dyers_eve Opublikowano 11 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2017 Zamiast robić warki 20 litrowe jednego piwa, chciałbym zrobić kilka mniejszych. W związku z tym chciałbym zrobić większy zasyp tak, żeby z początkowego filtratu zrobić 5L RISa 30BLG, a z reszty 20L brzeczki którą podzieliłbym na 2 części i zrobił finalnie np. dry i milk stouta. Gar mam 50L więc zasypu trochę wejdzie. Obawiam się jedynie, że wszystkie piwa wyszłyby bardzo do siebie podobne, z tym że RIS najbardziej intensywny. Jeśli coś takiego miałoby sens to czy ma ktoś może jakąś ciekawą recepturę z której możnaby zrobić te piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaulCraft Opublikowano 11 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2017 Po Risie możesz coś wyczarować, ale nie zrobisz z jednego zacieru jednocześnie słodowego (sweet milk) i wytrawnego piwa (dry). Możesz sobie jednak dobrze sprawdzić różne chmielenia, dzieląc brzeczkę na 2 równe części (np. 2 różne single hopy po 10-15 L). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 12 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 Poczytaj o parti-gyle. http://notopopiwku.blogspot.com/2015/04/kilka-sow-o-partii-gyle.html https://byo.com/mead/item/1963-parti-gyle-brewing-techniques To pierwsza rzecz. Druga - o charakterze piwa decyduję zasyp, chmielenie i drożdże - fermentacja. I np. te dwa wysłodkowe stouty - jeden puść na Danstar Nottingham, drugi na Danstar Windsor a zobaczysz, ze piwa są różne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHOT Opublikowano 12 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 1 godzinę temu, zasada napisał: Druga - o charakterze piwa decyduję zasyp, chmielenie i drożdże - fermentacja. A zacieranie nie? Uwaga PaulCraft-a jest chyba zasadna, zacierając na słodko nie dostanie brzeczki do wytrawnego piwa i odwrotnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 12 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 39 minut temu, KHOT napisał: A zacieranie nie? No jasne, że też. Skróciłem: Zasyp, zacieranie, chmielenie, drożdże, fermentacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyers_eve Opublikowano 12 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 Z tymi dwoma piwami to był oczywiście tylko przykład. Czyli generalnie prócz różnego chmielenia lub różnych drożdży to nic więcej nie zdziałam, tak jak myślałem. Czyli jednak zasyp do każdego piwa osobno Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 14 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2017 Kilka razy zdarzyło mi się robić na jednym zasypie i wspólnym zacieraniu 2 piwa (oszczędność czasu). W moim przypadku było to weizen/american wheat, apa/ipa, apa/double ipa. Oczywiście możesz zrobić też ris/dry stout, albo ris/american stout. Ale ris i milk stout to jak już ktoś wyżej pisał - nie widzę tego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się