Skocz do zawartości

Sensowność gotowania przez 60min dla warek z ekstraktu - style o niskim poziomie IBU


tomitomi13

Rekomendowane odpowiedzi

Zamierzam zrobić podejście do Pachnącego cytrusami Lagera  - WARKA Z Ekstraktów

Założenia:

~11 st Plato

IBU ~15-20

Uzyskanie lekko cytrusowego profilu - Chmiele Citra i Zeus

 

Kombinuje sobie recepturę, obliczam IBU  i wychodzi mi, że nie ma najmniejszego sensu gotować warki przez 60 minut.

Po co gotować ekstrakty przez 60 minut skoro dochmielę wystarczająco na goryczkę chmieląc jedynie na smak i aromat?

 

Wydaje się zatem sensownym zagotować ekstrakty przez 20min i od początku wrzenia chmielić:

20g Zeus 16%AA - 20'

15g Citra 11%AA - 10'

15g Citra 11%AA - 5'

 

Gotowanie by zredukować DMS - nie ma sensu - przecież to ekstrakt.

 

Ktoś mnie oświeci?

 

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.