jac007 Opublikowano 31 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2017 Czy ktoś używa fermentatory stożkowe proszę o opinię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 31 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2017 Jakie masz wybicie ? Jeśli takie jak deklarujesz w opisie browaru to fermentor stożkowy to przerost formy nad treścią i nie wpłynie na fermentację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 1 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 (edytowane) Dnia 31.10.2017 o 22:52, B.K. napisał: Jeśli takie jak deklarujesz w opisie browaru to fermentor stożkowy to przerost formy nad treścią i nie wpłynie na fermentację. Obecnie 50 l Edytowane 13 Listopada 2017 przez jac007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bellon Opublikowano 1 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 Używam i bardzo sobie chwalę. Wygoda, odebranie gęstwy czy chmielin trwa chwilę. Piwo się nie napowietrza, jak przy ewentualnej dekantacji przy używaniu wiaderek i stosowaniu cichej. Tak samo rozlew, wlewam rozrobioną glukozę z wodą do fermentora i leję prosto w butelki. Także jakość piwa wzrosła, przede wszystkim brak zalegającej goryczki. Chmieliny elegancko opadają w stożku, żeby przyspieszyć i wzmocnić ten efekt dodatkowo stosuję cold crash. Ten mój fermentor to 65 litrów (brutto) i uważam, że jest to już bardzo pomocny sprzęt, a przy 150 litrach to naprawdę warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matz Opublikowano 1 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 Bellon, ile taki fermentor w pln? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 1 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 2 godziny temu, Bellon napisał: Używam i bardzo sobie chwalę. Wygoda, odebranie gęstwy czy chmielin trwa chwilę. Piwo się nie napowietrza, jak przy ewentualnej dekantacji przy używaniu wiaderek i stosowaniu cichej. Tak samo rozlew, wlewam rozrobioną glukozę z wodą do fermentora i leję prosto w butelki. Także jakość piwa wzrosła, przede wszystkim brak zalegającej goryczki. Chmieliny elegancko opadają w stożku, żeby przyspieszyć i wzmocnić ten efekt dodatkowo stosuję cold crash. I o tą wygodę mi chodzi, a te moje fermentatory trzeba odesłać do lamusa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek4251 Opublikowano 1 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 Bellon ciekawa konstrukcja. Szczególnie zadziwiła mnie możliwość adaptacji słoika. Mógłbyś coś więcej napisac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bellon Opublikowano 1 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 2 godziny temu, Matz napisał: Bellon, ile taki fermentor w pln? Godzinę temu, misiek4251 napisał: Bellon ciekawa konstrukcja. Szczególnie zadziwiła mnie możliwość adaptacji słoika. Mógłbyś coś więcej napisac? W tym wątku poruszyłem te kwestie: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 10 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2017 A czy używa ktoś fermentatory stożkowe plastikowe coś takiego http://twojbrowar.pl/pl/fermentownia-browaru/1439-fermentor-stozkowy-30l-fastferment.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giekon Opublikowano 12 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2017 Dnia 10.11.2017 o 16:45, jac007 napisał: A czy używa ktoś fermentatory stożkowe plastikowe coś takiego http://twojbrowar.pl/pl/fermentownia-browaru/1439-fermentor-stozkowy-30l-fastferment.html Tak, ja używam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 13 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 10 godzin temu, giekon napisał: Tak, ja używam Jak się spisują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giekon Opublikowano 13 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 (edytowane) Jestem zadowolony. Ostatnio dorobiłem kranik spustowy taki jak mamy w fermentorach - wiadrach. Pobieram nim próbki do badania i prawdopodobnie będę też spuszczał piwo do butelkowania. Zamontowałem go troszeczkę niżej niż w tym filmiku...https://www.youtube.com/watch?v=fsM2Mq8s6JI Edytowane 13 Listopada 2017 przez giekon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 13 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 4 godziny temu, giekon napisał: Pobieram nim próbki do badania i prawdopodobnie będę też spuszczał piwo do butelkowania. Też o tym myślałem aby zamontować kranik gdyż poręczniej będzie napełniać butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giekon Opublikowano 13 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 Nalewanie nawet przyjemnie się wykonuje "od dołu" chociaż ten stojak jest troszeczkę za niski i wężyk jest przygięty co spowalnia spust piwa. Kranik jest o tyle praktyczniejszy że nie potrzeba w takim wypadku odkręcać górnego dekla żeby pobrać próbkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 13 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 U mnie będą wisiały na ścianie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giekon Opublikowano 18 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 no to będziesz mógł wyregulować wysokość. Ja prędzej czy później zrobię stojaczek troszeczkę wyższy. Na "ścianę" się nie decyduję z racji tego że w różnych miejscach przeprowadzam fermentację u muszę mieć mobilne pojemniki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 19 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 Dotarły do mnie dwa fermentatory prezentują bardzo fajnie,chyba dokupię jeszcze dwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giekon Opublikowano 19 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 łeeee, to Tyt tak na bogato Poważnie takie ilości piwa robicie że tyle fermentorów potrzebujecie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 20 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2017 21 godzin temu, giekon napisał: Poważnie takie ilości piwa robicie że tyle fermentorów potrzebujecie? W tym roku tylko 330l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2017 Fermentory już zamontowane. na swoim miejscu FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marlow Opublikowano 13 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2017 jest też Fermentosaurus od KegKing (plastikowy, 35l), do kupienia najbliżej w CZ: https://www.kegking.cz/kvaseni-a-lezeni-piva/fermentasaurus-35l-sada/. Cena podobna do tego białego. Zaciekawiłem się możliwością dokupienia do niego 'pressure kit' można z jego pomocą nagazować piwo już na etapie fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 14 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2017 Niby do Pardubic niedaleko. Pisałeś do nich ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek4251 Opublikowano 14 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2017 mnie te plastiki jakoś nie przekonują, cena kosmiczna, trochę dopłacić trochę pomyśleć i ma się kwasówkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 14 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2017 20 godzin temu, marlow napisał: jest też Fermentosaurus od KegKing (plastikowy, 35l), do kupienia najbliżej w CZ: https://www.kegking.cz/kvaseni-a-lezeni-piva/fermentasaurus-35l-sada/. Cena podobna do tego białego. Zaciekawiłem się możliwością dokupienia do niego 'pressure kit' można z jego pomocą nagazować piwo już na etapie fermentacji. Też fajne tylko brakuje możliwości montażu na ścianie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek4251 Opublikowano 14 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2017 7 godzin temu, jac007 napisał: Też fajne tylko brakuje możliwości montażu na ścianie. Widziałem te fermentory na amerykańskich kanałach ciekawie to wygląda ale cena dalej zabijająca, wiecie dlaczego tak drogo to wychodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się