grzesiuu Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 (edytowane) Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe: 1 ----Składniki: - pilzeński Litovel 4,25 kg; - monachijski Litovel 0,9 kg; - karmel jasny 0,5 kg - caraaroma 0,35; - chmiel Marynka granulat 40 g; - chmiel Lubelski granulat 25 g; - miód gryczany, naturalny 1,3kg. 2 -----Zacieranie: - 20l wody do 64°C - 64-62°C i 40' - 72°-30 - podgrzanie do 76°C filtracja 3 ----Wysładzanie/Filtracja: Po 10' przerwy. Wysładzanie - po 5l 4----Chmielenie: - 10' - Marynka; - 55' - Lubelski + mech irl. - 70' - miód i chłodzenie. Rozsypałem US-05 na 23°C. Burzliwa dwa tygodnie. 5---Rozlane z dodatkiem 0,5l rezerwy oraz 1/2 miodu sztucznego 250ml (czyli ok. 130ml). Pokazało 1,5°Blg i 8,9% alkh. --------------------------------------------------------------------------------------------------- 1---Składniki to wiadomo trzeba je mieć żadna filozofia 2---20l podgrzewamy do 64 i wsypujemy słód i na poziomie 64-62 utrzymujemy przez 40 min, podgrzewamy do 72 i trzymamy 30 min i potem podgrzewamy do 76 i wlewamy do filtratora czekamy 10 min. 3--- po 10 min wysładzanie po 5l. To co to znaczy po 5l. Wlewamy partiami po 5l wody i wysładzamy ok ale do ilu litrów? 4---gotujemy po 10 minutach wrzucamy marynka po 55 min czyli 45min po marynce wrzucamy lubelski + mech po 70minutach gotowania wlewamy miód mieszamy i chłodzimy 5---rezerwa czyli odlana wcześniejsza brzeczka. Jak taką się przechowuje w lodówce, zamraża? Przed dolaniem chyba się ją gotuje? Proszę ewentualnie mnie poprawić i odpowiedzieć bo z chęcią może by się coś zrobiło z jakiegoś przepisu Przepis: http://www.piwo.org/forum/t1875-Miodowe-17%B0Blg-II-miejsce-w-III-Pomorski-Konkurs-Piw-Domowych-.html Edytowane 21 Marca 2010 przez fabians Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe: 1 ----Składniki: - pilzeński Litovel 4,25 kg; - monachijski Litovel 0,9 kg; - karmel jasny 0,5 kg - caraaroma 0,35; - chmiel Marynka granulat 40 g; - chmiel Lubelski granulat 25 g; - miód gryczany, naturalny 1,3kg. 2 -----Zacieranie: - 20l wody do 64°C - 64-62°C i 40' - 72°-30 - podgrzanie do 76°C filtracja 3 ----Wysładzanie/Filtracja: Po 10' przerwy. Wysładzanie - po 5l 4----Chmielenie: - 10' - Marynka; - 55' - Lubelski + mech irl. - 70' - miód i chłodzenie. Rozsypałem US-05 na 23°C. Burzliwa dwa tygodnie. 5---Rozlane z dodatkiem 0,5l rezerwy oraz 1/2 miodu sztucznego 250ml (czyli ok. 130ml). Pokazało 1,5°Blg i 8,9% alkh. --------------------------------------------------------------------------------------------------- 1---Składniki to wiadomo trzeba je mieć żadna filozofia 2---20l podgrzewamy do 64 i wsypujemy słód i na poziomie 64-62 utrzymujemy przez 40 min, podgrzewamy do 72 i trzymamy 30 min i potem podgrzewamy do 76 i wlewamy do filtratora czekamy 10 min. 3--- po 10 min wysładzanie po 5l. To co to znaczy po 5l. Wlewamy partiami po 5l wody i wysładzamy ok ale do ilu litrów? 4---gotujemy po 10 minutach wrzucamy marynka po 55 min czyli 45min po marynce wrzucamy lubelski + mech po 70minutach gotowania wlewamy miód mieszamy i chłodzimy 5---rezerwa czyli odlana wcześniejsza brzeczka. Jak taką się przechowuje w lodówce, zamraża? Przed dolaniem chyba się ją gotuje? Proszę ewentualnie mnie poprawić i odpowiedzieć bo z chęcią może by się coś zrobiło z jakiegoś przepisu Pkt 3:- po 10 min rozpoczynamy filtrację ,a wodę dolewamy porcjami gdy poziom brzeczki prawie zrówna się z poziomem młóta. Wysładzamy do momentu aż brzeczka w kotle będzie miała gęstość około 1-1,5°Blg niższą od zaplanowanej (tzn. jeżeli chcesz mieć po gotowaniu i chmieleniu np. 14°Blg, to przed gotowaniem powinno być około 12,5-13°Blg ) Pkt 5:-rezerwa potrzebna jest tylko do refermentacji, ale nie jest konieczna, bo można refermentować cukrem, glukozą itp. rezerwę można zamrozić np. w PET ,lub wlać do słoja i spasteryzować jak kompoty.Przed użyciem przegotować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 (edytowane) Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe: 1 ----Składniki: - pilzeński Litovel 4,25 kg; - monachijski Litovel 0,9 kg; - karmel jasny 0,5 kg - caraaroma 0,35; - chmiel Marynka granulat 40 g; - chmiel Lubelski granulat 25 g; - miód gryczany, naturalny 1,3kg. 2 -----Zacieranie: - 20l wody do 64°C - 64-62°C i 40' - 72°-30 - podgrzanie do 76°C filtracja 3 ----Wysładzanie/Filtracja: Po 10' przerwy. Wysładzanie - po 5l 4----Chmielenie: - 10' - Marynka; - 55' - Lubelski + mech irl. - 70' - miód i chłodzenie. Rozsypałem US-05 na 23°C. Burzliwa dwa tygodnie. 5---Rozlane z dodatkiem 0,5l rezerwy oraz 1/2 miodu sztucznego 250ml (czyli ok. 130ml). Pokazało 1,5°Blg i 8,9% alkh. --------------------------------------------------------------------------------------------------- 1---Składniki to wiadomo trzeba je mieć żadna filozofia 2---20l podgrzewamy do 64 i wsypujemy słód i na poziomie 64-62 utrzymujemy przez 40 min, podgrzewamy do 72 i trzymamy 30 min i potem podgrzewamy do 76 i wlewamy do filtratora czekamy 10 min. 3--- po 10 min wysładzanie po 5l. To co to znaczy po 5l. Wlewamy partiami po 5l wody i wysładzamy ok ale do ilu litrów? 4---gotujemy po 10 minutach wrzucamy marynka po 55 min czyli 45min po marynce wrzucamy lubelski + mech po 70minutach gotowania wlewamy miód mieszamy i chłodzimy 5---rezerwa czyli odlana wcześniejsza brzeczka. Jak taką się przechowuje w lodówce, zamraża? Przed dolaniem chyba się ją gotuje? Proszę ewentualnie mnie poprawić i odpowiedzieć bo z chęcią może by się coś zrobiło z jakiegoś przepisu Przepis: http://www.piwo.org/forum/t1875-Miodowe-17%B0Blg-II-miejsce-w-III-Pomorski-Konkurs-Piw-Domowych-.html 3. Wysładzanie to przelewanie młóta podczas filtracji aby wymyć cały ekstrakt. Jak zauważysz podczas filtracji, że poziom brzeczki nad młótem jest bardzo mały dolewasz 5 litrów wody. Potem, gdy poziom znów opadnie znów dolewasz itd. Nie dopuść aby młóto się odsłoniło i nie było nad nim wody bo pogorszy to wydajność. Wysładzasz to czasu aż uzyskasz pożądany poziom Blg całości. Powinien być o stopień lub 2 niższy od tego których chcesz mieć w gotowym piwie bo stracisz trochę wody podczas gotowania. 5. Możesz po prostu po gotowaniu schłodzić i włożyć do lodówki lub zamrozić. Przed użyciem pogotuj z 20 min i wystudź. Dodaj przed butelkowaniem. Możesz równie dobrze użyć cukru lub glukozy do refermentacji. Nie zmieni to smaku a mniej zabawy. EDIT: Spóźniłem się o 44 s:) . Edytowane 21 Marca 2010 przez cieplyl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 21 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 (edytowane) Czyli jak nazwa przepisu "Miodowe 17°Blg " to wysładzamy do 17 i mierzymy próbkę w temp. pokojowej który ma być 1 sopień 2 niższy czyli 15-16 Blg. Czyli rozumiem że w zależności np. od rodzaju ześrutowania słodu można uzyskać różną wydajność czyli wysłodzę raz 19 l raz 23l przykładowo? Edytowane 21 Marca 2010 przez fabians Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 Czyli jak nazwa przepisu "Miodowe 17°Blg " to wysładzamy do 17 i mierzymy próbkę w temp. pokojowej który ma być 1 sopień 2 niższy czyli 15-16 Blg. Czyli rozumiem że w zależności np. od rodzaju ześrutowania słodu można uzyskać różną wydajność czyli wysłodzę raz 19 l raz 23l przykładowo? Tak tylko jak zmielisz za bardzo to filtracja będzie trwałą wieki. Nigdy nie sugeruj się ile w przepisie pisze wody do wysładzania. To zawsze kwestia indywidualna. Wysłódź do 15 i powinno być ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alban Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 A kiedy jest coś takiego: Chmielenie: 70 min – 20g Zeus 40 min – 20g Amarillo 30 min – 20g Citra 20 min – 20g Amarillo 10 min – 20g Citra 0 min – 20g Cascade to co oznacza 0 min – 20g Cascade? Czy to jest po prostu napisane od końca i Cascade wrzucamy na samym początku czy trzeba wrzucić Cascade na sam koniec, już po wyłączeniu palników? W "którą stronę" to czytać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 (edytowane) to co oznacza 0 min – 20g Cascade? wyłączone palniki. 20 gram chmielu odmiany cascade Edytowane 17 Stycznia 2014 przez lolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 Na 70 min gotowania Zeus.... Na 0 min gotowania = wyłączenie grzania Cascade... Alban 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alban Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 A jak długo trzymać ten chmiel w kotle przed odfiltrowaniem do fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 aż je schłodzisz. Alban 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 Trzeba przed wszystkim czytać piaskownice. Niektórzy trzymają przez całą fermentacje a inni "odwirowują" chmieliny. Czytać i próbować! Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 A jak długo trzymać ten chmiel w kotle przed odfiltrowaniem do fermentacji? Możesz nie chłodzić, po wyłączeniu grzania zrób whirpool i zdekantuj gorącą brzeczkę do sterylnego fermentora, zamknij pokrywę, wystaw na balkon, rano po wychłodzeniu brzeczki zadaj drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 (edytowane) Po gotowaniu wyłączyć sprzęt np. po 70minucie chmielenia (0 minuta ostatniego chmielu/dodatku) , natychmiast schłodzić lub gorącą brzeczkę przelać do pojemnika i w nim schłodzić, odfiltrować przelewając do właściwego fermentora(?) czy fermentatora(?), napowietrzyć zadając drożdże... Edytowane 17 Stycznia 2014 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolhh Opublikowano 5 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2021 Odświeżam temat, w przepisach nie jest napisane ile litrów wody użyć do zacierania a ile do wysładzania. Jeśli o wysładzanie chodzi to doczytałem, że brzeczka ma mieć o około 2 BLG mniej niz produkt końcowy, ale ile wody do zacierania? Z góry dzięki za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 5 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2021 Standardowo stosunek wody do słodu przy zacieraniu to 3l/kg. Każdy kilogram słodu wchłonie około litra wody. Z tego możesz wyliczyć ilość wody do zacierania i wysładzania. Przykładowo - masz 5kg słodu i chcesz uzyskać 25l brzeczki do gotowania. Do zacierania grzejesz 15l wody, z tego uzyskasz 10l brzeczki - czyli do wysładzania potrzebujesz kolejnych 15l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Kaczmarski Opublikowano 2 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2021 W dniu 6.11.2021 o 00:17, punix napisał: Standardowo stosunek wody do słodu przy zacieraniu to 3l/kg. Każdy kilogram słodu wchłonie około litra wody. Z tego możesz wyliczyć ilość wody do zacierania i wysładzania. Przykładowo - masz 5kg słodu i chcesz uzyskać 25l brzeczki do gotowania. Do zacierania grzejesz 15l wody, z tego uzyskasz 10l brzeczki - czyli do wysładzania potrzebujesz kolejnych 15l. Przy Porterach tak sam się oblicza ilość wody do zacierania i wysładzania? Chcę uzyskać 20 l piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 2 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2021 3 minuty temu, Krzysztof Kaczmarski napisał: Przy Porterach tak sam się oblicza ilość wody do zacierania i wysładzania? Chcę uzyskać 20 l piwa. Tak, styl nie ma znaczenia, jeśli chodzi o matematykę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krakus Opublikowano 3 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2021 Ilość wody potrzebnej do zacierania określa się tak samo (3 - 4 litry wody na 1 kg słodu), natomiast ilość wody potrzebna do wysładzania zależy już od gęstości brzeczki, jaką chcemy uzyskać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Kaczmarski Opublikowano 3 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2021 32 minuty temu, Krakus napisał: Ilość wody potrzebnej do zacierania określa się tak samo (3 - 4 litry wody na 1 kg słodu), natomiast ilość wody potrzebna do wysładzania zależy już od gęstości brzeczki, jaką chcemy uzyskać. OK dziękuję za informację, chodziło mi o np uzyskanie 18- blg brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 7 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2021 To najłatwiej będzie użyć jakiś kalkulator bądź program piwowarski, choćby Polskie Proste Piwne Porachunki z forum, brewness, itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się