Jump to content

Niskie odfermentowanie - duży udział słodów ciemnych


quina

Recommended Posts

RIS  zjechał z 27blg do 13blg w 9 dni i dalej ani rusz. Już 20 dni stoi. Podniosłem temperaturę o 2 stopnie, ale nic to nie pomogło.

Drożdże US-05, gęstwa po rye ipa. Zacieranie w 66 stopniach do negatywnej próby jodowej. Nie zrobiłem FFT.


Słody:
Monachijski typ II    2000g
Pale Ale    2700g
Pilzneński    2300g

Jęczmień n/s    800g


czekoladowy ciemny    500g
czekoladowy jasny    300g
Jęczmień palony/prażony    500g

Karmelowy 300    400g
Special B    700g
 

Jak widać znaczny udział słodów ciemnych i karmelowych. Czy one są przyczyną niskiego odfermentowania? Jeśli tak to dlaczego? Czy jakieś drożdże podjedzą jeszcze coś (np. winne)?

Będę wdzięczny za wskazanie jakiejś literatury, który wytłumaczy mi to co tu zaszło.


 

Link to comment
Share on other sites

Raczej chodzi o cukry niefermentowalne, a nie kondycję drożdży, więc winne nie pomogą. US-05 przy tym alko by się jeszcze nie poddały. Oczywiście zakładając, że cały proces zacierania i zadawania drożdży przeprowadziłeś poprawnie.

 

Swoją drogą 27->13 będzie prawilny deser, a nie jakaś wytrawna paskuda.

Link to comment
Share on other sites

Ja bym się czepił zacierania. Ostatniego RIS-a zacierałem w 63-61 stopniach na gestwie us05 odfermentował do 6 też miałem dużo karmeli i palonych. Wg mnie 67 to staniwczo za wysoko jak na ris i taki duży udział słodów specjalnych. Możesz spróbować dodatku drożdży belgijskich które potrafią zejść nisko ale chyba już niewiele pomogą. 

Link to comment
Share on other sites

8 godzin temu, PiotrekB napisał:

Czyli jak długo?

50 minut, przy pH ok. 5.8.

 

15 godzin temu, Wiatrol napisał:

Ja bym się czepił zacierania. Ostatniego RIS-a zacierałem w 63-61 stopniach na gestwie us05 odfermentował do 6 też miałem dużo karmeli i palonych. Wg mnie 67 to staniwczo za wysoko jak na ris i taki duży udział słodów specjalnych. Możesz spróbować dodatku drożdży belgijskich które potrafią zejść nisko ale chyba już niewiele pomogą. 

Dzięki następnym razem rzeczywiście będę celował w temperaturę bardziej optymalną dla beta-amylazy. 

 

Dnia 9.12.2017 o 18:35, Oskaliber napisał:

Gęstwa świeża i w poprawnej ilości? Mierzone spławikiem? 

Spławikiem (na wodzie pokazywał 0). Gęstwa prosto z innego piwka, więcej niż potrzeba:-)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.