romanc Opublikowano 20 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2017 Witam! Popełniłem niewybaczalny błąd i dodałem drożdży do brzeczki niewystarczająco schłodzonej, miała temperaturę ok 31 st C. Na razie po 12 godzinach nie ruszyły. Jeśli nie ruszą, chcę spróbować zastosować drożdże piekarnicze lub winiarskie. Czy ktoś może poradzić w w jakiej proporcji dodać takie drożdże? Jeśli w zestawie do brewkitu były drożdże suszone 7g, to czy winiarskich też dać 7g, a ile piekarniczych? Jeśli ktoś ma wiedzę bardzo proszę o poradę. Chcę uratować nastaw, a nie mam obecnie drożdży piwowarskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 20 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2017 W 31 stopniach smaczne piwo nie wyjdzie, ale drożdży nie zabiłeś. 12 godzin to też nie dużo, a 7g to w większości wypadków za mało na warkę 20 litrową. Drożdży w brewkicie jest za mało, często są stare i źle przechowywane. Dlatego masz długi start. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2017 W 30 °C szybciej ruszają niż we właściwej temperaturze choć faktycznie na cuda bym nie liczył jeśli chodzi o smak. Zwyczajnie poczekaj i nic nie dodawaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romanc Opublikowano 20 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2017 Dzięki za podpowiedź. Czyli na przyszłość radzicie dodać więcej drożdży do tych dołączonych do brewkitu, czy w ogóle zastosować inne? Ile wtedy dodać na 23l warki? Czytałem gdzieś, że 9g wystarcza. To jest moje pierwsze piwo więc każda porada się przyda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawmir Opublikowano 20 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2017 Na przyszłość jeśli już masz garnek na tą warkę to kup zestaw i zacieraj a nie z brewkitów. Też za pierwszym razem chciałem kupić brewkit bo na próbę, testy itp, jednak kupiłem najtańszy zestaw i teraz wiem że to był strzał w dziesiątkę. Takie było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi