Jump to content

Recommended Posts

Witam wszystkich :) postanowiłem sobie zrobić piwko, a że nie jestem jeszcze za bardzo w tym temacie i brak wielkich garów postanowiłem zrobić je z brew kitu.

Postępowałem zgodnie z instrukcją na opakowaniu i z zaleceniami p. Kopyry. Drożdże były ok (użyłem tych załączonych do brewkitu). Używałem brewkitu Gozdawa i ekstraktu słodowego pszenicznego również Gozdawa.

Odczekałem 14dni i zrobiłem pomiary (nie otwierałem pojemnika). Poziom BLG 5 niezbyt dobry, ale jednak skusiłem się by od razu zabutelkować (oczywiście dodając jedną miarkę cukru na butelkę). Zabutelkowałem część i resztę zostawiłem na jeszcze kilka dni. Po 3-4 dniach zrobiłem ponownie pomiary i dalej 5blg - zabutelkowałem resztę. Odstawiłem butelki do ciemnej piwnicy (temperatura około 18-21stopni). Obeszło się bez granatów. Po około tygodniach poszedłem po piwka do degustacji i jeszcze oczywiście pomiary, a one bez zmian czyli - poziom blg 5 i alko 0!! No i w smaku bardzo drożdżowe.

Co mogłem zrobić nie tak? 

IMG_20171119_235011.jpg

Z tym posmakiem drożdżowym miałem podobnie, u mnie wystarczyło odczekać dłużej. Co do błędów możliwe, że drożdże były w złej kondycji, za słabo napowietrzona brzeczka przed ich zadaniem, brak rehydratyzacji itp. Pamiętaj żeby mimo wszystko odczekać jeszcze i sprawdzić, czy rzeczywiście, nawet minimalnie nic nie schodzi to blg bo granaty z tego co słyszałem baaaardzo niemiła sprawa.

Nie mierzyłem przed fermentacją. Zamknąłem pojemnik i otworzyłem po 14 albo i po 15 dniach. Pojemnik był w pokoju gdzie starałem się otrzymywać temp 18-22 stopni. Dlaczego 0% alko to nie wiem

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Skąd pomysł ze alkoholu zero ? Mierzyłeś to jakoś czy tak po smaku oceniasz ? Jakie było początkowe blg? A jak nie wiesz to napisz dokładnie recepture. Czyli ilość i rodzaj ekstraktów i ilość wody jaka użyłeś do warzenia.

Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka

Ta skala działa, z bardzo dużym błędem i dla piwa. Tylko trzeba wykonać dwa pomiary, przed fermentacją i po. Od pierwszego wyniku odejmujemy drugi i mamy szacunkową zawartość alkoholu.

Posmak drożdżowy zmniejszy się podczas leżakowania.

Kolego 5blg, gratulacje! Zrobiłeś samodzielnie pierwsze piwo. Poczytaj, spróbuj zrobić coś z ekstraktów z samodzielnym chmieleniem (jest kilka dobrych i łatwych przepisów na forum), użyj lepszych drożdży niż te z brewkitu. Następne piwo będzie lepsze.