Jump to content

Ekstrakty po terminie

Recommended Posts

Cześć

Znajomy, już emerytowany piwowar domowy, dał mi dzisiaj trochę ekstraktów które znalazł gdzieś w garażu, jak widać na załączonych zdjęciach są to dwie paczki 2x 500g spray malt - datowane 03/16 i kit składający się z 2x 1,5kg ektraktu + drożdze, zaledwie tydzień po dacie, czy myślicie że można użyć tych ekstraktów jeszcze, zwłaszcza chodzi mi o spray malt,

I pytanie czy warto (czy smakowo dobrze to wyjdzie) użyć np. 1,5kg tego płynnego ekstraktu żeby podbić normalnie zacierany porter/RIS ?

Dzięki za rady/pomoc

dry S.jpg

liquid S.jpg

Edited by jtomas

16 minut temu, anteks napisał:

Spoko, ja używam 4-5 lat po termine

:) ok to spoko, szkoda mi by było je wyrzucić, a co myślisz o podbijaniu ekstraktu RISa lub portera takim płynnym? warto czy zużyć to do jakiegoś bezstylowca?

1 godzinę temu, Bazi_heej napisał:

Po terminie to po terminie. Ja bym nie ryzykował. Nie tyle że sie potrujesz co efekt może być kiepski

Rozumiem, że już kilka razy miałeś do czynienia z takim ekstraktem i efekt był kiepski?

Bo ja kilka razy użyłem ekstraktu "po terminie" i efekt był niezły :)

Dnia 10.11.2017 o 23:41, Mibor napisał:

ale wiesz bo sprawdziłeś, czy piszesz żeby sobie licznik podbić?

Miałem brewkita po terminie, co prawda taniego ale po zrobieniu nie byłem zadowolony, przeczekałem nawet z kilkoma butelkiami 3 miesiące i rewelki nie było. To takie moje doświadczenie odnośnie brewkitu, z tym że brewkit jest wodny i nie koniecznie to może dotyczyć suchych składników. 

Nie interesuje mnie licznik, jeżeli by była taka możliwość to można mi ustawić niezliczanie postów i ciągłe zero - mam to gdzieś... Liczy się jakie masz doświadczenie i chęć podzielenia się nim z innymi a nie cyferka przy nicku Mibor

5 minut temu, Bazi_heej napisał:

Miałem brewkita

Ale doczytałeś, że pytanie było o ekstrakty po terminie? Co do brewkita i jego smaku to niekoniecznie była to wina jego daty przydatności. A jeśli chodzi o doświadczenie to bardziej ufam takiemu 

Dnia 3.11.2017 o 22:21, anteks napisał:

Spoko, ja używam 4-5 lat po termine

:D

Smacznych piw życzę. 

10 minut temu, Bazi_heej napisał:

Miałem brewkita po terminie, co prawda taniego ale po zrobieniu nie byłem zadowolony, przeczekałem nawet z kilkoma butelkiami 3 miesiące i rewelki nie było. To takie moje doświadczenie odnośnie brewkitu, z tym że brewkit jest wodny i nie koniecznie to może dotyczyć suchych składników. 

Nie interesuje mnie licznik, jeżeli by była taka możliwość to można mi ustawić niezliczanie postów i ciągłe zero - mam to gdzieś... Liczy się jakie masz doświadczenie i chęć podzielenia się nim z innymi a nie cyferka przy nicku Mibor

Brewkit "w terminie" rzadko kiedy wychodzi dobry... ;)