McColtan Opublikowano 19 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 Witam, czy zanim przeleje piwo do drugiego fermentora to czy do piwa z brewkitu warto stosować metodę ''whirlpool'' czy ona nie uszkodzi mi piwa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 19 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 (edytowane) 3 minuty temu, McColtan napisał: Witam, czy zanim przeleje piwo do drugiego fermentora to czy do piwa z brewkitu warto stosować metodę ''whirlpool'' czy ona nie uszkodzi mi piwa ? Po co chcesz przelewać piwo do drugiego fermentora? Whirlpool stosuje się do oddzielenia osadów po warzeniu a nie fermentacji. Edytowane 19 Grudnia 2017 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McColtan Opublikowano 19 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 za niedługo piwo kończy się warzyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 19 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 Warzysz w fermentorze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McColtan Opublikowano 19 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 wiaderku fermentacyjnym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 19 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 Gotujesz brewkit w wiaderku fermentacyjnym? Chyba wiesz czym różni się warzenie od fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 21 minut temu, McColtan napisał: za niedługo piwo kończy się warzyć Chyba ważyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 19 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 24 minuty temu, McColtan napisał: za niedługo piwo kończy się warzyć Warzyć=gotować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McColtan Opublikowano 19 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 no oki oki ale to jak już skończy się fermentacja burzliwa i będę chciał przelać na cichą to czy w piwie z brewkitu mogę stosować metodę ''whirlpool'' ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 7 minut temu, McColtan napisał: no oki oki ale to jak już skończy się fermentacja burzliwa i będę chciał przelać na cichą to czy w piwie z brewkitu mogę stosować metodę ''whirlpool'' ? Nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 19 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 6 minut temu, McColtan napisał: no oki oki ale to jak już skończy się fermentacja burzliwa i będę chciał przelać na cichą to czy w piwie z brewkitu mogę stosować metodę ''whirlpool'' ? Whirpool służy do oddzielenia chmielin i osadów po gotowaniu. Jak przelewasz piwo po fermentacji to robisz to bez wzruszania osadu z dna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 19 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 14 minut temu, McColtan napisał: no oki oki ale to jak już skończy się fermentacja burzliwa i będę chciał przelać na cichą to czy w piwie z brewkitu mogę stosować metodę ''whirlpool'' ? Odpowiedziałem Ci w poniższym poście: 43 minuty temu, wizi napisał: Po co chcesz przelewać piwo do drugiego fermentora? Whirlpool stosuje się do oddzielenia osadów po warzeniu a nie fermentacji. Polecam lekturę podstaw: https://www.wiki.piwo.org/Strona_główna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 20 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2017 mi to wygląda na troling Śmiało możesz robić wirpoll natlenienie jest pożądane dostaniesz w gotowym piwie nuty śliwki a i przede wszystkim waniliowe z warzenia w plastikowym wiadrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi