak nie doda za bardzo aromatu pomarańczowego (I tak go dodam bo mam a raczej nie ma nikogo, kto by chciał go wypić - nie proponujcie zostawienia jak jest i dodawania soku bezpośrednio do piwa przed spożyciem ). Co zrobić? Skórki świeżych pomarańczy zetrzeć na tarce (ile w sumie tych pomarańczy?) i dodać do piwa? Ale co z zakażeniem? Może jakiś "pomarańczowy" chmiel na cichą? Tylko jaki i ile? Obrazek dla atencji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 14 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2017 Pacifica na cichą? Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 14 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2017 Skórki z kilku pomarańcz (bez tej białej części) zamaceruj przez tydzień w alkoholu, np. w wódce a następnie wszystko wrzuć na cicha fermentację, powinno dać sporo aromatu Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 14 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2017 30 minut temu, zasada napisał: Pacifica na cichą? Jaki aromat ma ten chmiel zbiór 2016 (2017 nigdzie w sklepach PL nie znalazłem). Robiłeś piwo na tym chmielu z tego rocznika? Co sądzisz o wrzuceniu garści Amarillo na cichą? Będą pomarańcze czy raczej ogólnie cytrusy, kwiaty i dominacja nad tym, co już dałem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 14 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2017 Ten chmiel od początku warzenia męczę i ta "pomarańczowa marmolada" z opisu pałęta się jakoś niezbyt dynamicznie za każdym razem. 2016 mam w zamrażarce i nie wiem w sumie kiedy go użyję, ale obstawiam czytelne ale niespecjalnie wyraźne nuty. @Versaar chyba dał Ci lepszą radę. A na marginesie, jak to jest, że pytasz już po warzeniu? Nie ogarniam tej metody. Zamiast przed całą akcją wyczytać wszystko co można, dopytać ewentualnie - dopiero po fakcie gasić pożar. Ja bym nie miał nerwów na takie loty. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 14 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2017 zobacz bo w dwóch butelkach tego syropu to pewnie 0,7-0,8 kg cukru będzie, jeśli ci to nie przeszkadza to ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 14 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2017 Kiedyś dodawałem dla eksperymentów do piwka przy butelkowaniu soku z mandarynek zamiast syropu cukrowego. Gdzieś tam w tle były te mandarynki, ale dupy nie urywało. Laik by nie wyczuł za cholerę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 14 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2017 (edytowane) 29 minut temu, Gawon napisał: w dwóch butelkach tego syropu to pewnie 0,7-0,8 kg cukru będzie Edytowane 14 Października 2017 przez Igorrodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 14 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2017 To już wolałbym zamiast takiego syropu dodać aromatu (ale lepszego niż ten do ciasta). Wiem, że to niezgodne z duchem kraftu, ale każdy w swojej kuchni może robić co mu się podoba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 14 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2017 Dobra, panowie, ile tego zestu... czy tam startych skórek z pomarańczy dać aby wszystko było dobrze wyczuwalne? Oczywiście zamaceruję na jakieś 4 dni w alko ~75% (dwie jednostki spirytu, jedna jednostka wody) bo ponoć taki daje najlepszy efekt - najlepiej wyciąga to, co dobre. Mógłbym dorzucić dodatkowo trochę Amarillo (mam w domu w sumie 50g), warto? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 15 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2017 Amarillo możesz wrzucić, ale w tym roku nie urywa tyłka, aromat jest nikły niestety. Myślę że jak zetrzesz 4 pomarańcze to będzie dość, ale tego nikt na 100% nie powie, każdy ma inny węch/poczucie smaku Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się