Jump to content

Receptura RIS-a do konsultacji


Luqas van Dred

Recommended Posts

Parametry:

Zakładana wydajność:70%

Początkowe blg: 25,5°
IBU: 100
EBC: 79
Objętość: 15l
Czas gotowania: 60min
 
Składniki:
Słód Pilzneński 4,00kg
Słód Monachijski  1,00kg
Karmelowy 150EBC 0,50kg

Czekoladowy 1200EBC 0,30kg

Jęczmień palony 0,50kg

Carafa III Special 0,50kg 

Biscuit 0,30kg

Płatki owsiane (podpiekane w piekarniku) 0,80kg

 

Zacieranie:
66st C - 90min
78st C - 10min
Stosunek woda/słody - 2,5:1
 

Chmielenie:
60 min:
- 30g Admiral 14,2% AA
10 min:
- 20g Admiral 14,2% AA
-5g mech irlandzki

 

Drożdże:
US05 dwie saszetki - starter 1l 48godz przed zadaniem do brzeczki

Lub

Po przelaniu na cichą Rye IPA zostaną mi drożdże FM52 w fermentorze. Czy lepiej je zalać RISem? To jest lepsze rozwiązanie (więcej komórek drożdżowych)? 

Fermentacja burzliwa: 3tyg

Fermentacja cicha: 3tyg

 

Z wysłodzin będę robił Stouta z odtłuszczonym masłem orzechowym w proszku (PB2). 

 

1.Czy zasyp jest ok? 

2. Co z drożdżami? 

3.Jakieś inne sugestie? 

Z góry dzięki za rady. 

Link to comment
Share on other sites

Z tego chmielenia wychodzi niecałe 60 IBU i to bez grzebania w % utylizacji chmielu (czyli zakładamy 100% utylizacji, gdzie ja u siebie schodzę do 80-75%).  Będzie słodki ulepek bez balansu, RISowi nie przystoi. Druga sprawa US-05? Starter? 48H? Eeeee coś nie tak. Użyj gęstwy FM52, świetne drożdże pod RISa. Dołóż chmielu, tak żeby faktycznie było te 100 IBU. Jeżeli chodzi o głębokość odfementowania zacieraj niżej, powiedzmy 90 minut w 64°C później podnieś do 72°C i mash out. Możesz jeszcze trochę cukru sypnąć (jakieś 3-5% zasypu).

 

Tak rzuciłem okiem i internety twierdzą, że US-05 to to samo co FM52 więc tym bardziej gęstwa>starter z suchych.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, BelgLover napisał:

Z tego chmielenia wychodzi niecałe 60 IBU i to bez grzebania w % utylizacji chmielu (czyli zakładamy 100% utylizacji, gdzie ja u siebie schodzę do 80-75%).  Będzie słodki ulepek bez balansu, RISowi nie przystoi. Druga sprawa US-05? Starter? 48H? Eeeee coś nie tak. Użyj gęstwy FM52, świetne drożdże pod RISa. Dołóż chmielu, tak żeby faktycznie było te 100 IBU. Jeżeli chodzi o głębokość odfementowania zacieraj niżej, powiedzmy 90 minut w 64°C później podnieś do 72°C i mash out. Możesz jeszcze trochę cukru sypnąć (jakieś 3-5% zasypu).

 

Tak rzuciłem okiem i internety twierdzą, że US-05 to to samo co FM52 więc tym bardziej gęstwa>starter z suchych.

Na pewno wyszło Ci 60 IBU? Nie policzyłeś przypadkiem dla 20 litrów? Ja liczyłem w PPPP i dla 15 litrów wyszło 100 IBU. 

Link to comment
Share on other sites

Na pewno wyszło Ci 60 IBU? Nie policzyłeś przypadkiem dla 20 litrów? Ja liczyłem w PPPP i dla 15 litrów wyszło 100 IBU. 

Warzylem podobnego RISa i też chmielilem go Admiralem. Miałem 10 litrów i tyle samo chmielu. Jak wrócę do domu podam Ci dokładne ilości. Piwo wyszło goryczkowe w punkt, może nawet mogło być troszkę bardziej gorzkie.

 

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, BelgLover napisał:

Warzylem podobnego RISa i też chmielilem go Admiralem. Miałem 10 litrów i tyle samo chmielu. Jak wrócę do domu podam Ci dokładne ilości. Piwo wyszło goryczkowe w punkt, może nawet mogło być troszkę bardziej gorzkie.

 

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka

 

 

 

Ok dzięki. Teoretycznie przy tak dużym ekstrakcie nie można takiego piwa przechmielić ;p

Link to comment
Share on other sites

Ris to dość szeroki styl, a duża część konsumentów nie chce piwa 25°Blg i 10% alk. które jest wytrawne, lekkie i pijalne jak lekki FES, tylko chce piwa które ich przytłoczy wszystkim (zresztą ja ich trochę rozumiem, Ris który smakuje jak Stoucik 16°Blg, a ma 10% alk. to nie jest mój ulubiony profil Risa :)).

Ponadto przy odpowiednim odfermentowaniu i udziale słodów palonych, to można spokojnie na 30-40 IBU zrobić i nie będzie żaden ulepek (zwłaszcza przy mocno mineralnej wodzie) ;)

Edited by kantor
Link to comment
Share on other sites

Każdy warzy to co lubi. Dla mnie RIS ma gwałcić poniewierać, wyrywać kubki smakowe, a nade wszystko być szalenie kompleksowym. Więc ja polecam RISa 100 IBU plus albo wędzony albo dorzucić płatki drewniane macerowane w alkoholu. Poezja. Potrafię nad buteleczką swojego RISa siedzieć grubo powyżej godziny (ale za cholerę nie wiem ile dokładnie bo nie mam czasu na głupoty).

 

Btw 40 IBU to trochę jak porter bałtycki - dla mnie osobiście nuda.

Link to comment
Share on other sites

Porter bałtycki ma zupełnie inny poziom słodów palonych, a nie tylko chmiel jest gorzki.

 

PS Ja zupełnie nie rozumiem tej mody psucia dobrego Risa tym drewnem, czy fuzlami z whisky :P

Edited by kantor
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.