ijonus Opublikowano 3 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2014 Wracam po raz kolejny do tego tematu, tym razem pochwalić się ciekawym eksperymentem który sylwestrowej imprezie został oceniony bardzo wysoko przez wszystkich i to podawany wtedy, kiedy jeszcze nikomu nie było wszystko jedno Otóż robiłem dotychczas mniej więcej według przepisu Anteksa (czyli z dodatkiem setki rumu a w mojej wersji z cukrem trzcinowym zamiast zwykłego), ale tym razem jak już zgromadziłem wszystko i zabrałem to zorientowałem się że rumu mam za mało. Spojrzałem więc do barku i wzrok mój padł na pękatą, czarną butlę... Porto! Rewelacyjnie wyszła i to od strzału, bo ta resztka co mi się w słoju do przegryzania nie zmieściła to została skonsumowana od razu i już wtedy była świetna. No i nazwałem ją "Portorówka", więc dodatkowo fajna gra słów weszła. Skład, jakby ktoś chciał przetestować: 1l Grand Imperial Porter (grzany prawie do wrzenia) 0,5l Spiryt sklepowy Szklanka cukru (zwykłego, ale trochę trzcinowego się tez zaplątało, bo trzymamy je w domu w jednym słoiku 1 cukier wanilinowy 150ml Porto Jedną flaszkę podałem z "mułem", drugą była przeciśnieta przez watę i jednak ta druga w zgodnej opinii została oceniona wyżej. cml 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ayodele Opublikowano 28 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 Dlaczego wszyscy dają cukier wanilinowy zamiast prawdziwej wanilii ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jurki Opublikowano 11 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 Rozdrobnione surowce macerować spirytusem w przeciągu 2 tygodni, często mieszając, po czym zlać i przefiltrować przez watę do czystej butelki otrzymując 150 ml gotowej zaprawy.Po zdjęciu garnka z ognia wlać drugą butelkę porteru oraz 1/5 tj. ok. 30 ml zaprawy waniliowo-korzennej. Witam, właśnie się zabrałem do wykonania powyższego przepisu (trwa maceracja) i doczytując przepis, odkryłem, że nigdzie nie jest napisane co zrobić z pozostałymi 4/5 zaprawy. Ma zostać na następne wyroby? Bardzo źle będzie, jak dodam wszystko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 11 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 Pewnie będzie zbyt waniliowo-korzenne. Nie sztuka dowalić jakiegoś składnika tonę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jurki Opublikowano 11 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 Pewnie będzie zbyt waniliowo-korzenne. Nie sztuka dowalić jakiegoś składnika tonę No oczywiście. W sumie miałem nadzieję, że wkradł się błąd. Teraz będę musiał zrobić 10 l porterówki, żeby się zaprawa nie zmarnowała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kòpôcz Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Zanim dostanę złotą łopatę... Standardowy przepis na porterówkę zawiera cukier. Próbował ktoś robić porterówkę nie na piwie, ale na porterowej brzeczce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się