Luqas van Dred Opublikowano 29 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 Parametry: Zakładana wydajność:70% Początkowe blg: 25,5° IBU: 100 EBC: 79 Objętość: 15l Czas gotowania: 60min Składniki: Słód Pilzneński 4,00kg Słód Monachijski 1,00kg Karmelowy 150EBC 0,50kg Czekoladowy 1200EBC 0,30kg Jęczmień palony 0,50kg Carafa III Special 0,50kg Biscuit 0,30kg Płatki owsiane (podpiekane w piekarniku) 0,80kg Zacieranie: 66st C - 90min 78st C - 10min Stosunek woda/słody - 2,5:1 Chmielenie: 60 min: - 30g Admiral 14,2% AA 10 min: - 20g Admiral 14,2% AA -5g mech irlandzki Drożdże: US05 dwie saszetki - starter 1l 48godz przed zadaniem do brzeczki Lub Po przelaniu na cichą Rye IPA zostaną mi drożdże FM52 w fermentorze. Czy lepiej je zalać RISem? To jest lepsze rozwiązanie (więcej komórek drożdżowych)? Fermentacja burzliwa: 3tyg Fermentacja cicha: 3tyg Z wysłodzin będę robił Stouta z odtłuszczonym masłem orzechowym w proszku (PB2). 1.Czy zasyp jest ok? 2. Co z drożdżami? 3.Jakieś inne sugestie? Z góry dzięki za rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 29 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 z ciekawości, nie myślałeś żeby zamiast dwóch paczek S5 kupić płynne? kosztowo wyjdzie tak samo, a skoro i tak chcesz starter robić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luqas van Dred Opublikowano 29 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 Boję się o stopień odfermentowania. Słyszałem, że US05 głębiej odfermentowują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 (edytowane) Z tego chmielenia wychodzi niecałe 60 IBU i to bez grzebania w % utylizacji chmielu (czyli zakładamy 100% utylizacji, gdzie ja u siebie schodzę do 80-75%). Będzie słodki ulepek bez balansu, RISowi nie przystoi. Druga sprawa US-05? Starter? 48H? Eeeee coś nie tak. Użyj gęstwy FM52, świetne drożdże pod RISa. Dołóż chmielu, tak żeby faktycznie było te 100 IBU. Jeżeli chodzi o głębokość odfementowania zacieraj niżej, powiedzmy 90 minut w 64°C później podnieś do 72°C i mash out. Możesz jeszcze trochę cukru sypnąć (jakieś 3-5% zasypu). Tak rzuciłem okiem i internety twierdzą, że US-05 to to samo co FM52 więc tym bardziej gęstwa>starter z suchych. Edytowane 29 Października 2017 przez Gość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszMyszyński Opublikowano 29 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 Uwarz coś lekkiego i taniego na jednej saszecie sucharów, a potem masz gęstwę do RiS-a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luqas van Dred Opublikowano 29 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 (edytowane) . Edytowane 29 Października 2017 przez Luqas van Dred Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luqas van Dred Opublikowano 29 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 3 godziny temu, BelgLover napisał: Z tego chmielenia wychodzi niecałe 60 IBU i to bez grzebania w % utylizacji chmielu (czyli zakładamy 100% utylizacji, gdzie ja u siebie schodzę do 80-75%). Będzie słodki ulepek bez balansu, RISowi nie przystoi. Druga sprawa US-05? Starter? 48H? Eeeee coś nie tak. Użyj gęstwy FM52, świetne drożdże pod RISa. Dołóż chmielu, tak żeby faktycznie było te 100 IBU. Jeżeli chodzi o głębokość odfementowania zacieraj niżej, powiedzmy 90 minut w 64°C później podnieś do 72°C i mash out. Możesz jeszcze trochę cukru sypnąć (jakieś 3-5% zasypu). Tak rzuciłem okiem i internety twierdzą, że US-05 to to samo co FM52 więc tym bardziej gęstwa>starter z suchych. Na pewno wyszło Ci 60 IBU? Nie policzyłeś przypadkiem dla 20 litrów? Ja liczyłem w PPPP i dla 15 litrów wyszło 100 IBU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2017 Na pewno wyszło Ci 60 IBU? Nie policzyłeś przypadkiem dla 20 litrów? Ja liczyłem w PPPP i dla 15 litrów wyszło 100 IBU. Warzylem podobnego RISa i też chmielilem go Admiralem. Miałem 10 litrów i tyle samo chmielu. Jak wrócę do domu podam Ci dokładne ilości. Piwo wyszło goryczkowe w punkt, może nawet mogło być troszkę bardziej gorzkie. Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luqas van Dred Opublikowano 30 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2017 1 godzinę temu, BelgLover napisał: Warzylem podobnego RISa i też chmielilem go Admiralem. Miałem 10 litrów i tyle samo chmielu. Jak wrócę do domu podam Ci dokładne ilości. Piwo wyszło goryczkowe w punkt, może nawet mogło być troszkę bardziej gorzkie. Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Ok dzięki. Teoretycznie przy tak dużym ekstrakcie nie można takiego piwa przechmielić ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 30 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2017 Większość topowych imperialnych stoutów na świecie to gęste, deserowe piwa, a na piwo.org w 2017 roku ciągle powtarzane słowo ulepek, bo nie ma 150 IBU i nie odfermentowało 85%, please. #teamsłodyczka KHOT 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 30 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2017 (edytowane) Ris to dość szeroki styl, a duża część konsumentów nie chce piwa 25°Blg i 10% alk. które jest wytrawne, lekkie i pijalne jak lekki FES, tylko chce piwa które ich przytłoczy wszystkim (zresztą ja ich trochę rozumiem, Ris który smakuje jak Stoucik 16°Blg, a ma 10% alk. to nie jest mój ulubiony profil Risa ). Ponadto przy odpowiednim odfermentowaniu i udziale słodów palonych, to można spokojnie na 30-40 IBU zrobić i nie będzie żaden ulepek (zwłaszcza przy mocno mineralnej wodzie) Edytowane 30 Października 2017 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2017 Każdy warzy to co lubi. Dla mnie RIS ma gwałcić poniewierać, wyrywać kubki smakowe, a nade wszystko być szalenie kompleksowym. Więc ja polecam RISa 100 IBU plus albo wędzony albo dorzucić płatki drewniane macerowane w alkoholu. Poezja. Potrafię nad buteleczką swojego RISa siedzieć grubo powyżej godziny (ale za cholerę nie wiem ile dokładnie bo nie mam czasu na głupoty). Btw 40 IBU to trochę jak porter bałtycki - dla mnie osobiście nuda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 30 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2017 (edytowane) Porter bałtycki ma zupełnie inny poziom słodów palonych, a nie tylko chmiel jest gorzki. PS Ja zupełnie nie rozumiem tej mody psucia dobrego Risa tym drewnem, czy fuzlami z whisky Edytowane 30 Października 2017 przez kantor koval_blazej 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luqas van Dred Opublikowano 11 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2017 A jak z zasypem? Nie za dużo palonych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się