quina Opublikowano 9 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2017 RIS zjechał z 27blg do 13blg w 9 dni i dalej ani rusz. Już 20 dni stoi. Podniosłem temperaturę o 2 stopnie, ale nic to nie pomogło. Drożdże US-05, gęstwa po rye ipa. Zacieranie w 66 stopniach do negatywnej próby jodowej. Nie zrobiłem FFT. Słody: Monachijski typ II 2000g Pale Ale 2700g Pilzneński 2300g Jęczmień n/s 800g czekoladowy ciemny 500g czekoladowy jasny 300g Jęczmień palony/prażony 500g Karmelowy 300 400g Special B 700g Jak widać znaczny udział słodów ciemnych i karmelowych. Czy one są przyczyną niskiego odfermentowania? Jeśli tak to dlaczego? Czy jakieś drożdże podjedzą jeszcze coś (np. winne)? Będę wdzięczny za wskazanie jakiejś literatury, który wytłumaczy mi to co tu zaszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 9 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2017 Raczej chodzi o cukry niefermentowalne, a nie kondycję drożdży, więc winne nie pomogą. US-05 przy tym alko by się jeszcze nie poddały. Oczywiście zakładając, że cały proces zacierania i zadawania drożdży przeprowadziłeś poprawnie. Swoją drogą 27->13 będzie prawilny deser, a nie jakaś wytrawna paskuda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 9 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2017 Winne nie, one słabo jedzą cukry złożone, ale np Bretty czy belgijskie mogłyby zejść niżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 9 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2017 Gęstwa świeża i w poprawnej ilości? Mierzone spławikiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiatrol Opublikowano 10 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2017 Ja bym się czepił zacierania. Ostatniego RIS-a zacierałem w 63-61 stopniach na gestwie us05 odfermentował do 6 też miałem dużo karmeli i palonych. Wg mnie 67 to staniwczo za wysoko jak na ris i taki duży udział słodów specjalnych. Możesz spróbować dodatku drożdży belgijskich które potrafią zejść nisko ale chyba już niewiele pomogą. quina 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekB Opublikowano 10 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2017 Dnia 9.12.2017 o 11:50, quina napisał: Zacieranie w 66 stopniach do negatywnej próby jodowej. Czyli jak długo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quina Opublikowano 10 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2017 8 godzin temu, PiotrekB napisał: Czyli jak długo? 50 minut, przy pH ok. 5.8. 15 godzin temu, Wiatrol napisał: Ja bym się czepił zacierania. Ostatniego RIS-a zacierałem w 63-61 stopniach na gestwie us05 odfermentował do 6 też miałem dużo karmeli i palonych. Wg mnie 67 to staniwczo za wysoko jak na ris i taki duży udział słodów specjalnych. Możesz spróbować dodatku drożdży belgijskich które potrafią zejść nisko ale chyba już niewiele pomogą. Dzięki następnym razem rzeczywiście będę celował w temperaturę bardziej optymalną dla beta-amylazy. Dnia 9.12.2017 o 18:35, Oskaliber napisał: Gęstwa świeża i w poprawnej ilości? Mierzone spławikiem? Spławikiem (na wodzie pokazywał 0). Gęstwa prosto z innego piwka, więcej niż potrzeba:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 10 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2017 51 minut temu, quina napisał: Gęstwa prosto z innego piwka, więcej niż potrzeba:-) Czyli ile? Jeszcze jest opcja, że za słabo natlenione, albo drożdże za bardzo zajechane po poprzednim piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi