PaulCraft Opublikowano 9 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2017 Cześć wszystkim, ruszam z projektem warzelni o wybiciu max do 50-100L (do przemyślenia) w dedykowanym pomieszczeniu (przystosowanie części kotłowni). Czeka mnie sporo pracy i mam nadzieję, że troszkę pomożecie. Główne założenia: -system grawitacyjny (3 brew stand, 3 tier brewing), -wstępna wielkość naczyń po 70L (warzenie do 60L normalnych ekstraktów i do 40L risów, podwójnych ipa etc.), -zachowanie możliwości warzenie 20-litrowych warek (eksperymenty, nowe style). Równolegle do dopracowania technologii warzenia i projektu urządzeń muszę się zająć planem przebudowy kotłowni (podniesienie ścian o ok. 0,5 m, izolacja ścian, wymiana pokrycia, porządek w środku). Planuję uwinąć się w jakieś pół roku, tzn. rozpocząć warzenie pełną parą ok. czerwca-lipca. To będzie dziennik - motywator. Start 11-10-2017! Zadanie na teraz - sprawdzić możliwości instalacji elektrycznej, moc przyłączeniową, możliwości jej zwiększenia i podpięcia 3 faz. Więcej info wkrótce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 10 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2017 Jeśli chcesz rozpocząć warzenie czerwiec lipiec to mam nadzieję że o najważniejszym też pomyślałeś czyli o odpowiednich warunkach fermentacji? Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 10 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2017 Oczekujesz też rad czy to będzie tylko dziennik i mamy się zachwycać? Jeżeli chcesz radę, to ja bym zmienił garnki na 100L. Mam 70tki i teraz żałuję, bo do fermentacji i tak idzie 50litrów (część odparowuje, kilka litrów wolnego miejsca w garnku musi zostać, część zostaje w chmielinach, nie można przepełniać fermentora żeby piana nie wyłaziła i nie zalepiała pokrywki itd). Weźmiesz setkę to możesz już fermentować w jednej beczce i to ma sens ;). Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaulCraft Opublikowano 13 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 @redlum W ubiegłym roku nie warzyłem latem. W poprzednim używałem starej lodówki + STC, ale się jej pozbyłem (hałasowała, nie była całkiem szczelna, nie mogłem utrzymać wnętrza w higienie). Przeglądam olx, żeby wyhaczyć taką na 2 fermentory. @maciek1221 Oczywiście, że skromnie proszę o wsparcie. Jeśli uda mi się rozwiązać to tak, że nawet "małą" warkę ~25L w tym wyciągnę, to zrobię wszystko na garnkach 100L, cena wszystkiego niewiele wzrośnie (jednak podwójna warka to w tej chwili wystarczająca ilość - podkreślam, w tej chwili). Obecnie sprawdzam możliwości prądowe i na ile pozwoli dostawca, ponieważ chciałbym uniknąć gazu (propan-butan z butli) ze względu na przeznaczenie pomieszczenia. Wiosną termomodernizacja kotłowni - teraz mam czas na projekty instalacji warzenia, podprowadzenie wody i ew. zmiana instalacji elektrycznej. Podeślę wkrótce jakieś szkice, bo coś tam sobie skrobałem czytając forum i przeglądając rozwiązania w sieci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaulCraft Opublikowano 16 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2017 Przy założeniu naczyń 100 L zalanych po 70-80 L wody/brzeczki - jakie moce grzałek będą mi pasować? Muszę coś oszacować, żeby porozmawiać z Eneą. Założenie: wszystkie naczynia ogrzewane elektrycznie. HLT - 2 x 1,5 kW - grzałka prosta (podgrzanie od 5-10C do 60-70C) MLT - 2 x 1 kW - grzałka ULWD (utrzymywanie temperatury + przejście do wyższej przerwy + mashout) BK - 2 x 2 kW - grzałka prosta (doprowadzenie filtratu do wrzenia, czyli jakieś 50-70 do 100C) Jest ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blade1231 Opublikowano 16 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2017 Przy założeniu naczyń 100 L zalanych po 70-80 L wody/brzeczki - jakie moce grzałek będą mi pasować? Muszę coś oszacować, żeby porozmawiać z Eneą. Założenie: wszystkie naczynia ogrzewane elektrycznie. HLT - 2 x 1,5 kW - grzałka prosta (podgrzanie od 5-10C do 60-70C) MLT - 2 x 1 kW - grzałka ULWD (utrzymywanie temperatury + przejście do wyższej przerwy + mashout) BK - 2 x 2 kW - grzałka prosta (doprowadzenie filtratu do wrzenia, czyli jakieś 50-70 do 100C) Jest ok? Nie lepiej HERMS ? Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 16 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2017 Przypuszczam, że zacier w MLT bez zapewnienia cyrkulacji, lub mieszania będzie sie przypalać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaulCraft Opublikowano 16 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2017 @Gawron - z mieszadełkiem (ramowe albo kotwicowe). @blade1231 Przeczytaj proszę pierwszy post. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 16 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2017 I jeszcze tak sobie myślę, że przy takiej pojemności garnków do HLT po drabinie będziesz musiał się wspinać. Przy tym wybiciu to może zainwestować jednak w jakąś pompkę i zrobić cały układ na jednym poziomie. No i nie widzę na schemacie jak będziesz chłodził brzeczkę. Jak grawitacujnie ma spływać przez wymiennik, to będziesz musiał jeszcze podnieś kadź warzelną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blade1231 Opublikowano 17 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 @Gawron - z mieszadełkiem (ramowe albo kotwicowe). [mention=19629]blade1231[/mention] Przeczytaj proszę pierwszy post.Czytałem pierwszy post. To było pytanie. HERMS jest dużo łatwiejszy w budowie.A co do twojego projektu to MLT musiałoby być grzane płaszczem. Jak chcesz zmieścić tam fałszywe dno, mieszadło i grzałki ? Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaulCraft Opublikowano 17 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 Zimną wodę chcę zrobić z instalacją na sztywno - odkręcam kran, zalewam np. 50L do HLT, zakręcam i podgrzewam. Do tego planuję zlewozmywak i jakiś giętki wąż, żebym mógł wszystko pomyć na miejscu. Do chłodzenia - w dalszej przyszłości wymiennik płytowy + pompka - do małych warek i "obecnie" (tzn. w bliższej przyszłości) wężownica. Uchwyty na wysokości głowy (~180), więc po wejściu na stołek nie będzie kłopotu ze zdjęciem pustego gara. Jakby ktoś jeszcze pytał o odprowadzenie pary z BK - planuję zrobić pokrywę z kołnierzem - rzędu D150 i podejść flexem z 50 cm długości pod kątem do komina PVC, skropliny będą spływały w dół do naczynia lub bezpośrednio do kratki. Dalej sobie czytam o opisach warzelni 100 L i rozważam moce grzałek (sumaryczne): HLT - 4 kW - grzałka prosta (podgrzanie od 5-10C do 60-70C) MLT - 2-3 kW - grzałka ULWD (utrzymywanie temperatury + przejście do wyższej przerwy + mashout) BK - 6 kW - grzałka prosta (doprowadzenie filtratu do wrzenia, czyli jakieś 50-70 do 100C) Prośba o weryfikację mocy. @blade1231 Nie chcę kombinować, po prostu. Gdybym nie miał miejsca, to wstawiłbym po pompie do tłoczenia z naczynia do naczynia. Czytałem o Hermsach/Rimsach i mnie nie przekonały. Jak zmieścić? Fałszywe dno ze 4-5 cm nad dnem (do ustalenia), zawór od dołu gara (do dna), grzałka jak niżej tutaj i mieszadło o średnicy pomniejszonej o wstawioną grzałkę. Jak na obrazku u kolegi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Girus Opublikowano 17 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 Idealnie to zrobić płaszcz wodny w kadzi zaciernej ale drożej. Sporo drozej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się