romanc Posted November 20, 2017 Share Posted November 20, 2017 Witam! Popełniłem niewybaczalny błąd i dodałem drożdży do brzeczki niewystarczająco schłodzonej, miała temperaturę ok 31 st C. Na razie po 12 godzinach nie ruszyły. Jeśli nie ruszą, chcę spróbować zastosować drożdże piekarnicze lub winiarskie. Czy ktoś może poradzić w w jakiej proporcji dodać takie drożdże? Jeśli w zestawie do brewkitu były drożdże suszone 7g, to czy winiarskich też dać 7g, a ile piekarniczych? Jeśli ktoś ma wiedzę bardzo proszę o poradę. Chcę uratować nastaw, a nie mam obecnie drożdży piwowarskich. Link to comment Share on other sites More sharing options...
koholet Posted November 20, 2017 Share Posted November 20, 2017 W 31 stopniach smaczne piwo nie wyjdzie, ale drożdży nie zabiłeś. 12 godzin to też nie dużo, a 7g to w większości wypadków za mało na warkę 20 litrową. Drożdży w brewkicie jest za mało, często są stare i źle przechowywane. Dlatego masz długi start. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 20, 2017 Share Posted November 20, 2017 W 30 °C szybciej ruszają niż we właściwej temperaturze choć faktycznie na cuda bym nie liczył jeśli chodzi o smak. Zwyczajnie poczekaj i nic nie dodawaj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
romanc Posted November 20, 2017 Author Share Posted November 20, 2017 Dzięki za podpowiedź. Czyli na przyszłość radzicie dodać więcej drożdży do tych dołączonych do brewkitu, czy w ogóle zastosować inne? Ile wtedy dodać na 23l warki? Czytałem gdzieś, że 9g wystarcza. To jest moje pierwsze piwo więc każda porada się przyda Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slawmir Posted November 20, 2017 Share Posted November 20, 2017 Na przyszłość jeśli już masz garnek na tą warkę to kup zestaw i zacieraj a nie z brewkitów. Też za pierwszym razem chciałem kupić brewkit bo na próbę, testy itp, jednak kupiłem najtańszy zestaw i teraz wiem że to był strzał w dziesiątkę. Takie było Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now