LeszekMieszek Opublikowano 12 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2017 Postanowiłem zrobić swoją drugą warkę, chociaż pierwszej spróbuje dopiero w środę. Pierwszą zrobiłem z gotowego zestawu wg. instrukcji załączonej do zestawu. Wydawało się banalnie proste i dopiero kiedy zaczęły się pojawiać różne dziwne objawy zacząłem czytać o tym jak to powinno wyglądać i z czym się je warzenie piwa domowego. Do tego piwa podejdę bardziej świadomie :). Postanowiłem zrobić na początek https://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_(wersja_na_20l) i od razu mam pytanie. W recepturze podany jest chmiel : Chmiel Magnum 9% (szyszki) - 27g (243GPH). W sklepach internetowych znajduję Magnum od 12,9% do 16%, czy takiego chmielu należy dodać mniej, a może nie wnikać i dodawać go tyle samo? I jak zmieni się ilość jeżeli zamienię szyszki na granulat? Z góry dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 12 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2017 (edytowane) Cześć. Dodaj tyle ile przeliczysz GPH - masa [g] * alfa kwasy [%]. W sumie to możesz sypnąć wg receptury. Mamy końcówkę roku, chmiel swoje odleżał, stracił trochę swoich właściwości. Z drugiej strony ciężko mi uwierzyć, że Magnum ma pod 16 AK. E: Szyszek teoretycznie dodajesz 10 % więcej. Praktycznie nie używałem. Edytowane 12 Listopada 2017 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 12 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2017 38 minut temu, LeszekMieszek napisał: czy takiego chmielu należy dodać mniej Wylicz po prostu, żeby wspomniane w przepisie GPH się zgadzały. Wątek i gdzieś na wiki (nie mogę znaleźć) mówią jak to robić. Generalnie proporcjonalnie zmniejszyć gramaturę wraz ze wzrostem %AA 42 minuty temu, LeszekMieszek napisał: I jak zmieni się ilość jeżeli zamienię szyszki na granulat? https://www.piwo.org/forums/topic/1784-szyszki-chmielowe-a-granulat-różnica-w-dozowaniu/ W zależności od opinii użytkownika, w związku z wyższą utylizacją AA z granulatu można rozważyć od 10 do 20 % większe użycie szyszki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 12 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2017 pod linkiem który podałeś 46 minut temu, LeszekMieszek napisał: Postanowiłem zrobić na początek https://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_(wersja_na_20l) na końcu masz jak przeliczać GPHn w zależności od % alfa kwasów w chmielu: " Aby obliczyć ilość chmielu goryczkowego wystarczy podzielić 243GPH przez ilość alfa-kwasów jaki ma chmiel, któy chcemy użyć. Dla przykładu, jeśli chcemy użyć chmielu Marynka, który ma 6.5% alfa-kwasów dzielimy 243/6.5 = 37.4g Ilość chmieli aromatycznych nie trzeba przeliczać, gdyż nie mają istotnego wpływu na poziom goryczki. " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeszekMieszek Opublikowano 12 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2017 Dzięki za pomoc. A z tym 16% rzeczywiście się pomyliłem - chmiel Magnum 16' - zawartość alfa kwasów 13,5%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się