Skocz do zawartości

Pils 12 Blg


Kieras

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o sprawdzenie receptury: +,-  25 l brzeczki

 

5 kg słód Pilzneński ekstra jasny (Czechy) 2-3 EBC

0,5 kg słód Carapils Weyermann 3-5 EBC

120g chmiel Saaz 4,3 %

 

Zacieranie:

 

Zasyp w temperaturze wody  55 C i podniesienie do:

63 C- 40 min

72 C- 20 min

78 C- 10 min

 

Gotowanie: 90 min

 

35g Saaz  na 80 min

35g Saaz na 45 min

30g Saaz na 5 min

 

Drożdże:

Wyeast 2001 Urquell Lager

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO napisał:

warzyłem ostatnio bardzo podobnego Pilsa, młode piwo smakuje bardzo dobrze. w Twoim przepisie zamieniłbym tylko chmiel na goryczkę - szkoda tyle saaza marnować skoro i tak wszystko pójdzie w gorycz. ja dałem magnum i fajnie jest

tzn. ile saazu i magnuma ?? 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

46 minut temu, Kieras napisał:

tzn. ile saazu i magnuma ?? 

 

musisz sobie przeliczyć żeby Ci pasowało do oczekiwań :). możesz też zamiast Magnuma wrzucić inny chmiel goryczkowy który lubisz, ja po prostu jestem #teammagnum.

jak mój przepis przeskalujesz na 25l to wyjdzie tak (40 IBU):

 

60' - 23g Magnum (30 IBU)

15' - 35g Saaz (7 IBU)

10' - 12g Saaz (1,8 IBU)

5' - 12g Saaz  (0,9 IBU)

 

ogólnie przepis inspirowany tym:

https://www.wiki.piwo.org/Pils,_Damian_Gacioch_(Damian_ia4)

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja bym proponował tak:

- 52°C - 15 min

- 62°C - 40 min

- 72°C - 90 min

podgrzanie do mashout.

 

Wydłużenie przerwy w 72stopniach rzekomo daje efekt słodowego finiszu, coś jakbyś dekokcję zrobił. Ja pilsy robię takim schematem i jestem zadowolony :) Później chmielenie rób od pierwszej minuty, tak żeby pierwsza dawka gotowała się 90minut.

 

Kolega wyżej dobrze radzi, na gorycz do pilsa możesz wrzucić magnum albo marynkę, dają czystą gorycz. Niektórym magnum nie smakuje, ale u mnie w Pilsie zrobił robotę.

Pozdro

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Myślę że będzie to tak wyglądać:

Słód:
5 kg- Pilzneński 6-rzędowy Belgia 2,5-3,5 EBC
0,5 kg-Caramel Pils Bestmalz 3-7 EBC

Zacieranie  :
zasyp w temp. 55 C 
-52 C - 15 min
-62 C - 40 min
-72 C - 90 min
-78 C - 10 min
Gotowanie:  90 min.
90' - 23g Magnum
25' - 35g Saaz
5' - 24g Saaz
Drożdże:
Fermentum Mobile FM30 Bohemska Rapsodia

burzliwa: 8-10 C - 2-3 tyg.

13-14 C - 24 h

cicha: 0-2 C - 4-5 tyg.

butelkowanie z dodatkiem świeżych drożdży , 150 g sacharozy 

8-12 C - 1 tydz.

0-4 C - 3 miesiące

Edytowane przez Kieras
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Kieras napisał:

Myślę że będzie to tak wyglądać:

Słód:
5 kg- Pilzneński ekstra jasny (Czechy) 2-3 EBC
0,5 kg- Karmelowy Carapils Weyermann 3-5 EBC
Zacieranie  :
zasyp w temp. 55 C 
-52 C - 15 min
-62 C - 40 min
-72 C - 90 min
-78 C - 10 min
Gotowanie:  90 min.
90' - 23g Magnum
25' - 35g Saaz
5' - 24g Saaz
Drożdże:
Fermentum Mobile FM30 Bohemska Rapsodia

burzliwa: 8-10 C - 2-3 tyg.

13-14 C - 24 h

cicha: 0-2 C - 4-5 tyg.

butelkowanie z dodatkiem świeżych drożdży , 105 g sacharozy 

8-12 C - 1 tydz.

0-4 C - 3 miesiące

A po co Ci jeszcze te 3 miesiace w bliskiej zeru temp.?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

34 minuty temu, buber napisał:

A po co Ci jeszcze te 3 miesiace w bliskiej zeru temp.?

korzystam z porady Pani Doroty Chrapek -http://blog.homebrewing.pl/20/

to jest mój pierwszy dolniak ,także robię wg sprawdzonej receptury

Edytowane przez Kieras
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.