peitero Opublikowano 1 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2017 Witam kolegów, przed 2 dniami pierwszy raz zbierałem gęstwę - w tym przypadku po sucharach MJ US M44 - i tu pojawia się pytanie gdzie są moje zdrowe drożdże, a gdzie umiejscowiły się trupy. Zdecydowałem się niczego nie przemywać, delikatnie wymieszałem to co zostało po przelaniu na cichą i całość wylądowała w słoiku 0,7l. Jeśli miałbym założyć, że zdrowe są na górze, to będzie ich bardzo mało. Może powinienem jednak je przemyć, żeby się lepiej rozwarstwiły? Co Wy na to? Nie jestem także w stanie zaobserwować różnicy w kolorze - wiem, że zdrowe są jaśniejsze ale u mnie tego nie widać. P.S. Myślicie, że dadzą radę przefermentować piwo w stylu dubbel'a z ekstraktem 19? Zebrałem je po warce 15,5 i zjechały do 3,5. Za odpowiedzi z góry dziękuję! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tombatold Opublikowano 1 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2017 Przed zadaniem - trzymaj w lodówce. Nie wyglądają źle jak na mój gust więc powinno być dobrze. Pytanie - jak długo będziesz je trzymał ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peitero Opublikowano 1 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2017 Myślę, że Max 2 tygodnie. Tylko teraz pytanie czy wystarczy tego co jest na górze, czy odważyć potem z całości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolek86 Opublikowano 1 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2017 Mi sie wydaje ze większość jest dobra, ale to moze tak zdjęcie u mnie wyglada. Zawsze mozesz przelać polowe do drugiego słoika i uzupełnić przegotowana zimna woda. Bedzie łatwiej oddzielić drożdże w dobrej kondycji od tych słabszych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manhat Opublikowano 1 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2017 Podziel na 2 słoiki, albo 1 większy. Resztę uzupełnij przegotowaną wystudzoną wodą, wymieszaj potrząsając i odstaw do lodówki na dzień dwa. Się oddzieli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 1 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2017 Co rozumiesz pod pojęciem piwo dubbel? Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 1 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2017 (edytowane) 11 minut temu, redlum napisał: Co rozumiesz pod pojęciem piwo dubbel? Jak gęstwa po M44 to kolega pewnie ma na myśli Double IPA, a nie belgijskiego dubbla. Literówka. Edytowane 1 Grudnia 2017 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. DanielN Opublikowano 2 Grudnia 2017 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 14 godzin temu, peitero napisał: przed 2 dniami pierwszy raz zbierałem gęstwę - w tym przypadku po sucharach MJ US M44 - i tu pojawia się pytanie gdzie są moje zdrowe drożdże, a gdzie umiejscowiły się trupy. Na mój stan wiedzy żywe drożdże jak i te martwe są w całym słoiku. Powołuje się tutaj na eksperyment przeprowadzony w książce Brewing Engineering, gdzie autor badał pod mikroskopem za pomocą hemocytometru witalność drożdży. Pobierał je z różnych warstw już po ułożeniu gęstwy. W wyniku eksperymentu witalność drożdży była podobna na każdej z warstw. Warstwy które się układają wynikają z tego, że w zebranej gęstwie oprócz drożdży masz również pozostałości po chmielinach, przełomie, wpływ ma również flokulacja. Ta warstwa układa się jako pierwsza. Warstwa na dnie jest najczęściej nieco ciemniejsza i bardziej 'grudkowata'. Jako ciekawostka, warstwa na samej górze, gdzie jest niemal sam płyn zawierała więcej bakterii jak niższe. 14 godzin temu, peitero napisał: Może powinienem jednak je przemyć, żeby się lepiej rozwarstwiły? Jak masz ochotę to na wiki masz instrukcję. Przemyta gęstwa może stać śmiało 2-3 miesiące w lodówce (po warunkiem, że dobrze zabezpieczysz słoik, tak aby nic do niego nie wlazło). W Twoim przypadku raczej tak długo nie wytrzyma, bo zebrałeś ją z relatywnie mocnego piwa i drożdże mają już trochę przejść. Twoja gęstwa zawiera relatywnie dużo alkoholu, co jest główną przyczyną obumierania drożdży w czasie. Zatem, moim subiektywnym zdaniem, płukanie będzie na plus. Na naszym wiki, z tego co pamiętam, nie jest to napisane ale warto do przepłukiwania używać przegotowanej i ostudzonej wody. Woda przegotowana ma mało tlenu i metabolizm drożdży nie zostanie zbyt mocno pobudzony. 14 godzin temu, peitero napisał: Myślicie, że dadzą radę przefermentować piwo w stylu dubbel'a z ekstraktem 19? Zebrałem je po warce 15,5 i zjechały do 3,5. Jak nie sprawdzisz, to się nie dowiesz. Nie widzę też przyczyny czemu miałoby się nie udać. Jednakże przyznam, że nigdy nie zbierałem gęstwy z piw powyżej 14°P. koholet, Gemin, paradox i 3 innych 4 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peitero Opublikowano 2 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 (edytowane) Dzięki za podpowiedzi, przeleje w takim razie do dwóch słoików i rozmieszam z wodą żeby się lepiej rozdzieliły. Z tym dubblem chyba się trochę rozpędziłem.. Pomyślałem o piwie na zasypie Pale Ale, ale o wysokim ekstrakcie podbitym np karmelizowanym cukrem, ale tu już chyba mieszają się style... Więc może zapytam inaczej - co mocniejszego można na nich uwarzyć :)? Edit: Daniel / Gruby Stefan, Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Teraz jest już chyba jasne. Swoją drogą ma to sens, że niższa warstwa może być ciemniejsza właśnie od pozostałości po fermentacji a nie z uwagi na stan samych drożdży. Edytowane 2 Grudnia 2017 przez peitero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybaqqq Opublikowano 13 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2019 (edytowane) Witajcie. Podłączyłbym się pod temat. Nurtuje mnie ten sam temat. Jedyna różnica to moja gęstwa jest juz po dwóch przemyciach. Przed pierwszym na dnie oprócz trzech widocznych była czwarta ciemna, grudkowata warstwa z zanieczyszczeniami. Po oddzieleniu i przemyciu wygląda to jak na zdjęciu czyli podobnie jak u kolegi Pietero. Poprzednim razem miełem podobnie ale nie przejmując się dałem całą gęstwę do fermentora. Jednakże wolałbym dać to co lepsze czyli bez dodawania umarlaków. Może ktoś przez ten czas doszedł do jakiś wniosków czy lepsza dolna jasna warstwa, czy też górna ale ciemna. Z wcześniejszych informacji jak poprzednicy już napisali żywe drożdże zbierają się na górze, ale mają jasny kolor. Edytowane 13 Lutego 2019 przez rybaqqq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 17 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2019 Zerknij sobie na odpowiedz Daniela kilka postow wyzej - masz wszystko wyjasnione. Ja zadaje okreslona liczbe gestwy, ale nie uzywam jej wiecej niz 3 razy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huhur Opublikowano 19 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 Podepnę się pod temat. Mam gestwe zebrana do trzech sloikow, przemyta i przelana do jednego. Stoi to w lodowce od wczoraj i póki co to te przemyte drozdze, ktore opadają zajmują ok. 3mm calego słoika. Wydaje mi się że to troche mało aby zadac to do 20blg i 20litrów. What do You think? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się