Jump to content

Sensowność gotowania przez 60min dla warek z ekstraktu - style o niskim poziomie IBU


Recommended Posts

Zamierzam zrobić podejście do Pachnącego cytrusami Lagera  - WARKA Z Ekstraktów

Założenia:

~11 st Plato

IBU ~15-20

Uzyskanie lekko cytrusowego profilu - Chmiele Citra i Zeus

 

Kombinuje sobie recepturę, obliczam IBU  i wychodzi mi, że nie ma najmniejszego sensu gotować warki przez 60 minut.

Po co gotować ekstrakty przez 60 minut skoro dochmielę wystarczająco na goryczkę chmieląc jedynie na smak i aromat?

 

Wydaje się zatem sensownym zagotować ekstrakty przez 20min i od początku wrzenia chmielić:

20g Zeus 16%AA - 20'

15g Citra 11%AA - 10'

15g Citra 11%AA - 5'

 

Gotowanie by zredukować DMS - nie ma sensu - przecież to ekstrakt.

 

Ktoś mnie oświeci?

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

6 godzin temu, anteks napisał:

Ciekawe. Trzeba gotować by było klarowne, ale to 90 min na boga

Nie bądź złośliwy, kolega może tutaj jest ;)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.