seevin Posted December 10, 2017 Share Posted December 10, 2017 Przymierzam się do zrobienia porteru bałtyckiego, wybrałem tą recepturę: https://www.wiki.piwo.org/Porter_Bałtycki_(Porter_Chorzowski_II),_Jan_Krysiak_(wena) Nie robiłem wcześniej piwa z użyciem drożdży płynnych, na chwilę obecną nie posiadam żadnej gęstwy - pytanie, czy 1l startera z drożdży Wyeast Munich Lager wystarczy? W miejscu, w którym planuję postawić fermentor temperatura jest na poziomie ok. 12,5 stopni - czy będzie ok? Czym ewentualnie grozi wyższa temperatura od zalecanej w recepturze (10)? Link to comment Share on other sites More sharing options...
WujekStaszek Posted December 10, 2017 Share Posted December 10, 2017 1 litr to według mnie zdecydowanie za mało - w przypadku tak mocnego piwa warto byłoby zrobić kilkustopniowy starter, bo nie wiadomo w jakiej kondycji będą drożdże które kupisz. A już najlepiej byłoby zrobić jakieś piwo wcześniej, a gęstwę użyć do porteru. 12,5 stopnia to również zbyt wysoka temperatura. Optymalnie byłoby jakieś 8-9, gdyż brzeczka podczas pracy będzie miała w Twoim przypadku jakieś 15 stopni, a to już zdecydowanie zbyt dużo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted December 10, 2017 Share Posted December 10, 2017 Bez gęstwy w ogóle do tego nie podchodź. Starter musiałby mieć chyba z 10-15 litrów. Temperatura też za wysoka, będzie estrowe i alkoholowe/fuzlowe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
seevin Posted December 10, 2017 Author Share Posted December 10, 2017 Ok, w takim razie na początek zrobię jakiegoś lagera. Czy w w/w temperaturze mogę go zrobić na tych drożdżach, żeby uzyskać dobrą gęstwę? Warka 10L wystarczy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted December 10, 2017 Share Posted December 10, 2017 14 minut temu, seevin napisał: Ok, w takim razie na początek zrobię jakiegoś lagera. Czy w w/w temperaturze mogę go zrobić na tych drożdżach, żeby uzyskać dobrą gęstwę? Warka 10L wystarczy? Możesz zrobić, gęstwa będzie ok i wystarczy, tyle że ten lager będzie też estrowy w takiej temperaturze. No i pamiętaj, że do 10l lagera i tak potrzebujesz 1-1,5l starter, zależnie od wieku drożdży. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted December 10, 2017 Share Posted December 10, 2017 (edited) 20 minut temu, Oskaliber napisał: No i pamiętaj, że do 10l lagera i tak potrzebujesz 1-1,5l starter, zależnie od wieku drożdży. Nawet jak będzie to 11? Mr.Malty do 3 galonów 1.044 oblicza jedną paczkę 11,5 g sucharów. Osobiście robiłem 19 litrów na 2 paczkach w34/70 a na gęstwie goniłem koźlaki. Ja przy tej temperaturze jednak zdecydowałbym się robić piwo na neutralnym, dobrze radzącym sobie w tych temperaturach szczepie górnej fermentacji (Nottinghamy?) a plany na rasowego bałtyka zostawić na wtedy gdy będziesz miał warunki. Edited December 10, 2017 by zasada Link to comment Share on other sites More sharing options...
karczmarz Posted December 10, 2017 Share Posted December 10, 2017 Bez porządnie rozpędzonej gęstwy nawet nie podchodź do tematu bo się sparzysz i ciężko będzie Ci ponownie podjąć temat Baltic Porteru. Fermentowałem piwa szczepem Munich Lager w 13 st i nie produkowały ogromnej ilości estrów. Przy objętości 10l warki schłodziłbym brzeczkę do 9 st dodał gęstwę. Temperatura nie powinna bardzo szybko wzrosnąć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted December 10, 2017 Share Posted December 10, 2017 (edited) 40 minut temu, zasada napisał: Nawet jak będzie to 11? Mr.Malty do 3 galonów 1.044 oblicza jedną paczkę 11,5 g sucharów. Osobiście robiłem 19 litrów na 2 paczkach w34/70 a na gęstwie goniłem koźlaki. No ale przecież drożdże płynne a suchary to zupełnie inna ilość komórek. 2 paczki w34 do 19 litrów lagera 11blg jak najbardziej wystarczą (tak samo jak jedna do 10 litrów), co nie zmienia zupełnie faktu, że 1 fiolka płynnych do 10 litrów 11blg nie wystarczy, nawet gdyby drożdże wyszły wczoraj z laboratorium. Możesz zresztą też sobie to wklepać w mrmalty. Edited December 10, 2017 by Oskaliber Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted December 10, 2017 Share Posted December 10, 2017 23 minuty temu, Oskaliber napisał: No ale przecież drożdże płynne a suchary to zupełnie inna ilość komórek. OK, jasne. Nie przeczytałem ze zrozumieniem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now