Jump to content

Chmiel o wyższym %


Recommended Posts

Postanowiłem zrobić swoją drugą warkę, chociaż pierwszej spróbuje dopiero w środę.

 

Pierwszą zrobiłem z gotowego zestawu wg. instrukcji załączonej do zestawu. Wydawało się banalnie proste i dopiero kiedy zaczęły się pojawiać różne dziwne objawy zacząłem czytać o tym jak to powinno wyglądać i z czym się je warzenie piwa domowego.

 

Do tego piwa podejdę bardziej świadomie :).

 

Postanowiłem zrobić na początek https://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_(wersja_na_20l) i od razu mam pytanie.

 

W recepturze podany jest chmiel : Chmiel Magnum 9% (szyszki) - 27g (243GPH).

 

W sklepach internetowych znajduję Magnum od 12,9% do 16%, czy takiego chmielu należy dodać mniej, a może nie wnikać i dodawać go tyle samo?

I jak zmieni się ilość jeżeli zamienię szyszki na granulat?

 

Z góry dzięki za pomoc

Link to comment
Share on other sites

Cześć. Dodaj tyle ile przeliczysz GPH - masa [g] * alfa kwasy [%]. W sumie to możesz sypnąć wg receptury. Mamy końcówkę roku, chmiel swoje odleżał, stracił trochę swoich właściwości. 

Z drugiej strony ciężko mi uwierzyć, że Magnum ma pod 16 AK. 

 

E: Szyszek teoretycznie dodajesz 10 % więcej. Praktycznie nie używałem. 

Edited by Pindin
Link to comment
Share on other sites

38 minut temu, LeszekMieszek napisał:

czy takiego chmielu należy dodać mniej

Wylicz po prostu, żeby wspomniane w przepisie GPH się zgadzały. Wątek i gdzieś na wiki (nie mogę znaleźć) mówią jak to robić.

Generalnie proporcjonalnie zmniejszyć gramaturę wraz ze wzrostem %AA

 

42 minuty temu, LeszekMieszek napisał:

I jak zmieni się ilość jeżeli zamienię szyszki na granulat?

https://www.piwo.org/forums/topic/1784-szyszki-chmielowe-a-granulat-różnica-w-dozowaniu/

W zależności od opinii użytkownika, w związku z wyższą utylizacją AA z granulatu można rozważyć od 10 do 20 % większe użycie szyszki.

 

Link to comment
Share on other sites

pod linkiem który podałeś

46 minut temu, LeszekMieszek napisał:

na końcu masz jak przeliczać GPHn w zależności od % alfa kwasów w chmielu:

" Aby obliczyć ilość chmielu goryczkowego wystarczy podzielić 243GPH przez ilość alfa-kwasów jaki ma chmiel, któy chcemy użyć. Dla przykładu, jeśli chcemy użyć chmielu Marynka, który ma 6.5% alfa-kwasów dzielimy 243/6.5 = 37.4g Ilość chmieli aromatycznych nie trzeba przeliczać, gdyż nie mają istotnego wpływu na poziom goryczki. "

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.