5blg Opublikowano 19 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 Witam wszystkich postanowiłem sobie zrobić piwko, a że nie jestem jeszcze za bardzo w tym temacie i brak wielkich garów postanowiłem zrobić je z brew kitu. Postępowałem zgodnie z instrukcją na opakowaniu i z zaleceniami p. Kopyry. Drożdże były ok (użyłem tych załączonych do brewkitu). Używałem brewkitu Gozdawa i ekstraktu słodowego pszenicznego również Gozdawa. Odczekałem 14dni i zrobiłem pomiary (nie otwierałem pojemnika). Poziom BLG 5 niezbyt dobry, ale jednak skusiłem się by od razu zabutelkować (oczywiście dodając jedną miarkę cukru na butelkę). Zabutelkowałem część i resztę zostawiłem na jeszcze kilka dni. Po 3-4 dniach zrobiłem ponownie pomiary i dalej 5blg - zabutelkowałem resztę. Odstawiłem butelki do ciemnej piwnicy (temperatura około 18-21stopni). Obeszło się bez granatów. Po około tygodniach poszedłem po piwka do degustacji i jeszcze oczywiście pomiary, a one bez zmian czyli - poziom blg 5 i alko 0!! No i w smaku bardzo drożdżowe. Co mogłem zrobić nie tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 19 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 Z tym posmakiem drożdżowym miałem podobnie, u mnie wystarczyło odczekać dłużej. Co do błędów możliwe, że drożdże były w złej kondycji, za słabo napowietrzona brzeczka przed ich zadaniem, brak rehydratyzacji itp. Pamiętaj żeby mimo wszystko odczekać jeszcze i sprawdzić, czy rzeczywiście, nawet minimalnie nic nie schodzi to blg bo granaty z tego co słyszałem baaaardzo niemiła sprawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrmrooz Opublikowano 19 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 A skąd to alko 0? I czy wiesz ile było blg przed fermentacją? Bo z tego co piszesz, to 5 blg było po 14 dniach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5blg Opublikowano 19 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 Nie mierzyłem przed fermentacją. Zamknąłem pojemnik i otworzyłem po 14 albo i po 15 dniach. Pojemnik był w pokoju gdzie starałem się otrzymywać temp 18-22 stopni. Dlaczego 0% alko to nie wiem Wysłane przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CraftMat Opublikowano 20 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2017 Mówiąc szczerze to ja bardzo mało z tego rozumiem. Nie zmierzyłeś BLG brzeczki zaraz po uwarzeniu? Zrobiłeś rehydratację drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5blg Opublikowano 20 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2017 Rehydratację zrobiłem i poziom blog również zmierzyłem. Wynosił on wtedy 5blgWysłane przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blade1231 Opublikowano 20 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2017 Skąd pomysł ze alkoholu zero ? Mierzyłeś to jakoś czy tak po smaku oceniasz ? Jakie było początkowe blg? A jak nie wiesz to napisz dokładnie recepture. Czyli ilość i rodzaj ekstraktów i ilość wody jaka użyłeś do warzenia. Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CraftMat Opublikowano 20 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2017 Pisałeś, że 5 BLG to przed butelkowaniem piwo miało. A ile miało zaraz po przelaniu do fermentora? Mierzyłeś w ogóle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 20 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2017 Kolega pewnie ma balingometr ze skalą pokazującą % alkoholu. Taka skala nie działa dla piwa ze względu na cukry resztkowe. https://www.wiki.piwo.org/Obliczanie_zawartości_alkoholu_w_gotowym_piwie koholet 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 20 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2017 Ta skala działa, z bardzo dużym błędem i dla piwa. Tylko trzeba wykonać dwa pomiary, przed fermentacją i po. Od pierwszego wyniku odejmujemy drugi i mamy szacunkową zawartość alkoholu. Posmak drożdżowy zmniejszy się podczas leżakowania. Kolego 5blg, gratulacje! Zrobiłeś samodzielnie pierwsze piwo. Poczytaj, spróbuj zrobić coś z ekstraktów z samodzielnym chmieleniem (jest kilka dobrych i łatwych przepisów na forum), użyj lepszych drożdży niż te z brewkitu. Następne piwo będzie lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blade1231 Opublikowano 20 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2017 Polecam https://brewness.com/pl Tam jest kilka prostych kalkulatorów.Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka koholet 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CraftMat Opublikowano 20 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2017 5blg coś poszło nie tak ale będzie teraz tylko lepiej! Jak masz pytania to pisz na priv. Powodzenia w warzeniu życzę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się