zegancio Opublikowano 30 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2017 (edytowane) Witajcie w moim browarze... 2017 (łącznie 5 uwarzonych warek) warka #1 - Black AIPA 16°Blg warka #2 - Milk Stout 16°Blg warka #3 - Oatmeal Milk Stout 16°Blg warka #4 - AIPA 15,5° Blg warka #5 - Smoked IPA 16°Blg 2018 (łącznie 21 uwarzonych warek) warka #6 - Angielskie ALE 14°Blg warka #7 - Vermont IPA 12°Blg warka #8 - Sorachi Ace Single Hop Pale Ale 12°Blg warka #9 - Tropical Milkshake 12°Blg warka #10 - Black AIPA 16°Blg warka #11 - Witbier 12,5°Blg warka #12 - American Witbier 12°Blg warka #13 - Żytnie AIPA 15°Blg warka #14 - Witbier 2.0 12,5°Blg warka #15 - Żytnie AIPA 2.0 14°Blg warka #16 - Witbier 3.0 12.5°Blg warka #17 - Made in Poland IPA 14°Blg warka #18 - Mango Milkshake IPA 16°Blg warka #19 - American Stout 16°Blg warka #20 - Polish hops & Citra IPA 13.5°Blg warka #21 - Late Witbier 4.0 12°Blg warka #22 - Belgian X-mass Beer 18°Blg warka #23 - Dry Stout 12°Blg warka #24 - Guarana Milkshake IPA 18.5°Blg warka #25 - Coffe stout / Berry Stout 14°Blg warka #26 - APA 13°Blg 2019 (łącznie 20 uwarzonych warek) warka #27 - Tropical Lager 12.5°Blg warka #28 - Porter Bałtycki 19°Blg warka #29 - Wędzona Marynka 14°Blg warka #30 - Brown ALE 12.5°Blg warka #31 - New England Orbit 12°Blg warka #32 - Witbier 4.0 12.5°Blg warka #33 - White IPA 14°Blg warka #34 - Belgian IPA 15.5°Blg warka #35 - Belgian Dubbel 17°Blg warka #36 - Weizenbock 17°Blg warka #37 - Fruit Weizen 13°Blg warka #38 - SMASH ZULA 14.7°Blg warka #39 - IPA 14.0°Blg warka #40 - Black IPA 15°Blg warka #41 - RIS 21°Blg warka #42 - Muscovado Porter 18°Blg warka #43 - Imperialny Porter Bałtycki 23°Blg warka #44 - Altbier 14°Blg warka #45 - Żytnie wędzone 13°Blg warka #46 - Cho-co-ffe Oatmeal Stout - 18°Blg 2020 (łącznie 20 uwarzonych warek) warka #47 - Hazy NZ APA - 12.5°Blg warka #48 - NEIPA - 16.5°Blg warka #49 - Brett APA 13°Blg warka #50 - Amora Preta SH-PA 13.2°Blg warka #51 - Pils 11°Blg warka #52 - Brett APA II 14,7°Blg warka #53 - Malinowy pszeniczniak 14°Blg warka #54 - Pils 13°Blg warka #55 - Kveik 13°Blg warka #56 - Imperialny Porter 23°Blg warka #57 - Kveik 12°Blg Mango z marakują warka #58 - Saison 15°Blg warka #59 - Belgian IPA 16°Blg warka #60 - Stout Belgijski 18°Blg warka #61 - American Wheat 11.5°Blg warka #62 - Galaxy SMASH 12.4°Blg warka #63 - West Coast Pale Ale 13.8°Blg warka #64 - Juice Bomb IPA 17°Blg warka #65 - Farmhouse ALE 13.8°Blg warka #66 - Pils 11°Blg 2021 (łącznie 18 uwarzonych warek) warka #67 - Imperialny Porter Owsiany 26°Blg warka #68 - Porter Angielski 13°Blg warka #69 - Cascade Rye Ale 13°Blg warka #70 - Vermont IPA 16°Blg warka #71 - Porter wędzony 17°Blg warka #72 - West Coast IPA 15°blg warka #73 - Brett #1 12.3°Blg warka #74 - Citrus Blond Ale 12°Blg warka #75 - Simcoe SH 12.4°Blg warka #76 - Tropical IPA 17°Blg warka #77 - Brett #2 13°Blg warka #78 - Belgian Pale Ale 13.5°Blg warka #79 - Hoppy Belgian Blonde Ale 15.5°Blg warka #80 - Weizen z mango 12.6°Blg warka #81 - Tripel 19.6°Blg warka #82 - Belgian IIPA 20.9°Blg warka #83 - X-mass Wheat 16°Blg warka #84 - Rauchpils 13.3°Blg 2022 (łącznie 13 uwarzonych warek) warka #85 - Imperialny Porter Bałtycki 24°Blg warka #86 - NZ Pilsner 13°Blg warka #87 - 1554 Black Lager 14.7°Blg warka #88 - Wędzony imperator 25°Blg warka #89 - Waimea SH HotHead PA 12.7°Blg warka #90 - Hefeweizen 12.5°Blg warka #91 - Weizen z marakują 13°Blg warka #92 - Saison 13.4°Blg warka #93 - Dark Saison 14.7°Blg warka #94 - APA NZ 13.4°Blg warka #95 - Black IPA 14.2°Blg warka #96 - Beer Geek Breakfast Stout 20°Blg warka #97 - Pils lekko wędzony 12°Blg 2023 (łącznie 9 uwarzonych warek) warka #98 - Porter Bałtycki 21,6°Blg warka #99 - Saison 13,5°Blg warka #100 - Imperialny Saison 20°Blg warka #101 - Pils niemiecki 12.1°Blg warka #102 - Hoppy Lager 14.5°Blg warka #103 - APA 13°Blg warka #104 - Irish Red Ale 13.3°Blg warka #105 - Oatmeal Stout 13.6°Blg warka #106 - American Stout 14.5°Blg 2024 warka #107 - Majowe Ale 11.5°Blg warka #108 - Wędzona Marynka 13.1°Blg warka #109 - Mosaic APA 12.5°Blg Edytowane Wtorek o 11:31 przez zegancio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 30 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2017 (edytowane) warka #1 Black IPA 16°BLG receptura Twój Browar na 20l warzone 10/09 surowce: Ekstrakt słodowy ciemny Twój Browar 1,5kg x 3 chmiele: Bravo 25g Dr Rudi 25g Cascade 80g drożdże: S-04 glukoza do refermentacji: 130g gotowanie: brzeczka doprowadzona do wrzenia i gotowana przez 60 min chmielenie: 25g Bravo na 60' 25g Dr Rudi na 20' 15g Cascade na 15' 15g Cascade na 5' 20g Cascade na 0' 30g Cascade na cichą IBU: ~75 fermentacja: burzliwa 7 dni w temp. 21-22°C cicha 7 dni w temp.21°C uwagi: Piwo fermentowane w górnej granicy temp. nie wykazało złych cech (fenoli, alkoholu). W smaku i aromacie mocno żywiczne (pędy sosny), lekko cytrusowe i z porządną goryczką. Niestety piwo z czasem stało się mocno przegazowane ( przypuszczam że zbyt krótka burzliwa oraz duża ilość glukozy do refermantacji ). Po ok 2 miesiącach mocne aromaty z chmieli mniej wyczuwalne, piwo bardziej słodowe. Edytowane 30 Grudnia 2017 przez zegancio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 30 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2017 warka #2 Milk Stout 16°BLG receptura - własna wariacja na 10l warzone 15/10 surowce: Ekstrakt słodowy ciemny WES 1,7kg Słód czekoladowy 250g Laktoza 250g chmiele: Magnum De 15g drożdże: US-05/połowa zaszetki glukoza do refermentacji: 50g gotowanie: słód zacierano 20 min w 75°c, dodano ekstrakt słodowy i doprowadzono do wrzenia na 60 min chmielenie: 15g Magnum na 60' IBU: ~36 fermentacja: burzliwa 7 dni w temp. 22°C cicha 3 dni w temp.21°C uwagi: Pierwszy milk stout i na pewno nie ostatni. Brakowało mi w nim nie co ciała, był też zbyt goryczkowy (zasługa chmielu Magnum). Do kilku butelek dodałem po 6ml espresso - podczas degustacji wyczuwalne były nuty kawy! Kolejne wersje będę na pewno doskonalił bo styl jak najbardziej mi odpowiada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 30 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2017 (edytowane) warka #3 Oatmeal Milk Stout 16°BLG receptura - własna wariacja na 10l warzone 25/10 surowce: Ekstrakt słodowy ciemny WES 1,7kg Słód czekoladowy 250g Płatki owsiane błyskawiczne 250g Laktoza 250g chmiel: Magnum De 10g drożdże: gęstwa US-05 ~60g glukoza do refermentacji: 46g gotowanie: słód zacierano z płatkami 60 min w 68°C woreczkach muślinowych dodano ekstrakt słodowy i doprowadzono do wrzenia na 60 min, laktozę dodano 5 min przed końcem gotowania chmielenie: 10g Magnum na 60' IBU: ~25 fermentacja: burzliwa 12 dni w temp. 16°C 16°--->6°BLG cicha 4 dni w temp.21°C ---->6°BLG uwagi: Druga wersja stouta tym razem z płatkami owsianymi dała więcej ciała w smaku. Nuty czekoladowe także delikatnie wyczuwalne. Piwo mniej goryczkowe, bardziej pijalne. Nagazowanie na odpowiednim poziomie (niskonasycone). W kolejnych wersjach planuję użyć drożdży dedykowanych do Stouta i dłużej pozostawić na burzliwej. Edytowane 30 Grudnia 2017 przez zegancio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 30 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2017 (edytowane) warka #4 AIPA 15,5°BLG receptura - własna wariacja na 20l warzone 12/11 surowce: Ekstrakt słodowy jasny Twój browar 1,5kg Ekstrakt słodowy Pale Ale Bruntal 1,7kg Ekstrakt pszeniczny 0,6kg Słód Pale Ale Halcyon 400g Słód Biscuit 250g chmiel: Magnum De 15g Citra 50g Simcoe 50g Chinook 50g drożdże: US-05 / saszetka glukoza do refermentacji: 110g gotowanie: słody zacierano w 2,5l wody o temp 66-68°C przez 60 min dodano ekstrakt słodowy pszeniczny, 15 min po nim resztę ekstraktów i doprowadzono do wrzenia chmielenie: 15g Magnum na 60' 9g Citra Chinook Simcoe na 15' 9g Citra Chinook Simcoe na 5' 12g Citra Chinook Simcoe na 0' 20g Citra Chinook Simcoe na cichą IBU: ~50 fermentacja: burzliwa 17 dni w temp. 16°C--->13°C 15,5°--->4°BLG 3 dni w temp. 18°C 4°--->3°BLG cicha 7 dni w temp. 14°C 3°BLG uwagi: Pomimo spadku temperatury i spowolnienia fermentacji piwo ładnie od fermentowało. Nie uniknąłem także malej wpadki z zebraniem sporej części gęstwy do pojemnika rozlewczego. Na szczęście piwo jest bardzo klarowne. Goryczka umiarkowana, nie nachalna. Aromaty mocno cytrusowe, trochę grejpfruta i owoców tropikalnych. Piwko świetnie pijalne, orzeźwiające, idealne w temp podawania ~ 12-14°C (w tedy wychodzą wszystkie aromaty). Jak dotąd najlepsza moja warka. Edytowane 4 Stycznia 2018 przez zegancio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 30 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2017 (edytowane) warka #5 Smoked IPA 16°BLG receptura - własna wariacja na 10l chmielenie zaczerpnięte z receptury Żytniego IPA z Twój Browar warzone 9/12 surowce: Ekstrakt słodowy jasny Twój browar 1,5kg Ekstrakt pszeniczny 0,6kg Słód Wędzony bukiem 3-8 ebc Bestmalz 1 kg Słód Pale Ale Halcyon 600g chmiel: Warrior 8g Zythos 15g Mosaic 30g Cascade 42g Sorachi Ace 20g drożdże: gęstwa US-05 ~ 68g glukoza do refermentacji: 50g gotowanie: słody zacierano w 5,3l wody w temp 68-66°C przez 60min. Podniesiono temp do 75°C. Przelano do fermentora z filtrem z oplotu. Wysłodzono 3,5l wody o temp 75°C. dodano ekstrakt słodowy pszeniczny, po 15 min ekstrakt jasny i doprowadzono do wrzenia. chmielenie: 8g Warrior na 60' 15g Mosaic na 15' 15g Mosaic Cascade na 10' 13g Sorachi Ace 15g Zythos na 5' 27g Cascade 7g Sorachi Ace na cichą IBU: ~80 fermentacja: burzliwa 10 dni w temp 14°C 16°--->5°BLG 4 dni w temp 14°-->21°C 5°--->4°BLG 3 dni w temp 21°C ---> 3°BLG cicha 6 dni w temp 21°C uwagi: Dużym problemem było filtrowanie i wysładzanie słodu. Popełniłem zapewne błąd i nie pozwoliłem złożu się ułożyć przez co miałem mętną brzeczkę. Na szczęście piwo ładnie się wyklarowało. Mocno odczuwalna wędzonka jak dotychczas nie przykryta chmieleniem typowym dla żytniego ipa. Mam nadzieję że piwo z czasem się ułoży i wędzonka z balansuje się z owocami tropikalnymi które przy tej ilości powinny raczej to zrobić. Dam piwu trochę czasu i ocenię czy jednak słodu wędzonego nie powinno być mniej. Przelano na cichą 02/01. Niestety aromaty z chmieli nie przykryły wędzonki i jest ona nadal dominująca (goryczka chmielowa pewnie też podbija posmak wędzonki). W przyszłości planuję odwrócić proporcje ze słodem pale ale oraz mniej chmielić na goryczkę. Zapewne piwo jeszcze trochę się ułoży ale wydaję się już na ten moment fajną odskocznią od cytrusowo-tropikalnych IP które leżakują u mnie w butelkach. Zobaczymy za 2 tygodnie po nagazowaniu co z tego piwka wyszło. Edytowane 2 Stycznia 2018 przez zegancio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 2 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 (edytowane) warka #6 Angielskie ALE 14°BLG receptura - własna wariacja na 13l chmielenie Angielskimi chmielami warzone 2/01 surowce: Ekstrakt słodowy jasny WES 1,7 kg Słód Golden Promise 1 kg Słód Crystal 100 g Słód Biscuit 265 g chmiel: East Kent Goldings 25g Fuggles 50g drożdże: gęstwa US-05 ~100g glukoza do refermentacji: 60g/430ml gotowanie: słody zacierano w 6l wody w temp 68-66°C przez 80min. Podniesiono temp do 75°C na 5min. Przelano do fermentora z filtrem z oplotu. Wysłodzono 4l wody o temp 75°C. dodano ekstrakt słodowy i doprowadzono do wrzenia. chmielenie: 15g East Kent Goldings na 60' 12g Fuggles na 20' 12g Fuggles na 10' 10g Fuggles na 0' 16g Fugggles 10g East Kent Goldings na cichą IBU: ~22 fermentacja: burzliwa 6 dni w temp.14°C 14°---->4°BLG 3 dni w temp 20,5°C 4°---->3°BLG 3 dni w temp 20,5°C 3°---->2,5°BLG po 12 dniach przelano na cichą cicha 5 dni w temp ~20,5°C (BLG bez zmian pozostało 2,5°) uwagi: Tym razem wysładzanie poszło dużo sprawniej niż poprzednim razem, pomogła wymiana węża na silikonowy z zaciskiem. Dotychczas większość piw chmieliłem amerykańskimi odmianami, przyszła więc pora na nieco mniej intensywne aromaty z Anglii. W filtracji brzeczki z chmielin bardzo pomogła siatka na stelażu zakładana na fermentor - koszt ok 50 zł (jakież to ułatwienie!) Fermentor został wystawiony na taras gdzie temperatura spadła do kilku stopni. Rano przed zadaniem drożdży dolano 1 litr wrzątku w celu zbicia BLG oraz podniesienia temp do 25°C. Owinięto fermentor grubym polarem i wstawiono do pomieszczenia o temp 14°C. Wieczorem ruszyła fermentacja. Edytowane 2 Lutego 2018 przez zegancio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 5 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 (edytowane) warka #7 Vermont IPA 12°BLG ( Pierwsze warzenie z zacieraniem bez użycia ekstraktów ) receptura - Twój Browar (zasyp jak i ilość chmielu zmniejszono o 50% na 10l warkę) warzone 5/02 surowce: Słód Pilzneński 1,500g Słód Pszeniczny 300g Słód CaraPils 300g Słód Abbey 100g Płatki owsiane bł. 150g Płatki pszenne bł. 100g chmiel: Citra 50g Mosaic 25g Dr Rudi 25g Palisade 25g drożdże: US-05 / połowa saszetki glukoza do refermentacji: gotowanie: słody zacierano w 9l wody w temp 65-66°C przez 80 min do uzyskania negatywnej próby jodowej. Podniesiono temp do 72°C na 10 min oraz do 78°C na 2 min. Przelano do fermentora z filtrem z oplotu. Wysłodzono 7l wody o temp 75°C. Odstawiono do wanny z zimną wodą. chmielenie: 2,5g Citra na 60' 12,5g Citra na 20' 8g Mosaic na 20' 20g Citra w 4 dniu fermentacji 15g Citra 17,5g Mosaic 25g Palisade 25g Dr Rudi w 10 dniu fermentacji na 3-5 dni przed rozlewem IBU: ~46 fermentacja: burzliwa cicha uwagi: Standardowo miałem problem z filtracją. Zaraz po zawróceniu brzeczki przedniej filtr z oplotu przytkał się. Musiałem powtórzyć czynności z ustaniem się młóta itd. - strata ok 30 min. Edytowane 5 Lutego 2018 przez zegancio Lirfunax 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 12 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2018 (edytowane) warka #8 Sorachi Ace Single Hop Pale Ale 12°BLG receptura - własna na 10l warkę warzone 10/02 surowce: Słód Pilzneński 2kg Słód abbey 200g Prażona pszenica 100g chmiel: Sorachi Ace 129g drożdże: gęstwa US-05 ~100g glukoza do refermentacji: gotowanie: słody zacierano w 9l wody w temp 65-66°C przez 80 min do uzyskania negatywnej próby jodowej. Podniesiono temp do 72°C na 10 min oraz do 78°C na 2 min. Przelano do fermentora z filtrem z oplotu. Wysłodzono 8l wody o temp 75°C. Odstawiono do wanny z zimną wodą. Zadano drożdże w temp 17°C i w stawiono do pomieszczenia o temp 15°C. chmielenie: 4g Sorachi Ace na 60' 10g Sorachi Ace na 15' 15g Sorachi Ace na 10' 20g Sorachi Ace na 5' 20g Sorachi Ace na 0' 60g Sorachi Ace na cichą IBU: ~70 fermentacja: burzliwa cicha uwagi: Pomysł na single hop był już od dawna, wybór padł na mniej znaną odmianę chmielu jaką jest Sorachi Ace. Na kokosy nie liczę bo z tym może być ciężko ale cytrynowość jak najbardziej jest pożądana. Z niecierpliwością czekam na pierwszą degustacje. Edytowane 19 Kwietnia 2021 przez zegancio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 1 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2018 warka #9 Tropical Milkshake IPA 12°BLG receptura - Twój Browar Vermont IPA wzbogacona chmielem Cascade ,większą ilością Mosaic oraz laktozą warzone 1/03 surowce: Słód Pilzneński 1,500g Słód Pszeniczny 300g Słód CaraPils 300g Słód Abbey 300g Płatki owsiane bł. 150g Płatki pszenne bł. 100g Prażona pszenica 170g Laktoza 200g chmiel: Citra 57g Mosaic 40g Cascade 15g Dr Rudi 25g Palisade 25g drożdże: S-04 / połowa saszetki glukoza do refermentacji: gotowanie: słody zacierano w 10l wody w temp 65-66°C przez 75 min do uzyskania negatywnej próby jodowej. Podniesiono temp do 72°C na 10 min oraz do 78°C na 2 min. Przelano do fermentora z filtrem z oplotu. Wysłodzono 7l wody o temp 75°C. Odstawiono na zewnątrz doprowadzając do temp 19°C i zadano uwodnione drożdże S-04. Odstawiono do temp 15°C. chmielenie: 8g Citra na 30' 8g Citra na 15' 8g Mosaic na 15' 8g Cascade na 15' 8g Mosaic na 5' IBU: ~65 fermentacja: burzliwa cicha uwagi: Filtracja dwuetapowa, przerywana sprawia mi mniej kłopotów. Jednakże przy tym zasypie liczyłem na lepszą gęstość początkową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2018 (edytowane) warka #10 Black IPA 16°BLG receptura - własna warzone 16/04 surowce: Ekstrakt słodowy: Pale Ale Bruntal x2 Ciemny Bruntal chmiel: Warrior 25g Zythos 25g Cascade 80g drożdże: Mangrove Jack's M44 US West Coast Yeast saszetka glukoza do fermentacji: 135g gotowanie: Brzeczka doprowadzona do wrzenia i gotowana przez 60 min, dodano 10 litrów zimnej wody z biedry i wystawiono na dwór na noc. Rano zadano drożdże. chmielenie: 25g Warrior na 60' 25g Zythos na 20 15g Cascade na 15' 15g Cascade na 5' 20g Cascade na 0' 30g Cascade na cichą IBU: ~60 fermentacja: burzliwa: 12 dni 20-21°C cicha: 12 dni 21°C uwagi: Piwo z uwagi na spontaniczny wyjazd urlopowy dość długo fermentowało na cichej (chmiele zadane zaraz po przelaniu do czystego fermentora) co przyczyniło się do mniej intensywnego smaku i zapachu amerykańskich chmieli. Lekka żywiczność jest, lekkie cytrusy może grejpfrut. Dość szybko nagazowało się w butelce i po 2 tyg mogę stwierdzić że jest lekko przegazowane (druga warka BIPY i drugie przegazowanie - zasługa mocnego chmielenia?). Edytowane 28 Maja 2018 przez zegancio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 28 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2018 (edytowane) warka #11 Witbier 12,5°BLG receptura - Twój Browar lekko zmodyfikowana na 10l warzone 3/05 surowce: Słód Heidelberg 1,5 kg Słód Pszeniczny 0,4 kg Pszenica 0,75 kg Płatki owsiane 0,1 kg chmiel:Lubelski 15g dodatki: kolendra 7,5g curacao 7,5g drożdże: M21 glukoza do refermentacji: 118g gotowanie: słody zacierano w 8l wody 52°C przez 20min, temp. podniesiono do 63°C i gotowano przez 75min następnie w 72°C przez 30min. Wygrzew 78°C 10min. Wysłodzono dwu-etapowo 7litrami wody chmielenie: 15g Lubelski 60' kolendra i curacao na 10' IBU: fermentacja: burzliwa 7 dni - 20°C uwagi: Piwo zrobione z myślą o cieplejszych dniach. Lekko kremowe,dobrze pijalne piwo. Delikatna nuta cytrusa od curacao oraz posmak kolendry. Początkowo wyczuwalny posmak drożdży ustąpił skórce pomarańczy. Edytowane 28 Maja 2018 przez zegancio Lirfunax 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 2 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2018 (edytowane) warka #12 American Witbier 12°Blg receptura własna na 10l warzone 20/05 surowce: Słody: Heidelberg 1,2kg Pszeniczny 0,5kg Pszenica 0,75kg Płatki owsiane 0,1kg chmiele: Citra 10g Cascade 10g drożdże: M21 (trzy łyżki gęstwy) glukoza do refermentacji: 125g gotowanie: dokładnie tak samo jak w poprzedniej warce. chmielenie: 10g Citra 10g Cascade 7,5g Curacao 7,5g Kolendra całość na 10' IBU: ~15 fermentacja: burzliwa 10 dni w temp. 19-22°C uwagi: Poprzednia warka rozeszła się bardzo szybko, ciekaw jestem smaku tej na amerykanach. Edytowane 2 Czerwca 2018 przez zegancio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 2 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2018 (edytowane) warka #13 Żytnie AIPA 15°BLG receptura Twój Browar zmodyfikowana na 11l warzone 02/06 surowce: Słody: Pale Ale 2,3kg Żytni 0,6kg Karmelowy 150 0,1kg Crystal 160 0,1kg Chmiele: Mosaic 30g Sorachi Ace 12g Cascade 32g Warrior 7g Zythos 15g drożdże: M44 (gęstwa) glukoza do refermentacji: 55g/390ml gotowanie: Słody zacierano w temp 68°C przez 100' , po negatywnej próbie jodowej 78°C przez 5'. Wysłodzono 7 litrami wody o temp 80°C. chmielenie: 7g Warrior na 60' 15g Mosaic na 15' 15g Mosaic na 10' 12g Cascade na 10' 12g Sorachi Ace na 5' 15g Zythos na 5' 25g Cascade na cichą IBU: ~70 fermentacja: burzliwa 10dni/blg? cicha 10dni/blg? uwagi: Smak piwa zaburzony przez starą gęstwę z pierwszego pokolenia. Drożdże wniosły posmaki lekkiej kanalizy, stęchlizny. Piwo ze względu na wyrazistość i ciekawy skład do powtórzenia na świeżych drożdżach. Edytowane 31 Lipca 2018 przez zegancio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 12 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2018 warka #14 Witbier 12,5°BLG receptura Twój Browar, zasyp lekko zmodyfikowany warzone 10/07 surowce: Słód Heidelberg 1,6 kg Słód Pszeniczny Jasny 0,5 kg Pszenica 0,5 kg Płatki owsiane 0,125 kg chmiel:Lubelski 15g dodatki: kolendra 20g curacao 20g drożdże: Brewferm Blanche 6g glukoza do refermentacji: ?? gotowanie: słody zacierano w 8l wody 52°C przez 20 min, temp. podniesiono do 63°C i gotowano przez 60 min następnie w 72°C przez 25 min. Wygrzew 78°C 10min. Wysłodzono dwu-etapowo 8 litrami wody chmielenie: 15g Lubelski 60' kolendra i curacao na 10' IBU: 12,5 fermentacja: burzliwa ?? uwagi: We wcześniejszych warkach kolendra nie nadawała tak intensywnego zapachu, postanowiłem więc zwiększyć ilość i przez pomyłkę poszło całość do gara. Mam nadzieję że nie zdominuje smaku pomarańczy których wrzuciłem także sporą ilość. Najważniejsze że do browaru doszła lodówka hand made i piwo zaczęło fermentację w 18°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 12 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2018 55 minutes ago, zegancio said: We wcześniejszych warkach kolendra nie nadawała tak intensywnego zapachu, postanowiłem więc zwiększyć ilość i przez pomyłkę poszło całość do gara. Mam nadzieję że nie zdominuje smaku pomarańczy których wrzuciłem także sporą ilość Polecam kolendre i pomarańcze do Witka na cichą. Po 0.5g na litr. Zalane szklanka wrzątku. Bardzo fajnie wpływa na aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 12 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2018 3 minuty temu, Jankasper napisał: Polecam kolendre i pomarańcze do Witka na cichą. Po 0.5g na litr. Zalane szklanka wrzątku. Bardzo fajnie wpływa na aromat. Do tej pory nie robiłem cichej "witbirowi" i raczej tej warce też nie zrobię przez wspomniany błąd i wykorzystanie całości dodatków (miały być na dwie warki ). Kolendrę dodatkowo zmieliłem więc obawiam się że może zdominować smak, jak i aromat. Z pewnością twój pomysł wykorzystam kiedyś, może przynieść ciekawe efekty. Dzięki za podpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 31 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2018 warka #15 Żytnie AIPA 2.0 15°BLG receptura Twój Browar na 10.5l warzone 21/06 surowce: Słody: Pale Ale 2,3kg Żytni 0,6kg Karmelowy 150 0,1kg Chmiele: Mosaic 30g Cascade 37,5g Warrior 7,5g Zythos 15g drożdże: S-04 (1/2 saszetki) glukoza do refermentacji: 62g/427ml gotowanie: Słody zacierano w temp 68°C przez 90' , po negatywnej próbie jodowej 78°C przez 5'. Wysłodzono 7,5 litrami wody o temp 80°C. chmielenie: 7,5g Warrior na 60' 15g Mosaic na 15' 15g Mosaic na 10' 12,5g Cascade na 10' 15g Zythos na 5' 25g Cascade na cichą IBU: ~70 fermentacja: burzliwa 10dni/2,8blg cicha 3dni/2,5blg uwagi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 31 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2018 (edytowane) warka #16 Witbier 3.0 12,5°BLG receptura Twój Browar zmodyfikowana na 11l warzone 10/07 surowce: Słody: Heidelberg 1,6kg Pszeniczny jasny 0,5kg Pszenica 0,5kg Płatki owsniane 0,125kg Chmiele: Lubelski 15g drożdże: Brewferm Blanche (1/2 saszetki) glukoza do refermentacji: 115g/920ml gotowanie: Słody zacierano w temp 52°C przez 20' , 63°c przez 60', 72°C przez 25'. Wysłodzono 8 litrami wody o temp 80°C. chmielenie: 15g Lubelski 60' 20g Kolendra 10' 20g Curacao 10' IBU: 20 fermentacja: burzliwa 9dni/1,9blg (6 dni 16-18°C, 3 dni 18-21°C) cold crash 1dzień uwagi: Omyłkowo poszła do gara cała kolendra i skórka gorzkiej pomarańczy przez co kolendra stała się jeszcze bardziej wyrazista w smaku jak i zapachu. Goryczka na odpowiednim poziomie. Blanche dosyć ładnie wyklarowały piwo w butelce pomimo że czapa utrzymywała się do końca fermentacji. Piwo stało się delikatnie mętne ale bez większych drobin z drożdży. Nagazowanie mogło by być większe oraz piana solidniejsza ale piwko ma niecałe 2 tygodnie w butelce więc dam mu jeszcze szanse na ocenę. Tak czy inaczej piwo dobrze pijalne, idealne na upalne dni. Edit: Piwo skończone po blisko dwóch miesiącach od zabutelkowania. Ostatnie butelki wykazały się odpowiednim nagazowaniem i super gęstą pianą. Kolendra dalej na pierwszym planie choć jest mniej intensywna jak wcześniej. Piwo na pewno do powtórzenia. Edytowane 14 Września 2018 przez zegancio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 31 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2018 (edytowane) warka #17 Made in Poland IPA 14°BLG receptura Twój Browar zmodyfikowana na 11l warzone 22/07 surowce: Słody: Pale Ale 2,6kg Pszeniczny 0,2kg Karmelowy 30 0,125kg Biscuit 0,25kg Chmiele: Lunga 12,5g Puławski 15g Oktawia 15g Cascade Pl 50g Chinook Pl 15g drożdże: S-05 (1/2 saszetki) glukoza do refermentacji: ? gotowanie: Słody zacierano w temp 65°C przez 15' , 67°C przez 75' po negatywnej próbie jodowej 78°C przez 5'. Wysłodzono 7,5 litrami wody o temp 80°C. chmielenie: 12,5g Lunga na 60' 15g Puławski na 15' 25g Cascade Pl na 10' 15g Oktawia Pl na 10' 25g Cascade Pl na cichą 15g Chinook Pl na cichą IBU: ~59 fermentacja: burzliwa cicha uwagi: Edytowane 31 Lipca 2018 przez zegancio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2018 (edytowane) warka #18 Mango milkshake IPA 16°BLG receptura własna 11l warzone 07/08 surowce: Słody: Pale Ale 2,5kg Pszeniczny 0,25kg Carapils 0,125kg płatki owsiane 0,4kg Chmiele: Mosaic 50g Cascade 12g Columbus 8g Simcoe 24g Palisade 12g Sorachi Ace 12g Zythos 12g Dodatki: Laktoza 0,25 kg drożdże: US-05 (1/2 saszetki) glukoza do refermentacji: ? gotowanie: Słody zacierano w temp 67°C przez 120' , po negatywnej próbie jodowej 78°C przez15'. Wysłodzono 8 litrami wody o temp 80°C. chmielenie: Columbus 8g - 60' Mosaic 12g - 60' Cascade 12g - 30' Mosaic 20g - 30' Simcoe 12g - 30' Mosaic 18g Zythos 12g Simcoe 12g Sorachi Ace 12g na cichą Pulpa z mango 450g IBU: ~132 fermentacja: burzliwa 8 dni cicha 5 dni OG: 16° FG: 5,3° ABV: 6,1% uwagi: Edytowane 16 Sierpnia 2018 przez zegancio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 6 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2018 (edytowane) warka #19 American Stout 16°BLG receptura własna 10l warzone 31/08 surowce: Słody: Pale Ale 2,5kg Caramel Sweet 0,25kg J.Palony 0,25kg Czekoladowy 0,15kg K.Jasny 0,1kg Chmiele: Lunga 10g Chinook 12g + 19g (cicha) Simcoe 12g + 12g (cicha) drożdże: S-04 (1/2 saszetki) glukoza 53g/331ml gotowanie: Słody zacierano w temp 65°C przez 90' , 5 min w 78°C. Wysłodzono 8 litrami wody o temp 80°C. chmielenie: Lunga 60' Chinook 20' Simcoe 10' Chinook 19g Simcoe 12g na cichą IBU: ~48 fermentacja: Burzliwa 16-21°C 10 dni Cicha 6 dni ~16°C 1 dzień 12°C OG: 16° FG: 4,3° ABV: 6,7% uwagi: Niestety i tym razem nie obyło się bez wpadki. Wysłodziłem ponad 15l które siła rzeczy nie zmieściło się w garze 12l. Gotując więc w dwóch naczyniach w jednym mniejszym udało się mi przypalić dno. Spadło wiec blg i kilka litrów piwa poszło w kubeł. Edytowane 19 Września 2018 przez zegancio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 19 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2018 (edytowane) warka #20 Polish hops & Citra IPA 13.5°BLG własna wariacja IPA na 12l warzone 18/09 surowce: Słody: Pale Ale 2,6 kg Pszeniczny 0,2 kg Biscuit 0,26 kg Karmelowy 0,125 kg p.owsiane 0,15 kg p.pszenne 0,1 kg Chmiele: Lunga 4 g Puławski 13,5 g Cascade Pl 25 g + 13g na cichą Oktawia Pl 15 g Citra 10 g + 10g na cichą Chinook Pl 13g na cichą drożdże: S-04 (1/2 saszetki) glukoza do refermentacji: ? gotowanie: Słody zacierano w raz z płatkami w temp 66°C przez 90' , 10 min w 72°C. Mash out 2 min w 78°C.Wysłodzono 6 litrami wody o temp 80°C. chmielenie: Lunga 60' Puławski 15' Cascade Pl 10' Oktawia Pl 10' Citra Whirpool <80°C Cascade Pl Chinnok Pl Citra na cichą IBU: ~35 fermentacja: Burzliwa 16°C --->18°C 8 dni Cicha OG: 13.5° FG: 3.6 ABV: 5,5% uwagi: Edytowane 19 Kwietnia 2021 przez zegancio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 2 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2018 (edytowane) warka #21 Late Witbier 12°BLG własna receptura 12l warzone 01/10 surowce: Słody: Heidelberg 2,0 kg P. jasny 0,27 kg P. crystal 0,13 kg Pszenica 0,22 kg p.owsiane 0,2 kg Chmiele: Lubelski 15 g drożdże: Brewferm Blanche (1/2 saszetki) glukoza do refermentacji: 77g/641ml gotowanie: Słody zacierano w raz z płatkami w temp 52°C przez 20' , 60 min w 63°C i 25' w 72°C. Mash out 10 min w 78°C. Wysłodzono 6 litrami wody o temp 80°C. chmielenie: Lubelski 15g na 60' dodatki: Curacao 10g na 10' Skórka słodkiej pomarańczy 10g na 10' Kolendra zmielona przed zadaniem 10g na 10' IBU: ~13 fermentacja: Burzliwa - 8 dni w 18-21.5°C Bez cichej OG: 12°BLG FG: 2.1°BLG ABV: 5.3% uwagi: Edytowane 11 Października 2018 przez zegancio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 14 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2018 (edytowane) warka #22 Belgian X-mass Beer 18°BLG receptura TB na 10l warzone 14/10 surowce: Słody: Pilzneński Castle Malting - 2kg Monachijski 25 - 1kg Coffe - 0,5kg Crystal - 0,5kg Chmiele: Warrior 7 g EKG 8 g drożdże: T-58 glukoza do refermentacji: 55g/305ml gotowanie: Słody zacierano w temp 65°C przez 60' , 20 min w 73°C. Mash out 2 min w 78°C. Wysłodzono 7 litrami wody o temp 78°C. chmielenie: Warrior 7g na 75' EKG 8g na 15' dodatki: Goździki 4 g na 10' Cynamon 2,5 g na 10' Gałka muszkatołowa 1 g na 10' IBU: ~20 fermentacja: Burzliwa - 10 dni 18-21°C Cicha - 10 dni ~ 17°C OG: 18 FG: 4.6 ABV: 7,8% uwagi: Piwo po burzliwej zeszło do 4,6-5blg. Przelano na cichą i odstawiono do temp. początkowo 15.5°C. W smaku goździk, cynamon na solidnej podstawie słodowej. Brakuje nieco pikantności na którą liczyłem po wstępnym przefermentowaniu drożdży. Jednakże zapach jak i smak zwiastuje świetne piwo. edit. 21/11 pierwsza butelka otworzona w celu degustacji. W aromacie cynamon na pierwszym planie trochę gałki muszkatołowej. W smaku goździk na podstawie słodowej ale nie przesłodzone. Kontra z chmielu idealna, piwo nie jest słodkie choć przyprawy sugerują że takie powinno być. Alkohol prawie w ogóle nie wyczuwalny ? paradoksalnie "kopie" niesamowicie ?. Pikantności jak nie było tak niema (liczyłem na to po tych drożdżach), nagazowanie słabe ale raczej w stylu. Następna degustacja za miesiąc, ciekaw jestem jak piwo się ułoży. Edytowane 21 Listopada 2018 przez zegancio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się