Jump to content

Budowa domowej warzelni


PaulCraft

Recommended Posts

Cześć wszystkim,

 

ruszam z projektem warzelni o wybiciu max do 50-100L (do przemyślenia) w dedykowanym pomieszczeniu (przystosowanie części kotłowni). Czeka mnie sporo pracy i mam nadzieję, że troszkę pomożecie. :)

 

Główne założenia:

-system grawitacyjny (3 brew stand, 3 tier brewing),

-wstępna wielkość naczyń po 70L (warzenie do 60L normalnych ekstraktów i do 40L risów, podwójnych ipa etc.),

-zachowanie możliwości warzenie 20-litrowych warek (eksperymenty, nowe style).

 

Równolegle do dopracowania technologii warzenia i projektu urządzeń muszę się zająć planem przebudowy kotłowni (podniesienie ścian o ok. 0,5 m, izolacja ścian, wymiana pokrycia, porządek w środku). Planuję uwinąć się w jakieś pół roku, tzn. rozpocząć warzenie pełną parą ok. czerwca-lipca. To będzie dziennik - motywator. Start 11-10-2017! 

 

Zadanie na teraz - sprawdzić możliwości instalacji elektrycznej, moc przyłączeniową, możliwości jej zwiększenia i podpięcia 3 faz.

 

Więcej info wkrótce.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Oczekujesz też rad czy to będzie tylko dziennik i mamy się zachwycać? :D

Jeżeli chcesz radę, to ja bym zmienił garnki na 100L. Mam 70tki i teraz żałuję, bo do fermentacji i tak idzie 50litrów (część odparowuje, kilka litrów wolnego miejsca w garnku musi zostać, część zostaje w chmielinach, nie można przepełniać fermentora żeby piana nie wyłaziła i nie zalepiała pokrywki itd). Weźmiesz setkę to możesz już fermentować w jednej beczce i to ma sens ;).

Pozdro

Link to comment
Share on other sites

@redlum
W ubiegłym roku nie warzyłem latem. W poprzednim używałem starej lodówki + STC, ale się jej pozbyłem (hałasowała, nie była całkiem szczelna, nie mogłem utrzymać wnętrza w higienie). Przeglądam olx, żeby wyhaczyć taką na 2 fermentory.

 

@maciek1221

Oczywiście, że skromnie proszę o wsparcie. Jeśli uda mi się rozwiązać to tak, że nawet "małą" warkę ~25L w tym wyciągnę, to zrobię wszystko na garnkach 100L, cena wszystkiego niewiele wzrośnie (jednak podwójna warka to w tej chwili wystarczająca ilość - podkreślam, w tej chwili).

 

Obecnie sprawdzam możliwości prądowe i na ile pozwoli dostawca, ponieważ chciałbym uniknąć gazu (propan-butan z butli) ze względu na przeznaczenie pomieszczenia. Wiosną termomodernizacja kotłowni - teraz mam czas na projekty instalacji warzenia, podprowadzenie wody i ew. zmiana instalacji elektrycznej.

 

Podeślę wkrótce jakieś szkice, bo coś tam sobie skrobałem czytając forum i przeglądając rozwiązania w sieci.

Link to comment
Share on other sites

Przy założeniu naczyń 100 L zalanych po 70-80 L wody/brzeczki - jakie moce grzałek będą mi pasować? Muszę coś oszacować, żeby porozmawiać z Eneą.

 

Założenie: wszystkie naczynia ogrzewane elektrycznie.

 

HLT - 2 x 1,5 kW - grzałka prosta (podgrzanie od 5-10C do 60-70C)

MLT - 2 x 1 kW - grzałka ULWD (utrzymywanie temperatury + przejście do wyższej przerwy + mashout)

BK - 2 x 2 kW - grzałka prosta (doprowadzenie filtratu do wrzenia, czyli jakieś 50-70 do 100C)

 

Jest ok?

IMG_20171113_140656.jpg

Link to comment
Share on other sites

Przy założeniu naczyń 100 L zalanych po 70-80 L wody/brzeczki - jakie moce grzałek będą mi pasować? Muszę coś oszacować, żeby porozmawiać z Eneą.
 
Założenie: wszystkie naczynia ogrzewane elektrycznie.
 
HLT - 2 x 1,5 kW - grzałka prosta (podgrzanie od 5-10C do 60-70C)
MLT - 2 x 1 kW - grzałka ULWD (utrzymywanie temperatury + przejście do wyższej przerwy + mashout)
BK - 2 x 2 kW - grzałka prosta (doprowadzenie filtratu do wrzenia, czyli jakieś 50-70 do 100C)
 
Jest ok?
IMG_20171113_140656.thumb.jpg.a5bb8dabbbddc2e79c74e02b4c38099c.jpg
Nie lepiej HERMS ?



Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

I jeszcze tak sobie myślę, że przy takiej pojemności garnków do HLT po drabinie będziesz musiał się wspinać. Przy tym wybiciu to może zainwestować jednak w jakąś pompkę i zrobić cały układ na jednym poziomie. No i nie widzę na schemacie jak będziesz chłodził brzeczkę. Jak grawitacujnie ma spływać przez wymiennik, to będziesz musiał jeszcze podnieś kadź warzelną.

Link to comment
Share on other sites

@Gawron - z mieszadełkiem (ramowe albo kotwicowe).
 
[mention=19629]blade1231[/mention] Przeczytaj proszę pierwszy post.
Czytałem pierwszy post. To było pytanie. HERMS jest dużo łatwiejszy w budowie.
A co do twojego projektu to MLT musiałoby być grzane płaszczem. Jak chcesz zmieścić tam fałszywe dno, mieszadło i grzałki ?

Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Zimną wodę chcę zrobić z instalacją na sztywno - odkręcam kran, zalewam np. 50L do HLT, zakręcam i podgrzewam. Do tego planuję zlewozmywak i jakiś giętki wąż, żebym mógł wszystko pomyć na miejscu.

Do chłodzenia - w dalszej przyszłości wymiennik płytowy + pompka - do małych warek i "obecnie" (tzn. w bliższej przyszłości) wężownica. Uchwyty na wysokości głowy (~180), więc po wejściu na stołek nie będzie kłopotu ze zdjęciem pustego gara.

Jakby ktoś jeszcze pytał o odprowadzenie pary z BK - planuję zrobić pokrywę z kołnierzem - rzędu D150 i podejść flexem z 50 cm długości pod kątem do komina PVC, skropliny będą spływały w dół do naczynia lub bezpośrednio do kratki.

 

Dalej sobie czytam o opisach warzelni 100 L i rozważam moce grzałek (sumaryczne):

HLT - 4 kW - grzałka prosta (podgrzanie od 5-10C do 60-70C)

MLT - 2-3 kW - grzałka ULWD (utrzymywanie temperatury + przejście do wyższej przerwy + mashout)

BK - 6 kW - grzałka prosta (doprowadzenie filtratu do wrzenia, czyli jakieś 50-70 do 100C)

 

Prośba o weryfikację mocy.

 

@blade1231

Nie chcę kombinować, po prostu. Gdybym nie miał miejsca, to wstawiłbym po pompie do tłoczenia z naczynia do naczynia. Czytałem o Hermsach/Rimsach i mnie nie przekonały.

Jak zmieścić? Fałszywe dno ze 4-5 cm nad dnem (do ustalenia), zawór od dołu gara (do dna), grzałka jak niżej tutaj i mieszadło o średnicy pomniejszonej o wstawioną grzałkę.

 

c5aee1c717e84d51gen.jpg&key=f7e355a24186

 

Jak na obrazku u kolegi:

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.