tomitomi13 Opublikowano 21 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2017 Zamierzam zrobić podejście do Pachnącego cytrusami Lagera - WARKA Z Ekstraktów Założenia: ~11 st Plato IBU ~15-20 Uzyskanie lekko cytrusowego profilu - Chmiele Citra i Zeus Kombinuje sobie recepturę, obliczam IBU i wychodzi mi, że nie ma najmniejszego sensu gotować warki przez 60 minut. Po co gotować ekstrakty przez 60 minut skoro dochmielę wystarczająco na goryczkę chmieląc jedynie na smak i aromat? Wydaje się zatem sensownym zagotować ekstrakty przez 20min i od początku wrzenia chmielić: 20g Zeus 16%AA - 20' 15g Citra 11%AA - 10' 15g Citra 11%AA - 5' Gotowanie by zredukować DMS - nie ma sensu - przecież to ekstrakt. Ktoś mnie oświeci? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrT Opublikowano 21 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2017 Wg mnie rozumujesz dobrze. Gotowanie ma jeszcze za zadanie zdezynfekować brzeczkę, ale do tego 20 min. spokojnie wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 21 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2017 Weź tylko pod uwagę, co Ci Zeus da w smaku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 21 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2017 A co da ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 21 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2017 25 minut temu, dziedzicpruski napisał: A co da ? No właśnie chciałbym wiedzieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 21 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2017 5 minut temu, buber napisał: No właśnie chciałbym wiedzieć Aaaa ;), chyba nic specjalnego, pewnie jakaś ulotną nutę, jeżeli w ogóle coś wniesie poza goryczką to citra (o ile tez coś wniesie w tej ilości) powinna to przykryć. to na 20 L ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2017 3 godziny temu, MrT napisał: Wg mnie rozumujesz dobrze. Gotowanie ma jeszcze za zadanie zdezynfekować brzeczkę, ale do tego 20 min. spokojnie wystarczy. Ciekawe. Trzeba gotować by było klarowne, ale to 90 min na boga ATP 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 21 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2017 6 godzin temu, anteks napisał: Ciekawe. Trzeba gotować by było klarowne, ale to 90 min na boga Nie bądź złośliwy, kolega może tutaj jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się