Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie w moim browarze...

 

 

 

2017 (łącznie 5 uwarzonych warek)

2018 (łącznie 21 uwarzonych warek)

2019 (łącznie 20 uwarzonych warek)

2020 (łącznie 20 uwarzonych warek)

2021 (łącznie 18 uwarzonych warek)

2022 (łącznie 13 uwarzonych warek)

2023 (łącznie 9 uwarzonych warek)

2024 (łącznie 4 uwarzonych warek)

 

Edytowane przez zegancio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka #1 Black IPA 16°BLG

                 receptura Twój Browar na 20l

                 warzone 10/09

 

surowce:

 

Ekstrakt słodowy ciemny Twój Browar 1,5kg x 3

 

chmiele: Bravo 25g

                Dr Rudi 25g

                Cascade 80g

 

drożdże: S-04

 

glukoza do refermentacji: 130g

 

gotowanie:

 

brzeczka doprowadzona do wrzenia i gotowana przez 60 min

 

chmielenie:

 

25g Bravo na 60'

25g Dr Rudi na 20'

15g Cascade na 15'

15g Cascade na 5'

20g Cascade na 0'

 

30g Cascade na cichą

 

IBU: ~75

 

fermentacja:

 

burzliwa 7 dni w temp. 21-22°C

cicha 7 dni w temp.21°C

 

uwagi:

 

Piwo fermentowane w górnej granicy temp. nie wykazało złych cech (fenoli, alkoholu). W smaku i aromacie mocno żywiczne (pędy sosny), lekko cytrusowe i z porządną goryczką. Niestety piwo z czasem stało się mocno przegazowane ( przypuszczam że zbyt krótka burzliwa oraz duża ilość glukozy do refermantacji ). Po ok 2 miesiącach mocne aromaty z chmieli mniej wyczuwalne, piwo bardziej słodowe. 

 

 

 

 

 

Edytowane przez zegancio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka #2 Milk Stout 16°BLG

                 receptura - własna wariacja na 10l

                 warzone 15/10

 

surowce:

 

Ekstrakt słodowy ciemny WES 1,7kg 

 

Słód czekoladowy 250g

 

Laktoza 250g

 

chmiele: Magnum De 15g

               

drożdże: US-05/połowa zaszetki

 

glukoza do refermentacji: 50g

 

gotowanie:

 

słód zacierano 20 min w 75°c, dodano ekstrakt słodowy i doprowadzono do wrzenia na 60 min

 

chmielenie:

 

15g Magnum na 60'

 

IBU: ~36

 

fermentacja:

 

burzliwa 7 dni w temp. 22°C

cicha 3 dni w temp.21°C

 

uwagi:

 

Pierwszy milk stout i na pewno nie ostatni. Brakowało mi w nim nie co ciała, był też zbyt goryczkowy (zasługa chmielu Magnum). Do kilku butelek dodałem po 6ml espresso - podczas degustacji wyczuwalne były nuty kawy! Kolejne wersje będę na pewno doskonalił bo styl jak najbardziej mi odpowiada.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka #3 Oatmeal Milk Stout 16°BLG

                 receptura - własna wariacja na 10l

                 warzone 25/10

 

surowce:

 

Ekstrakt słodowy ciemny WES 1,7kg 

 

Słód czekoladowy 250g

 

Płatki owsiane błyskawiczne 250g

 

Laktoza 250g

 

chmiel: Magnum De 10g

               

drożdże: gęstwa US-05 ~60g

 

glukoza do refermentacji: 46g

 

gotowanie:

 

słód zacierano z płatkami 60 min w 68°C woreczkach muślinowych

dodano ekstrakt słodowy i doprowadzono do wrzenia na 60 min, laktozę dodano 5 min przed końcem gotowania

 

chmielenie:

 

10g Magnum na 60'

 

IBU: ~25

 

fermentacja:

 

burzliwa 12 dni w temp. 16°C 16°--->6°BLG

cicha 4 dni w temp.21°C               ---->6°BLG

 

uwagi:

 

Druga wersja stouta tym razem z płatkami owsianymi dała więcej ciała w smaku. Nuty czekoladowe także delikatnie wyczuwalne. Piwo mniej goryczkowe, bardziej pijalne. Nagazowanie na odpowiednim poziomie (niskonasycone). W kolejnych wersjach planuję użyć drożdży dedykowanych do Stouta i dłużej pozostawić na burzliwej.

Edytowane przez zegancio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka #4  AIPA 15,5°BLG

                 receptura - własna wariacja na 20l

                 warzone 12/11

 

surowce:

 

Ekstrakt słodowy jasny Twój browar 1,5kg 

Ekstrakt słodowy Pale Ale Bruntal 1,7kg

Ekstrakt pszeniczny 0,6kg

 

Słód Pale Ale Halcyon 400g

Słód Biscuit 250g

 

chmiel: Magnum De 15g

              Citra 50g

              Simcoe 50g

              Chinook 50g

               

drożdże:  US-05 / saszetka

 

glukoza do refermentacji: 110g

 

gotowanie:

 

słody zacierano w 2,5l wody o temp 66-68°C przez 60 min

dodano ekstrakt słodowy pszeniczny, 15 min po nim resztę ekstraktów i doprowadzono do wrzenia

 

chmielenie:

 

15g Magnum na 60'

 9g Citra

      Chinook

      Simcoe na 15'

 9g Citra

      Chinook

      Simcoe na 5'

12g Citra

        Chinook

        Simcoe na 0'

20g Citra

        Chinook

        Simcoe na cichą

 

IBU: ~50

 

fermentacja:

 

burzliwa 17 dni w temp. 16°C--->13°C  15,5°--->4°BLG

                  3 dni w temp. 18°C                      4°--->3°BLG

cicha        7 dni w temp.  14°C                      3°BLG

 

uwagi:

 

Pomimo spadku temperatury i spowolnienia fermentacji piwo ładnie od fermentowało. Nie uniknąłem  także malej wpadki z zebraniem sporej części gęstwy do pojemnika rozlewczego. Na szczęście piwo jest bardzo klarowne. Goryczka umiarkowana, nie nachalna. Aromaty mocno cytrusowe, trochę grejpfruta i owoców tropikalnych. Piwko świetnie pijalne, orzeźwiające, idealne w temp podawania ~ 12-14°C (w tedy wychodzą wszystkie aromaty). Jak dotąd najlepsza moja warka.

Edytowane przez zegancio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka #5  Smoked IPA 16°BLG

                 receptura - własna wariacja na 10l

                 chmielenie zaczerpnięte z receptury Żytniego IPA z Twój Browar

                 warzone 9/12

 

surowce:

 

Ekstrakt słodowy jasny Twój browar 1,5kg 

Ekstrakt pszeniczny 0,6kg

 

Słód Wędzony bukiem 3-8 ebc Bestmalz 1 kg

Słód Pale Ale Halcyon 600g

 

chmiel: Warrior 8g

              Zythos 15g

              Mosaic 30g

              Cascade 42g

              Sorachi Ace 20g

               

drożdże:  gęstwa US-05 ~ 68g 

 

glukoza do refermentacji: 50g

 

gotowanie:

 

słody zacierano w 5,3l wody w temp 68-66°C przez 60min. Podniesiono temp do 75°C. Przelano do fermentora z filtrem z oplotu. Wysłodzono 3,5l wody o temp 75°C.

dodano ekstrakt słodowy pszeniczny, po 15 min ekstrakt jasny i doprowadzono do wrzenia.

 

chmielenie:

 

8g Warrior na 60'

15g Mosaic na 15'

15g Mosaic

        Cascade na 10'

13g Sorachi Ace 

15g Zythos na 5'

27g Cascade

 7g Sorachi Ace na cichą

 

IBU: ~80

 

fermentacja:

 

burzliwa 10 dni w temp 14°C 16°--->5°BLG

                  4 dni w temp 14°-->21°C 5°--->4°BLG

                  3 dni w temp 21°C  ---> 3°BLG

cicha        6 dni w temp 21°C 

 

uwagi:

 

Dużym problemem było filtrowanie i wysładzanie słodu. Popełniłem zapewne błąd i nie pozwoliłem złożu się ułożyć przez co miałem mętną brzeczkę. Na szczęście piwo ładnie się wyklarowało. Mocno odczuwalna wędzonka jak dotychczas nie przykryta chmieleniem typowym dla żytniego ipa. Mam nadzieję że piwo z czasem się ułoży i wędzonka z balansuje się z owocami tropikalnymi które przy tej ilości powinny raczej to zrobić. Dam piwu trochę czasu i ocenię czy jednak słodu wędzonego nie powinno być mniej.

Przelano na cichą 02/01.

Niestety aromaty z chmieli nie przykryły wędzonki i jest ona nadal dominująca (goryczka chmielowa pewnie też podbija posmak wędzonki). W przyszłości planuję odwrócić proporcje ze słodem pale ale oraz mniej chmielić na goryczkę. Zapewne piwo jeszcze trochę się ułoży ale wydaję się już na ten moment fajną odskocznią od cytrusowo-tropikalnych IP które leżakują u mnie w butelkach. Zobaczymy za 2 tygodnie po nagazowaniu co z tego piwka wyszło.

Edytowane przez zegancio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka #6  Angielskie ALE 14°BLG

                 receptura - własna wariacja na 13l

                 chmielenie Angielskimi chmielami

                 warzone 2/01

 

surowce:

 

Ekstrakt słodowy jasny WES 1,7 kg 

 

Słód Golden Promise 1 kg

Słód Crystal 100 g

Słód Biscuit 265 g

 

chmiel: East Kent Goldings 25g

              Fuggles 50g

               

drożdże:  gęstwa US-05 ~100g

 

glukoza do refermentacji: 60g/430ml

 

gotowanie:

 

słody zacierano w 6l wody w temp 68-66°C przez 80min. Podniesiono temp do 75°C na 5min. Przelano do fermentora z filtrem z oplotu. Wysłodzono 4l wody o temp 75°C.

dodano ekstrakt słodowy i doprowadzono do wrzenia. 

 

chmielenie:

 

15g East Kent Goldings na 60'

12g Fuggles na 20'

12g Fuggles na 10'

10g Fuggles na 0'

 

 

16g Fugggles 

10g East Kent Goldings na cichą

 

 

IBU: ~22

 

fermentacja:

 

burzliwa 6 dni w temp.14°C 14°---->4­°BLG

                3 dni w temp 20,5°C 4°---->3°BLG

                3 dni w temp 20,5°C 3°---->2,5°BLG

                po 12 dniach przelano na cichą

                  

cicha      5 dni w temp ~20,5°C (BLG bez zmian pozostało 2,5°)

 

uwagi:

 

Tym razem wysładzanie poszło dużo sprawniej niż poprzednim razem, pomogła wymiana węża na silikonowy z zaciskiem. Dotychczas większość piw chmieliłem amerykańskimi odmianami, przyszła więc pora na nieco mniej intensywne aromaty z Anglii. W filtracji brzeczki z chmielin bardzo pomogła siatka na stelażu zakładana na fermentor - koszt ok 50 zł (jakież to ułatwienie!) Fermentor został wystawiony na taras gdzie temperatura spadła do kilku stopni. Rano przed zadaniem drożdży dolano 1 litr wrzątku w celu zbicia BLG oraz podniesienia temp do 25°C. Owinięto fermentor grubym polarem i wstawiono do pomieszczenia o temp 14°C. 

Wieczorem ruszyła fermentacja.

Edytowane przez zegancio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

warka #7  Vermont IPA 12°BLG ( Pierwsze warzenie z zacieraniem bez użycia ekstraktów :) )

                 receptura - Twój Browar (zasyp jak i ilość chmielu  zmniejszono o 50% na 10l warkę)

                 warzone 5/02

 

surowce:

 

Słód Pilzneński     1,500g

Słód Pszeniczny      300g

Słód CaraPils           300g

Słód Abbey              100g

 

Płatki owsiane bł.  150g

Płatki pszenne bł.  100g

 

chmiel: Citra          50g

              Mosaic     25g

              Dr Rudi     25g

              Palisade   25g

               

drożdże:   US-05 / połowa saszetki

 

glukoza do refermentacji: 

 

gotowanie:

 

słody zacierano w 9l wody w temp 65-66°C przez 80 min do uzyskania negatywnej próby jodowej. Podniesiono temp do 72°C na 10 min oraz do 78°C na 2 min. Przelano do fermentora z filtrem z oplotu. Wysłodzono 7l wody o temp 75°C. Odstawiono do wanny z zimną wodą.

 

chmielenie:

 

2,5g    Citra na 60'

12,5g  Citra na 20'

8g       Mosaic na 20'

 

20g Citra w 4 dniu fermentacji

 

15g     Citra

17,5g  Mosaic   

25g     Palisade

25g     Dr Rudi w 10 dniu fermentacji na 3-5 dni przed rozlewem  

 

IBU: ~46

 

fermentacja:

 

burzliwa

cicha        

 

uwagi:

 

Standardowo miałem problem z filtracją. Zaraz po zawróceniu brzeczki przedniej filtr z oplotu przytkał się. Musiałem powtórzyć czynności z ustaniem się młóta itd. - strata ok 30 min.

Edytowane przez zegancio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka #8  Sorachi Ace Single Hop Pale Ale 12°BLG 

                 receptura - własna na 10l warkę

                 warzone 10/02

 

surowce:

 

Słód Pilzneński        2kg

Słód abbey             200g

Prażona pszenica 100g

 

chmiel: Sorachi Ace 129g

               

drożdże:   gęstwa US-05 ~100g 

 

glukoza do refermentacji: 

 

gotowanie:

 

słody zacierano w 9l wody w temp 65-66°C przez 80 min do uzyskania negatywnej próby jodowej. Podniesiono temp do 72°C na 10 min oraz do 78°C na 2 min. Przelano do fermentora z filtrem z oplotu. Wysłodzono 8l wody o temp 75°C. Odstawiono do wanny z zimną wodą. Zadano drożdże w temp 17°C i w stawiono do pomieszczenia o temp 15­°C.

 

chmielenie:

 

4g    Sorachi Ace na 60'

10g  Sorachi Ace na 15'

15g Sorachi Ace na 10'

20g Sorachi Ace na 5'

20g Sorachi Ace na 0'

 

60g Sorachi Ace na cichą

 

IBU: ~70

 

fermentacja:

 

burzliwa

cicha        

 

uwagi:

 

 

Pomysł na single hop był już od dawna, wybór padł na mniej znaną odmianę chmielu jaką jest Sorachi Ace. Na kokosy nie liczę bo z tym może być ciężko ale cytrynowość jak najbardziej jest pożądana. Z niecierpliwością czekam na pierwszą degustacje.

 

Edytowane przez zegancio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

warka #9 Tropical Milkshake IPA 12°BLG 

                 receptura - Twój Browar Vermont IPA wzbogacona chmielem Cascade ,większą ilością Mosaic oraz laktozą

                 warzone 1/03

 

surowce:

 

Słód Pilzneński     1,500g

Słód Pszeniczny      300g

Słód CaraPils           300g

Słód Abbey              300g

 

Płatki owsiane bł.  150g

Płatki pszenne bł.  100g

Prażona pszenica  170g

Laktoza                    200g

 

chmiel: Citra          57g

              Mosaic     40g

              Cascade  15g

              Dr Rudi     25g

              Palisade   25g

               

drożdże:   S-04 / połowa saszetki

 

glukoza do refermentacji: 

 

gotowanie:

 

słody zacierano w 10l wody w temp 65-66°C przez 75 min do uzyskania negatywnej próby jodowej. Podniesiono temp do 72°C na 10 min oraz do 78°C na 2 min. Przelano do fermentora z filtrem z oplotu. Wysłodzono 7l wody o temp 75°C. Odstawiono na zewnątrz doprowadzając do temp 19°C i zadano uwodnione drożdże S-04. Odstawiono do temp 15°C.

 

chmielenie:

 

8g    Citra na 30'

 

8g    Citra na 15'

8g    Mosaic na 15'

8g    Cascade na 15'

 

8g   Mosaic na 5'

 

 

IBU: ~65

 

fermentacja:

 

burzliwa

cicha        

 

uwagi:

 

Filtracja dwuetapowa, przerywana sprawia mi mniej kłopotów. Jednakże przy tym zasypie liczyłem na lepszą gęstość początkową. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

warka #10 Black IPA 16°BLG 

                 receptura - własna

                 warzone 16/04

 

surowce:

 

Ekstrakt słodowy: Pale Ale Bruntal x2

                                Ciemny Bruntal

 

chmiel: Warrior     25g

              Zythos      25g

              Cascade  80g

             

               

drożdże:   Mangrove Jack's M44 US West Coast Yeast saszetka

 

glukoza do fermentacji: 135g

 

gotowanie:

 

Brzeczka doprowadzona do wrzenia i gotowana przez 60 min, dodano 10 litrów zimnej wody z biedry i wystawiono na dwór na noc. Rano zadano drożdże.

 

chmielenie:

 

25g    Warrior na 60'

25g    Zythos na 20

15g    Cascade na 15'

15g    Cascade na 5'

20g    Cascade na 0'

 

30g    Cascade na cichą

 

 

IBU: ~60

 

fermentacja:

 

burzliwa: 12 dni 20-21­­°C

cicha: 12 dni  21°C  

 

uwagi:

 

Piwo z uwagi na spontaniczny wyjazd urlopowy dość długo fermentowało na cichej (chmiele zadane zaraz po przelaniu do czystego fermentora) co przyczyniło się do mniej intensywnego smaku i zapachu amerykańskich chmieli. Lekka żywiczność jest, lekkie cytrusy może grejpfrut. Dość szybko nagazowało się w butelce i po 2 tyg mogę stwierdzić że jest lekko  przegazowane (druga warka BIPY i drugie przegazowanie - zasługa mocnego chmielenia?). 

 

 

Edytowane przez zegancio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

warka #11 Witbier 12,5°BLG

                 receptura - Twój Browar lekko zmodyfikowana na 10l

                  warzone 3/05

 

surowce:

 

Słód Heidelberg 1,5 kg

Słód Pszeniczny 0,4 kg

Pszenica 0,75 kg

Płatki owsiane 0,1 kg

 

chmiel:Lubelski 15g

 

dodatki: kolendra 7,5g

               curacao  7,5g

               

drożdże:  M21

 

glukoza do refermentacji: 118g

 

gotowanie:

 

słody zacierano w 8l wody 52°C przez 20min, temp. podniesiono do 63°C i gotowano przez 75min następnie w 72°C przez 30min. Wygrzew 78°C 10min. Wysłodzono dwu-etapowo 7litrami wody

 

chmielenie:

 

15g Lubelski 60'

 

kolendra i curacao na 10'

 

IBU: 

 

fermentacja:

 

burzliwa 7 dni - 20°C

 

uwagi:

 

Piwo zrobione z myślą o cieplejszych dniach. Lekko kremowe,dobrze pijalne piwo. Delikatna nuta cytrusa od curacao oraz posmak kolendry. Początkowo wyczuwalny posmak drożdży ustąpił skórce pomarańczy. 

Edytowane przez zegancio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka #12 American Witbier 12°Blg

                   receptura własna na 10l

                   warzone 20/05

 

surowce:

 

Słody:  Heidelberg 1,2kg

             Pszeniczny 0,5kg

             Pszenica     0,75kg

Płatki owsiane        0,1kg

 

chmiele: Citra 10g

                Cascade 10g

 

drożdże: M21 (trzy łyżki gęstwy)

 

glukoza do refermentacji: 125g

 

gotowanie:

 

dokładnie tak samo jak w poprzedniej warce.

 

chmielenie:

 

10g Citra 

10g Cascade 

 

7,5g Curacao

7,5g Kolendra całość na 10'

 

 

 

IBU: ~15

 

fermentacja:

 

burzliwa 10 dni w temp. 19-22°C

 

uwagi:

 

Poprzednia warka rozeszła się bardzo szybko, ciekaw jestem smaku tej na amerykanach. 

Edytowane przez zegancio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka #13 Żytnie AIPA 15°BLG

                 receptura Twój Browar zmodyfikowana na 11l

                 warzone 02/06

 

surowce:

 

Słody:  Pale Ale                2,3kg

             Żytni                      0,6kg

             Karmelowy 150   0,1kg 

             Crystal 160           0,1kg

 

Chmiele: Mosaic           30g

                Sorachi Ace   12g

                Cascade         32g

                Warrior              7g

                Zythos             15g

         

drożdże: M44 (gęstwa)

 

glukoza do refermentacji: 55g/390ml

 

gotowanie:

 

Słody zacierano w temp 68°C przez 100' , po negatywnej próbie jodowej 78°C przez 5'. Wysłodzono 7 litrami wody o temp 80°C.

 

chmielenie:

 

7g Warrior na 60'

15g Mosaic na 15'

15g Mosaic na 10'

12g Cascade na 10'

12g Sorachi Ace na 5'

15g Zythos na 5'

 

25g Cascade na cichą

 

IBU: ~70

 

fermentacja:

 

burzliwa 10dni/blg?

cicha 10dni/blg?

 

uwagi:

 

Smak piwa zaburzony przez starą gęstwę z pierwszego pokolenia. Drożdże wniosły posmaki lekkiej kanalizy, stęchlizny. Piwo ze względu na wyrazistość i ciekawy skład do powtórzenia na świeżych drożdżach.

Edytowane przez zegancio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

warka #14 Witbier 12,5°BLG

                 receptura Twój Browar, zasyp lekko zmodyfikowany

                  warzone 10/07

 

surowce:

 

Słód Heidelberg 1,6 kg

Słód Pszeniczny Jasny 0,5 kg

Pszenica 0,5 kg

Płatki owsiane 0,125 kg

 

chmiel:Lubelski 15g

 

dodatki: kolendra 20g

               curacao  20g

               

drożdże:  Brewferm Blanche 6g

 

glukoza do refermentacji: ??

 

gotowanie:

 

słody zacierano w 8l wody 52°C przez 20 min, temp. podniesiono do 63°C i gotowano przez 60 min następnie w 72°C przez 25 min. Wygrzew 78°C 10min. Wysłodzono dwu-etapowo 

8 litrami wody

 

chmielenie:

 

15g Lubelski 60'

 

kolendra i curacao na 10'

 

IBU: 12,5

 

fermentacja:

 

burzliwa ??

 

uwagi:

 

We wcześniejszych warkach kolendra nie nadawała tak intensywnego zapachu, postanowiłem więc zwiększyć ilość i przez pomyłkę poszło całość do gara. Mam nadzieję że nie zdominuje smaku pomarańczy których wrzuciłem także sporą ilość.

 

Najważniejsze że do browaru doszła lodówka hand made i piwo zaczęło fermentację w 18°C :)

styr.jpg

styr2.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

55 minutes ago, zegancio said:

We wcześniejszych warkach kolendra nie nadawała tak intensywnego zapachu, postanowiłem więc zwiększyć ilość i przez pomyłkę poszło całość do gara. Mam nadzieję że nie zdominuje smaku pomarańczy których wrzuciłem także sporą ilość

Polecam kolendre i pomarańcze do Witka na cichą.  Po 0.5g na litr.  Zalane szklanka wrzątku.  Bardzo fajnie wpływa na aromat. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 minuty temu, Jankasper napisał:

Polecam kolendre i pomarańcze do Witka na cichą.  Po 0.5g na litr.  Zalane szklanka wrzątku.  Bardzo fajnie wpływa na aromat. 

Do tej pory nie robiłem cichej "witbirowi" i raczej tej warce też nie zrobię przez wspomniany błąd i wykorzystanie całości dodatków (miały być na dwie warki :/ ). Kolendrę dodatkowo zmieliłem więc obawiam się że może zdominować smak, jak i aromat. Z pewnością twój pomysł wykorzystam kiedyś, może przynieść ciekawe efekty. Dzięki za podpowiedź.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

warka #15 Żytnie AIPA 2.0 15°BLG

                 receptura Twój Browar na 10.5l

                 warzone 21/06

 

surowce:

 

Słody:  Pale Ale                2,3kg

             Żytni                      0,6kg

             Karmelowy 150   0,1kg 

             

Chmiele: Mosaic           30g                

                Cascade         37,5g

                Warrior            7,5g

                Zythos             15g

         

drożdże: S-04 (1/2 saszetki)

 

glukoza do refermentacji: 62g/427ml

 

gotowanie:

 

Słody zacierano w temp 68°C przez 90' , po negatywnej próbie jodowej 78°C przez 5'. Wysłodzono 7,5 litrami wody o temp 80°C.

 

chmielenie:

 

7,5g Warrior na 60'

15g Mosaic na 15'

15g Mosaic na 10'

12,5g Cascade na 10'

15g Zythos na 5'

 

25g Cascade na cichą

 

IBU: ~70

 

fermentacja:

 

burzliwa 10dni/2,8blg

cicha 3dni/2,5blg

 

uwagi:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka #16 Witbier 3.0 12,5°BLG

                 receptura Twój Browar zmodyfikowana na 11l

                 warzone 10/07

 

surowce:

 

Słody:  Heidelberg             1,6kg

             Pszeniczny jasny  0,5kg

             Pszenica                 0,5kg 

             Płatki owsniane     0,125kg

 

Chmiele: Lubelski               15g

                         

drożdże: Brewferm Blanche (1/2 saszetki)

glukoza do refermentacji: 115g/920ml

 

gotowanie:

 

Słody zacierano w temp 52°C przez 20' , 63°c przez 60', 72°C przez 25'. Wysłodzono 8 litrami wody o temp 80°C.

 

chmielenie:

 

15g Lubelski 60'

 

20g Kolendra 10'

20g Curacao  10'

 

IBU: 20

 

fermentacja:

 

burzliwa 9dni/1,9blg (6 dni 16-18°C, 3 dni 18-21°C)

cold crash 1dzień

 

uwagi:

Omyłkowo poszła do gara cała kolendra i skórka gorzkiej pomarańczy przez co kolendra stała się jeszcze bardziej wyrazista w smaku jak i zapachu. Goryczka na odpowiednim poziomie. Blanche dosyć ładnie wyklarowały piwo w butelce pomimo że czapa utrzymywała się do końca fermentacji. Piwo stało się delikatnie mętne ale bez większych drobin z drożdży. Nagazowanie mogło by być większe oraz piana solidniejsza ale piwko ma niecałe 2 tygodnie w butelce więc dam mu jeszcze szanse na ocenę. Tak czy inaczej piwo dobrze pijalne, idealne na upalne dni.

 

Edit: 

Piwo skończone po blisko dwóch miesiącach od zabutelkowania. Ostatnie butelki wykazały się odpowiednim nagazowaniem i super gęstą pianą. Kolendra dalej na pierwszym planie choć jest mniej intensywna jak wcześniej. Piwo na pewno do powtórzenia.

Edytowane przez zegancio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka #17 Made in Poland IPA 14°BLG

                 receptura Twój Browar zmodyfikowana na 11l

                 warzone 22/07

 

surowce:

 

Słody:  Pale Ale                2,6kg

             Pszeniczny           0,2kg

             Karmelowy 30      0,125kg 

             Biscuit                    0,25kg

 

Chmiele: Lunga            12,5g

                Puławski          15g

                Oktawia            15g

                Cascade  Pl      50g

                Chinook Pl        15g

         

drożdże: S-05 (1/2 saszetki)

 

glukoza do refermentacji: ?

 

gotowanie:

 

Słody zacierano w temp 65°C przez 15' , 67°C przez 75' po negatywnej próbie jodowej 78°C przez 5'. Wysłodzono 7,5 litrami wody o temp 80°C.

 

chmielenie:

 

12,5g Lunga na 60'

15g Puławski na 15'

25g Cascade Pl na 10'

15g Oktawia Pl na 10'

 

25g Cascade Pl na cichą

15g Chinook Pl na cichą

 

IBU: ~59

 

fermentacja:

 

burzliwa 

cicha 

 

uwagi:

Edytowane przez zegancio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zegancio zmienił(a) tytuł na Browar IDZI

warka #18 Mango milkshake IPA 16°BLG

                 receptura własna 11l

                 warzone 07/08

 

surowce:

 

Słody:  Pale Ale                2,5kg

             Pszeniczny          0,25kg

             Carapils                0,125kg

             płatki owsiane     0,4kg

             

Chmiele: Mosaic           50g                

                Cascade         12g

                Columbus         8g

                Simcoe            24g

                Palisade          12g

                Sorachi Ace    12g

                Zythos              12g

 

Dodatki: Laktoza           0,25 kg

         

drożdże: US-05 (1/2 saszetki)

 

glukoza do refermentacji: ?

 

gotowanie:

 

Słody zacierano w temp 67°C przez 120' , po negatywnej próbie jodowej 78°C przez15'. Wysłodzono 8 litrami wody o temp 80°C.

 

chmielenie:

 

Columbus     8g - 60'

Mosaic        12g - 60'

Cascade      12g - 30'

Mosaic         20g - 30'

Simcoe         12g - 30'

 

Mosaic     18g

Zythos      12g

Simcoe     12g

Sorachi Ace 12g   na cichą

 

Pulpa z mango 450g

 

IBU: ~132

 

fermentacja:

 

burzliwa 8 dni

cicha 5 dni

OG: 16°

FG:  5,3°

ABV: 6,1%

 

uwagi:

Edytowane przez zegancio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

warka #19 American Stout 16°BLG

                 receptura własna 10l

                 warzone 31/08

 

surowce:

 

Słody:  Pale Ale                2,5kg

             Caramel Sweet    0,25kg

             J.Palony                0,25kg

             Czekoladowy        0,15kg

             K.Jasny                  0,1kg

             

Chmiele: Lunga 10g

                Chinook 12g + 19g (cicha)

                Simcoe  12g + 12g (cicha)

         

drożdże: S-04 (1/2 saszetki)

 

glukoza 53g/331ml

 

gotowanie:

 

Słody zacierano w temp 65°C przez 90' , 5 min w 78°C. Wysłodzono 8 litrami wody o temp 80°C.

 

chmielenie:

 

Lunga       60'

Chinook    20'

Simcoe     10'

 

Chinook 19g

Simcoe  12g   na cichą

 

IBU: ~48

 

fermentacja:

 

Burzliwa 16-21°C 10 dni

Cicha 6 dni ~16°C 1 dzień 12°C

OG: 16°

FG:  4,3°

ABV: 6,7%

 

uwagi:

 

Niestety i tym razem nie obyło się bez wpadki. Wysłodziłem ponad 15l które siła rzeczy nie zmieściło się w garze 12l. Gotując więc w dwóch naczyniach w jednym mniejszym udało się mi przypalić dno. Spadło wiec blg i kilka litrów piwa poszło w kubeł.

 

Edytowane przez zegancio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

warka #20 Polish hops & Citra IPA 13.5°BLG

                 własna wariacja IPA na 12l

                 warzone 18/09

 

surowce:

 

Słody:  Pale Ale                2,6 kg

             Pszeniczny          0,2 kg

             Biscuit                  0,26 kg

             Karmelowy          0,125 kg

             p.owsiane            0,15 kg

             p.pszenne            0,1 kg

             

Chmiele: Lunga           4 g

                Puławski      13,5 g

                Cascade Pl  25 g + 13g na cichą

                Oktawia Pl   15 g

                Citra              10 g + 10g na cichą

                Chinook Pl               13g na cichą

         

drożdże: S-04 (1/2 saszetki)

 

glukoza do refermentacji: ?

 

gotowanie:

 

Słody zacierano w raz z płatkami w temp 66°C przez 90' , 10 min w 72°C. Mash out 2 min w 78°C.Wysłodzono 6 litrami wody o temp 80°C.

 

chmielenie:

 

Lunga       60'

Puławski  15'

Cascade Pl 10'

Oktawia Pl  10'

 

Citra   Whirpool <80°C

 

Cascade Pl

Chinnok Pl

Citra                na cichą

 

IBU: ~35

 

fermentacja:

 

Burzliwa 16°C --->18°C  8 dni

Cicha 

OG: 13.5°

FG:  3.6

ABV: 5,5%

 

uwagi:

 

Edytowane przez zegancio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka #21 Late Witbier 12°BLG

                 własna receptura 12l

                 warzone 01/10

 

surowce:

 

Słody:  Heidelberg           2,0 kg

             P. jasny                 0,27 kg

             P. crystal              0,13 kg

             Pszenica              0,22 kg

             p.owsiane            0,2 kg

                          

Chmiele: Lubelski           15 g

               

         

drożdże: Brewferm Blanche (1/2 saszetki)

 

glukoza do refermentacji: 77g/641ml

 

gotowanie:

 

Słody zacierano w raz z płatkami w temp 52°C przez 20' , 60 min w 63°C i 25' w 72°C. Mash out 10 min w 78°C. Wysłodzono 6 litrami wody o temp 80°C.

 

chmielenie:

 

Lubelski  15g na 60'

 

dodatki:

 

Curacao                                                   10g na 10'

Skórka słodkiej pomarańczy                10g na 10'

Kolendra zmielona przed zadaniem   10g na 10'

 

IBU: ~13

 

fermentacja:

 

Burzliwa - 8 dni w 18-21.5°C

Bez cichej

OG: 12°BLG

FG:  2.1°BLG

ABV: 5.3%

 

uwagi:

 

 

 

 

 

Edytowane przez zegancio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka #22 Belgian X-mass Beer 18°BLG

                    receptura TB na 10l

                    warzone 14/10

 

surowce:

 

Słody:  Pilzneński Castle Malting - 2kg

             Monachijski 25                   - 1kg

             Coffe                                    - 0,5kg

             Crystal                                  - 0,5kg

 

                          

Chmiele: Warrior          7 g

                EKG                8 g

               

         

drożdże: T-58

 

glukoza do refermentacji: 55g/305ml 

 

gotowanie:

 

Słody zacierano  w temp 65°C przez 60' , 20 min w 73°C. Mash out 2 min w 78°C. Wysłodzono 7 litrami wody o temp 78°C.

 

chmielenie:

 

Warrior 7g na 75'

EKG      8g na 15'

 

dodatki:

 

Goździki                                                   4 g    na 10'

Cynamon                                                 2,5 g  na 10'

Gałka muszkatołowa                             1 g    na 10'

 

IBU: ~20

 

fermentacja:

 

Burzliwa - 10 dni 18-21°C

Cicha -      10 dni ~ 17°C

OG: 18

FG:  4.6

ABV: 7,8%

 

uwagi:

 

Piwo po burzliwej zeszło do 4,6-5blg. Przelano na cichą i odstawiono do temp. początkowo 15.5°C. W smaku goździk, cynamon na solidnej podstawie słodowej. Brakuje nieco pikantności na którą liczyłem po wstępnym przefermentowaniu drożdży. Jednakże zapach jak i smak zwiastuje świetne piwo.

 

edit. 21/11 pierwsza butelka otworzona w celu degustacji. W aromacie cynamon na pierwszym planie trochę gałki muszkatołowej. W smaku goździk na podstawie słodowej ale nie przesłodzone. Kontra z chmielu idealna, piwo nie jest słodkie choć przyprawy sugerują że takie powinno być. Alkohol prawie w ogóle nie wyczuwalny ? paradoksalnie "kopie" niesamowicie ?. Pikantności jak nie było tak niema (liczyłem na to po tych drożdżach), nagazowanie słabe ale raczej w stylu.

 

Następna degustacja za miesiąc, ciekaw jestem jak piwo się ułoży. 

Edytowane przez zegancio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zegancio zmienił(a) tytuł na Browar IDZIEGO

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.