Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

warka #23 Dry Stout 12°BLG

                    własna - 10l

                    warzone 24/10

 

surowce:

 

Słody:  Pale Ale Strzegom              - 2 kg

             Chocolate                             - 0.1 kg

             Black                                     - 0,15 kg

             p.jęczmienne                       - 0,25 kg

 

                          

Chmiele: EKG - 30 g

               

         

drożdże: S-04 (1/2saszetki)

 

glukoza do refermentacji: 46 g

 

gotowanie:

 

Słody zacierano  w temp 62°C przez 40' , 30' w 72°C. Następnie dodano słody ciemne oraz utrzymano 72°C przez 10'. Mash out 10 min w 78°C. Wysłodzono 7 litrami wody o temp 78°C.

 

chmielenie:

 

EKG      20 g na 60'

EKG      10 g na 10'

 

dodatki:

 

brak

 

IBU: ~27-30

 

fermentacja:

 

Burzliwa - 10 dni

Cicha - 9 dni

OG: 12

FG:  3.7

ABV: 4.5%

 

uwagi:

 

Edytowane przez zegancio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

warka #24 Guarana Milkshake IPA 18.5°BLG

                    własna - 12 l

                    warzone 10/11

 

surowce:

 

Słody:  Pale Ale Strzegom              - 3 kg

             Pszeniczny                           - 0.3 kg

             C.Pils                                     - 0,15 kg

             p.owsiane                             - 0,26 kg

             p.pszenne                             - 0,25 kg

 

                          

Chmiele: Columbus - 8 g

                 Mosaic      - 25 g

                 Simcoe      - 5.5 g

                 Citra           - 15 g

                 Cascade    - 15 g

               

         

drożdże: Mangrove Jack's M15 

 

glukoza do refermentacji:?

 

gotowanie:

 

Słody zacierano  w temp 67°C przez 90' .Mash out 15 min w 78°C. Wysłodzono 11 litrami wody o temp 78°C.

 

chmielenie:

 

Columbus     8 g na 60'

Mosaic          5 g na 60'

Mosaic         10 g na 0'

Simcoe          5.5 g na 0'

Citra               5 g na 0'

Cascade        5 g na 0'

Mosaic          10 g na cichą

Citra               10 g na cichą

Cascade        10 g na cichą

 

dodatki:

 

1,5g gipsu piwowarskiego

300g laktozy

450g pulpy White Guarana

 

IBU: ~43

 

fermentacja:

 

Burzliwa - 

Cicha - 

OG: 

FG:  

ABV: 

 

uwagi: Browar rozbudował się o sprzęt modernizowany przez forumowego kolegę Kamilo. Kociołek lidlowski wraz z mieszadłem znacznie ułatwia mi zacieranie i kontrolę temperatury. Sam zapach brzeczki jest zupełnie inny, bardziej aromatyczny co zwiastuje świetne piwko.

WP_20181110_12_00_35_Rich.thumb.jpg.9bf4d7cf29b060477a8a6dcb08a60a53.jpg

 

 

 

 

 

 

Edytowane przez zegancio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka #25 Coffe Stout/Berry Stout 14°BLG

                    własna - 15l warka podzielona na 8l/7l

                    warzone 27/11

 

surowce:

 

Słody:  Pale Ale Strzegom               - 3 kg

             Karmelowy jasny                 - 0,405 kg

             Czekoladowy ciemny          - 0.255 kg

             Black                                      - 0,105 kg

             p.pszeniczne                        - 0,105 kg

             laktoza                                   - 0,350 kg

 

                          

Chmiele: Warrior 11 g

               

         

drożdże: M15 (115ml gęstwy)

 

glukoza do refermentacji: 71 g

 

gotowanie:

 

Słody zacierano  w temp 67°C przez 60'. Następnie dodano słody ciemne oraz utrzymano 67\°C przez 10'. Mash out 10 min w 78°C. Wysłodzono wodą o temp 78°C.

 

chmielenie:

 

Warrior 11g przez 60'

 

dodatki:

 

Laktoza 0,35 kg na 10'

Espresso 200ml do jednej części warki

Jagody w syropie 450ml do drugiej

 

IBU: ~22

 

fermentacja:

 

Burzliwa - 10 dni

Cicha - 8 dni

OG: 14

FG:  7

ABV: 4%

 

uwagi:

 

Bardzo słabe od fermentowanie prawdopodobnie spowodowane wysoką temperaturą fermentacji burzliwej. Warka na tych drożdżach do powtórzenia z zachowaniem odpowiednich temp fermentacji drożdży. Jagoda dodana na cichą praktycznie nie wyczuwalna. Nie liczę by pokazała się w butelce/szkle.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka #26 APA 13°BLG

                    własna - 13.5l

                    warzone 18/12

 

surowce:

 

Słody:  Pale Ale Strzegom               - 3 kg

             Pszeniczny jasny                 - 0,500 kg

             Cara Pils                               - 0.230 kg

             Crystal 160                           - 0,100 kg

 

                          

Chmiele: Chinnok          20g

                 Mosaic           20g

                 Cascade        18g

                 Columbus      15g

                 Citra                 7g

               

         

drożdże: S-04

 

glukoza do refermentacji: 58g /530ml wody

 

gotowanie:

 

Słody zacierano  w temp 64°C przez 70'. Mash out 10 min w 75-78°C. Wysłodzono wodą o temp 78°C.

 

chmielenie:

 

Chinnok 7g przez 30'

Citra       7g przez 20'

Chinnok 10g przez 15'

Cascade 10g przez 10'

 

Cascade 8g przez 5'

Mosaic 5g przez 5'

Chinnok 3g przez 5

 

Mosaic ?g na cichą

Columbus ?g na cichą 

Przez chwilowy brak wagi sypałem chmiel "na oko" ok 40g.

 

dodatki:

brak

 

IBU: ~33-40

 

fermentacja:

 

Burzliwa - 9 dni 16.5-20.5°C

Cicha - 5 dni + 1 cold crash 15°/0°C

OG: 13.2

FG:  2.9

ABV: 5.5%

 

uwagi:

 

 

Edytowane przez zegancio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

warka #27 Tropical Lager 12,5°BLG

                    receptura TB - 20l

                    warzone 19/01

 

surowce:

 

Słody:  Pilzneński                             - 3,4 kg

             Wiedeński                             - 0,6 kg

             Karmelowy  150                  - 0.15 kg

             

                          

Chmiele: Marynka          25g

                 Enigma           40g

                                

         

drożdże: Bohemian Lager M84 Mangrove Jack's (dwie paczki) 

                Pierwszy raz przeze mnie  drożdże hydratyzowane zostały w 35°C i powoli schładzane (brzeczką) do temperatury  ~15°C. Następnie całość zadana do                        brzeczki i  solidnie napowietrzona. Całość schłodzono do 9° (czas ok 10h). Fermentacja ruszyła w niecałe 24h.

 

glukoza do refermentacji: 111g/888ml

 

gotowanie:

 

Słody wsypano  w temp 52°C i podniesiono do 64°C na 40min. Następnie 30min w 72°C. Mash out 10 min w 72-78°C. Wysłodzono wodą o temp 78°C.

Gotowanie 70'. 

 

chmielenie:

 

Marynka 25g przez 60'

Enigma   40g przez 10'

 

 

dodatki:

brak

 

IBU: ~58

 

fermentacja:

 

Burzliwa - 14 dni start w 9°-12°C

Cicha - 14 dni temp ot.5°C

OG: 12.5

FG:  3.2

ABV: 5.1%

 

uwagi: Pierwszy mój lager fermentacji dolnej. Zapowiada się ciekawie bo temperatury sprzyjały fermentacji dolniaka a przy przelewaniu na cichą czuć było truskawką od chmielu Enigma. Jeśli na żadnym etapie nie wdała się infekcja to piwko zapowiada się ciekawie.

 

W końcu dotarła także chłodnica (żona wspiera piwowara :) ). 100°-15° w 20 min! Czekam więc na pierwsze piwko z "akceptowalną" goryczką.

1.thumb.jpg.76e775fa13cbf50752b9578fec9eb1ad.jpg

 

 

 

Edytowane przez zegancio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

.warka #28 Porter Bałtycki  19.1°BLG

                    receptura TB - 20l (wyszło 19l)

                    warzone 02/02

 

surowce:

 

Słody: Wiedeński                              - 3,8 kg

            Monachijski                           - 3 kg

            Karmelowy  jasny                 - 0.35 kg

            Karmelowy 600                    - 0.4 kg

            Czekoladowy                         -0,45 kg

             

                          

Chmiele: Lubelski 60g

                                

         

drożdże: Bohemian Lager M84 Mangrove Jack's (cała gęstwa po warce 27) 

                

 

glukoza do refermentacji: ??

 

gotowanie:

 

Słody wsypano  w temp 65°C. Temperatura ustabilizowana do 61°C na 40min. Następnie 30min w 72°C.Dodano słód czekoladowy na 15'. Mash out 5 min do 78°C. Wysłodzono wodą o temp 78°C.

Gotowanie 75'. 

 

chmielenie:

 

Lubelski przez 60' 20g

Lubelski przez 30' 20g

Lubelski przez 10" 20g

 

 

dodatki:

brak

 

IBU: ~20

 

fermentacja:

 

Burzliwa - 14 dni start w 9-12.5°C

Cicha - 14dni

OG: 19.1

FG:  8.1

ABV: 6.7%

 

uwagi: Ośmiokilogramowy zasyp na "kociołek lidlowski" to zdecydowanie za dużo. Niższy baling początkowy i dość słabe od fermentowanie sugeruje że zacieru było zbyt dużo do ilość wody.. Do tego fatalne chmielenie z dużo niższym od zakładanego ibu i dosyć szybki koniec fermentacji z powodowany brakiem możliwość płynnej zmiany temperatury w pudle.

Do lagerów podejdę jak już ogarnę:

- lodówkę

- płynne drożdże w postaci starterów

 

Edit:

Pomimo obaw podczas fermentacji piwo wyszło bardzo dobre, wg mnie najlepsze jakie do tej pory udało się mi uwarzyć. Delikatne, aksamitne i czekoladowe. Troszkę zbyt słodkie jak na portera ale ja akurat takie lubię. Treściwe z nutami słodowymi, delikatnie wyczuwalna śliwka. Piana gęsta, zbita i długo się utrzymująca. W odróżnieniu do mocno palonych ris-ów piwo jest dość pijalne, brak wyczuwalnych alkoholów. Receptura do powtórzenia z korektą zacierania na bardziej wytrawne.

Edytowane przez zegancio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka #29 Wędzona Marynka 14°BLG

                    receptura własna - 13l 

                    warzone 03/02

 

surowce:

 

Słody: Pszeniczny wędzony dębem      - 1 kg

            Pszeniczny wędzony bukiem     - 0.5 kg

            Pszeniczny                                    - 1 kg

            Pilzneński                                      - 1 kg

                         

                          

Chmiele: Marynka 25g                                

         

drożdże: S-33                

 

glukoza do refermentacji: ??

 

gotowanie:

 

15' - 44°C

30' - 64°C

30' - 72°C

5'   - 78°C

Wysłodzono zakwaszoną wodą o temp 78°C i ph5,4

Gotowanie 65'. 

 

chmielenie:

 

Marynka przez 60' 10g

Marynka przez 30' 10g

Marynka przez 5'    5g

 

 

dodatki:

brak

 

IBU: ~31

 

fermentacja:

 

Burzliwa - 9 dni

 1-6 15°-17,5°C

 7-9 20,5°-24,5°C  

Cicha - 7 dni ~13°C

OG: 14

FG:  5.7

ABV: 4.7%

 

uwagi: W wolnej chwili zaizolowałem fermentor służący do wysładzania. Sprawuje się teraz idealnie, straty ciepła są niewielkie a samo wysładzanie przebiegło bez problemowo.

 

 

1.jpg

Edytowane przez zegancio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

warka #30 Brown ALE 12.5°BLG

                    receptura własna - 13l 

                    warzone 06/03

 

surowce:

 

Słody: Monachijski               - 2 kg

            Wiedeński                  - 1 kg

            Crystal                        - 0.37 kg

            Pszeniczny Crystal   - 0.2 kg

                         

                          

Chmiel: EKG   64g                                

         

drożdże: S-04  (paczka sucharów)              

 

glukoza do refermentacji: 80g/640ml

 

gotowanie:

 

30' - 64°C

30' - 72°C

5'   - 78°C

Wysłodzono zakwaszoną wodą o temp 78°C i ph5,2

Gotowanie 65'. 

 

chmielenie:

 

EKG przez 60' 34g

EKG przez 30' 20g

EKG przez 5'   10g

 

 

dodatki:

Pożywka drożdżowa, chmiel irlandzki

 

IBU: ~35

 

fermentacja:

 

Burzliwa - start w 15°C-21.5°C 10dni

 

Cicha - 8 dni 

OG: 12.5

FG:   3.2

ABV:  5.1%

 

uwagi:

Edytowane przez zegancio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka #31 New England Orbit 12°BLG

                    receptura własna - 20l 

                    warzone 16/03

 

surowce:

 

Słody: Pilzneński                  - 2 kg

            Pale Ale                      - 1 kg

            Pszeniczny                - 0.4 kg

            Cara Sweet                - 0.25 kg

            Płatki pszeniczne     - 0.5 kg

            Płatki owsiane          - 0.49 kg

                         

                          

Chmiel: Orbit 150g                                

         

drożdże: S-04  (cała gęstwa po warce #30)              

 

glukoza do refermentacji: 100g/833ml

 

gotowanie:

 

70' - 67°C

5'   - 78°C

Wysłodzono zakwaszoną wodą o temp 78°C i Ph 5,4

Gotowanie 65'

 

chmielenie:

 

Orbit przez 75' 10g do zacierania

Orbit przez 20' 20g

Orbit Whirpool 20g

Orbit w pierwszy dzień burzliwej 10g

 

Orbit 40g na 5 dni

Orbit 50g na 3 dni

 

 

dodatki:

Pożywka drożdżowa, Gips piwowarski 3,2g

 

IBU: 20 z kalkulatora w rzeczywistości wyczuwalna goryczka na poziomie 40

 

fermentacja:

 

Burzliwa - start w 19°C przez 6dni do 21°C

 

Cicha -  11 dni ~17°C zeszło do 2,3BLG

 

OG: 12

FG:  2,3

ABV:  5,2%


uwagi Ostatnia warka IPA na sucharach która utrwaliła mnie w przekonaniu że S-04 to nie są drożdże do new england ipa. Piwo wyszło zbyt wytrawne, mało owocowo-soczkowe. Chmiel też pomimo intensywnej woni z fermentora gdzieś szybko z utylizował się pozostawiając śladowe zapachy owoców tropikalnych. 

Konkluzja - S-04 - nie do IPA tym bardziej NEIPA

                  - Orbit - nie jako single hop

gar.jpg

gar2.jpg

Edytowane przez zegancio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

warka #32  Witbier  4.0 12,5°BLG

                    receptura własna 13l

                    warzone 11/04

 

                    surowce:

 

                   Słód Heidelberg                        - 1 kg

                   Słód Heidelberg pszeniczny   - 1 kg

                   Pszenica niesłodowana          - 0.5 kg

                   Pszeniczny                                - 0.6 kg

                   Płatki owsiane                          - 0,15 kg

 

                   chmiel: Lubelski 20g

 

                  dodatki: kolendra 7.5g

                  curacao                  10 g

               

                  drożdże: Brewferm Blanche (paczka sucharów)

 

                  glukoza do refermentacji: ??

 

                  gotowanie:

 

                  słody zacierano w 12l wody 52°C przez 15 min, temp. podniesiono do 63°C i gotowano przez 60 min następnie w 72°C                          przez 25min. Wygrzew 78°C 10 min. Wysłodzono dwu-etapowo 10 litrami wody o pH 5.4.

 

                  chmielenie:

 

                  Lubelski 20g - 60'

                  

                  dodatki:

 

                  kolendra 7.5g - 10'

                  curacao 10g   - 10'

 

                  IBU: 14

 

                 fermentacja:

 

                 burzliwa ??

               

                 uwagi:

 

Edytowane przez zegancio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

warka #33  White IPA  14°BLG

                    receptura HB na 10l

                    warzone 01/05

 

                    surowce:

 

                   Słód Pale Ale                             - 1.5 kg

                   Słód Pszeniczny                       - 0.8 kg

                   Płatki pszeniczne                     - 0.5 kg

                   Płatki owsiane                          - 0.2 kg

                   COLUMBUS                               - 13 g    60'

                   CENTENIAL                               - 15 g    0'

                   Curacao                                     - 15 g     0'

                   Kolendra                                    - 7.5 g    0'

                   Aframon madagarski              - 2.5 g    0'

                   MOSAIC                                     - 25 g     5 dni cichej

                    

               

                  drożdże: Brewferm Blanche (gęstwa 100g)

 

                  glukoza do refermentacji: 62g/442ml

 

                  gotowanie:

 

                  Kleikowanie płatków w 3L wody. Dodano 6L wody oraz słody. 40' w 67°C, następnie 20' w 72°C. Wygrzew 0' w 78°C.

                

                  IBU: ~42

 

                 fermentacja:

 

                 burzliwa: 5 dni - 19-21°C

                 cicha:       5 dni - 18°C

                 coldcrash 1 dzień  - 0°C

 

                 OG: 14

                 FG:  4,0

                 ABV:  5,6%

               

                 uwagi: Pierwsza warka z użyciem chmieli ze sklepu HB. Mosaic pachnie i smakuje obłędnie. W żadnej warce pomimo użycia sporych ilości chmieli aromatycznych (kupionych we wrocławskim sklepie dla piwowarów) nie uzyskałem tak dobrych efektów. Jedyny minus piwa to piana - średnio-pęcherzykowa i bardzo nie trwała. W zasadzie to na tych drożdżach można zrobić świetną mętna ipkę. W następnym sezonie planuje zrobić na nich Wit-a  następnie White Ipe i American Wheat. 

Aha koniecznie fermentacja powyżej 20°C bo w niższych siarkowodór wychodzi.

Edytowane przez zegancio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka #34  Belgian I.P.A. 15.5°BLG

                    receptura TB na 20l

                    warzone 13/05

 

                    surowce:

 

                   Słód Pale Ale                             - 2.5 kg

                   Pilzneński                                   - 2.4 kg

                   Cara blond                                  - 0.2 kg

                   Biscuit                                        - 0.15 kg

                   APOLLO                                     - 15 g    60'

                   CASCADE                                  - 15 g    30'

                   CASCADE                                   - 15 g   20'

                   AMARILLO                                 - 15 g    20'

                   AMARILLO                                 - 20 g    10'

                   Cukier kand. biały                     - 200g   10'

                   CASCADE                                   - 15 g     5 dni cichej

                   AMARILLO                                 - 20G      5 dni cichej

                    

               

                  drożdże: FM26 (starter 1,6L kręcony 28h)

                        1111.jpg.25b91906133552669f5836dec3aec3c9.jpgkolba.jpg.582d91e9c64456032aeb798baba5e0d2.jpg

 

                  glukoza do refermentacji: 146g/941ml

 

                  gotowanie:

 

                  do 15L wody w temp 72°C wsypano słody . 50' w 68°C, następnie 10' w 72°C. Wygrzew 5' w 78°C.

                

                  IBU: ~58

 

                 fermentacja:

 

                 burzliwa: 10 dni - 18-24°C

                 cicha:       5 dni - 18°C

                 coldcrash 1 dzień  - 0°C

 

                

                 OG:   15.5

                 FG:    2.2

                 ABV: 7.5%

               

                 uwagi: pierwsza warka na drożdżach płynnych od FM. Nie obyło się bez przygód: starter (10tyg po terminie) po kilku godzinach kręcenia nie wykazywał żadnego życia, po ok 20h zaczęła się wytwarzać delikatna piana. Na szczęście grzybki ruszyły i utworzyły w piwie już sporą czapę. Z kolby było czuć bardzo przyjemne zapachy dojrzałych owoców.  Zapowiada się ciekawie...

 

                 Browar wzbogacił się także o mieszadło z kolbą oraz chłodziarkę ze sterownikiem Inkbird (wersja w wifi - polecam!).             

 

 

 

IMG_20190513_101410.thumb.jpg.b0a3f4f33e479cbf7ca87c4543a60528.jpg

Edytowane przez zegancio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na zdjęciu widoczny jest fermentor 33L z TB. Lodówka jest o kilka cm za mała pod tą wielkość fermentora i drzwi trzeba "docisnąć" lub podkleić jak ja to zrobiłem w celu domknięcia. Najczęściej robię warki 10-12L w Casto-fermentorze a ten już ma spory zapas w chłodziarce. Docelowo czujnik temperatury wyląduje w fermentorze jak tylko otrzymam przesyłkę od majfrienda z obudową sondy. 

 

fermentor.jpg.91ee3c1c443416d6e9ed601bda6d5c4c.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja mam lodowke w ktora moxna.upchac 2 wiadra i jeszcze sie zmiesci skrzynka z piwem, i nie bylo potrzeba sterownika zadnego bo ma wbudowany elektroniczny termostat, ale bylem.ciekaw bo lodowka.wydawala sie dosc duza na zdjeciu a tu tylko jedno wiadro :/

Wysłane z mojego H9436 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

warka #35  Dubble 17°BLG

                    receptura TB na 20l/wyszło 17l

                    warzone 29/05

 

                    surowce:

 

                   Słód Pale Ale                             - 3.8 kg

                   Monachijski                               - 0.7 kg

                   Special B                                    - 0.3 kg

                   Crystal 400                                - 0.25 kg

                   Aroma                                         - 0.2 kg

                   Saaz                                            - 40 g    70'                   

                   Cukier kand. brązowy              - 250g   15'

                   Cukier kand.płynny                  - 200ml  15"

                    

               

                  drożdże: FM26 (gęstwa FM26 po warce #34)

                  glukoza do refermentacji: 140g/820ml

 

                  gotowanie:

 

                  Do 14L wody w temp 66°C wsypano słody . 40' w 63°C, następnie 20' w 73°C. Wygrzew 3' w 76°C.

                  Gotowanie 110'

                

                  IBU: ~19

 

                 fermentacja:

 

                 burzliwa:  13 dni - 19-27°C

                 cicha:        11dni -  8°C

 

                OG:   17°

                 FG:    3°

                 ABV:  8%

               

                 uwagi: pomimo użycia tygodniowej gęstwy po poprzedniej warce bardzo długi lag. 

Edytowane przez zegancio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

warka #36  WeizenBock 17°BLG

                    receptura własna na 14l

                    warzone 23/06

 

                    surowce:

 

                   Pszeniczny jasny                      - 2.2 kg

                   Monachijski                               - 1.3 kg

                   Pilzneński                                  - 0.65 kg

                   Karmelowy 600                        - 0.33 kg

                   Pszenica                                    - 0.1 kg

                   Lubelski                                     - 30 g    60'                   

                                       

               

                  drożdże: FM41 (gęstwa FM41 po dwóch słabszych piwach)

                  glukoza do refermentacji: 112g/658ml

 

                  gotowanie:

 

                  Do 16L wody w temp 66°C wsypano słody . 45' w 64°C, następnie 20' w 72°C. Wygrzew 1' w 78°C.

                  Gotowanie 60'

                

                  IBU: ~16

 

                 fermentacja:

 

                 burzliwa:  10 dni - 18-22°C

                 cicha:        2 dni - 22-5°C

 

                 OG:   17°

                 FG:    4°

                 ABV: 7.5%

               

                 uwagi: 

 

Edytowane przez zegancio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka #37  Fruit Weizen 13°BLG

                    receptura wzorowana na Grand Champion KPD 2016 Piotra Machowicza przeskalowana na 13l

                    warzone 05/07

 

                    surowce:

 

                   Pszeniczny jasny                       - 1.8 kg

                   Pilzneński                                   - 1.2 kg

                   Karmelowy 30                            - 0.15 kg

                   Pszenica                                     - 0.1 kg

                   Kazbek                                        - 27 g     40'

                   Kazbek                                        - 23 g     20' 

                   Truskawki                                   - 1.5 kg  na cichą                

                                       

               

                  drożdże: FM41 (gęstwa ~120ml)

                  glukoza do refermentacji: 79ml soku truskawkowego

 

                  gotowanie:

 

                  Do 11L wody w temp 64°C wsypano słody . 30' w 62°C, następnie 45' w 68°C. Bez wygrzewu. Woda do wysładzania o pH 5.4

                  Gotowanie 60'

                

                  IBU: ~30

 

                 fermentacja:

 

                 burzliwa:  7 dni - 18-22°C

                 cicha:        21 dni - temp otoczenia ok 25°C

 

                 OG:   13°

                 FG:    2°

                 ABV: 6%

               

                 uwagi: Piwo finalnie poszło w kanał. Zbyt długa fermentacja cicha w wysokiej temp. doprowadziła do zakażenia bakteriami tlenowymi. 

 

Edytowane przez zegancio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zegancio zmienił(a) tytuł na Browar IDZIEGO

warka #38  SMASZ ZULA (S.M.A.S.H. APA)14.7°BLG 

                    receptura  14l

                    warzone 14/07

 

                    surowce:

 

                   Pale Ale                                      - 4.2 kg

                   ZULA                                           - 20 g     30'

                   ZULA                                           - 20 g     10'

                   ZULA                                           - 10 g      0'

                   ZULA                                           - 50 g      na cichą

                                   

                                       

               

                  drożdże: FM52 (starter 1l/36h)

                  glukoza do refermentacji: 88g/600

 

                  gotowanie:

 

                  Do 15L wody w temp 70°C wsypano słody . 65' w 68°C, następnie 5' w 78°C. Woda do wysładzania o pH 5.4

                  Gotowanie 60'

                

                  IBU: ~25

 

                 fermentacja:

 

                 burzliwa:  10 dni - 16-22°C

                 cicha:        6 dni - 3 dni z chmielem w 17°C - 1,5 dnia CC

 

                 OG:   14.7°

                 FG:    3°

                 ABV: 6,5%

               

                 uwagi: Chmiel po otwarciu paczki pachniał obłędnie. Cytrusy prawie jak z citry! Niestety w piwie już nie jest tak owoco. Przyjemny stonowany kwiatowo-owocowo zapach. W smaku owoce, brak ziemistości i przypraw. Wyszła fajna Apka.

Edytowane przez zegancio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

warka #39  IPA 14°BLG

                    receptura własna  13l

                    warzone 11/08

 

                    surowce:

 

                   Pilzneński                                     - 3.2 kg

                   Monachijski                                  - 0.3 kg

                   K. Czerwony                                 - 0.3 kg

                   Pszenica niesłodowana             - 0.1 kg

                   

                   Chinnok                                          - 15 g      60'

                   

                   Rakau                                              - 10 g     15'

                   Simcoe                                            - 10 g     15'

                   

                   Mosaic                                            - 10 g      3'

                   Simcoe                                           - 10 g       3'

                   Rakau                                             - 10 g       3'

                   

                   Rakau                                             - 20 g       Hop stand 30'

                   

                   Mosaic                                           - 15 g       Na cichą

                   Simcoe                                           - 15g        Na cichą

                                   

                                       

               

                  drożdże: FM52 (gęstwa ~150 ml)

                  glukoza do refermentacji: ?/?

 

                  gotowanie:

 

                  Do 13L wody w temp 66°C wsypano słody . 40' w 64°C, następnie 30' w 72°C i doprowadzenie do 78°C. Woda do wysładzania o pH 5.4

                  Gotowanie 65'

                

                  IBU: ~50

 

                 fermentacja:

 

                 burzliwa:  12 dni - 16-22°C

                 cicha:        3 dni - 17.5°C - 1,5 dnia CC 1,5°C

 

                 OG:   14.0°

                 FG:    2.5°

                 ABV: 6.3%

               

                 uwagi: 

Edytowane przez zegancio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

warka #40  Black IPA 15°BLG

                    receptura własna  16l

                    warzone 27/08

 

                    surowce:

 

                   Pale Ale                                         - 3.6 kg

                   Karmelowy 30                              - 0.2 kg

                   Karmelowy 150                            - 0.2 kg

                   Carafa II                                         - 0.25 kg

                   Barwiący                                        - 0.1 kg

                   Płatki jęczmienne                         - 0.25 kg

                   P. niesłodowana                           - 0.15 kg

                   

                   Columbus                                      - 7 g      60'

                   

                   Chinook                                         - 14 g     30'

                   Chinook                                         - 14 g     15'

                   Cascade                                        - 14 g      5'

 

                   Cascade                                        - 14 g       Hopstand

                   Centenial                                       - 14 g       Hopstand

                   

                   Cascade                                         - 22 g       3 dni

                   Centenial                                        - 23 g                    

                   Chinook                                          - 9 g       

                   Mosaic                                           - 10 g       

                                   

                                       

               

                  drożdże: FM52 (gęstwa ~150 ml)

                  glukoza do refermentacji: 91g/606ml

 

                  gotowanie:

 

                  Do 15L wody w temp 66°C wsypano słody . 50' w 66°C, następnie 10' w 72°C. Bez mashout. Barwiący na ostatnie 10'. Woda do wysładzania o pH 5.4

                  Gotowanie 65'

                

                  IBU: ~55

 

                 fermentacja:

 

                 burzliwa:  12 dni - 16-22°C

                 cicha:        3 dni - 17°C - 2 dni CC 1°C

 

                 OG:   15.0°

                 FG:    3,2°

                 ABV: 6.6%

               

                 uwagi: 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka #41  RIS 21°BLG

                    receptura własna  13l

                    warzone 18/09

 

                    surowce:

 

                   Pale Ale                                         - 4.1 kg

                   Monachijski                                  - 0.4 kg

                   Karmelowy 150                            - 0.3 kg

                   Coffe                                              - 0.25 kg

                   Chocolate                                      - 0.25 kg

                   Barwiący                                        - 0.2 kg

                   P. niesłodowana                           - 0.1 kg

                   

                   Columbus                                      - 15 g      60'

                   

                   Columbus                                      - 10 g     10'

                   Mosaic                                           - 10 g      5'

                   Simcoe                                           - 10 g      5'

 

                   Columbus                                      - 6 g       Hopstand

                   Mosaic                                           - 10 g     Hopstand

                   Simcoe                                           - 10 g     Hopstand

                   

                   Cascade                                         - 14 g    ostatnie 3 dni cichej

                   Mosaic                                            - 10 g                    

                   Simcoe                                            - 50 g       

                                        

               

                  drożdże: FM52 (gęstwa ~220 ml)

                 

 

                  gotowanie:

 

                  Do 14L wody w temp 66°C wsypano słody . 30' w 64°C, następnie 30' w 72°C. Mashout 5' 78°C. Barwiący na ostatnie 15'. Woda do wysładzania o pH 5.2

                  Gotowanie 70'

                

                  IBU: ~47

 

                 fermentacja:

 

                 burzliwa:  16 dni - 16-22°C

                 cicha:        12 dni - 17°C, 2 dni - 1.5°C

 

                 cukier do refermentacji: 54g/250ml

 

                 OG:   21.0°

                 FG:    5,5°

                 ABV: 9,4%

               

                 uwagi: Planowany American stout finalnie zmienił się w RIS. Ma to związek z moją pomyłką i zadaniem większej ilości Pale Ale. Po miesiącu spróbowałem pierwszą butelkę i jestem mile zaskoczony. Treści w piwie jest sporo, można rzec że piwo jest oleiste, alkohol delikatnie wyczuwalny w przełyku, w zapachu zaś czuć "ameryką". Piwo ma potencjał do dłuższego leżakowania choć plan był taki żeby je degustować już tej zimy.

Edytowane przez zegancio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

warka #42  Porter Muscovado 18°BLG

                    receptura wzorowana z TB  14l

                    warzone 18/10

 

                    surowce:

                   

                   Monachijski                                  - 2.84 kg

                   Pale Ale                                         - 1.39 kg

                   Karmelowy Red                            - 0.2 kg

                   Carafa II                                         - 0.25 kg

                   Special B                                        - 0.13 kg

                   Płatki owsiane                              - 0.17 kg

                   Cukier Muscovado                       - 0.25 kg

                   

                   Iunga                                               - 12.5 g      90'

                   Iunga                                               - 19 g         50'

                                               

               

                  drożdże: blend M84/M76 (Starter 1.6L kręcony 24h wraz z suchymi drożdżami)

                                                      

 

                  gotowanie:

 

                  Do 17.4 l wody w temp 56°C wsypano słody . 10' w 54°C, następnie 40' w 62°C oraz 20' w 72°C. Mashout 2' w 78°C.  Woda do wysładzania o pH 5.4

                  Gotowanie 90'

                

                  IBU: ~42

 

                 fermentacja:

 

                 burzliwa:  5 dni - 9°C, 1 dzień - 10°C, 3 dni - 11°C, 3 dni - 15°C

                 cicha:        14 dni - 14°C

 

                 

                  z braku cukru białego do refermentacji został użyty cukier Muscovado co może wpłynąć na ogólny smak piwa

                   66g/366ml

 

                 OG:   18.0°

                 FG:    5°

                 ABV: 7,6%

               

                 uwagi: 

 

Edytowane przez zegancio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

warka #43  Imperialny Porter Bałtycki 23°BLG

                    receptura własna na  12l

                    warzone 31/10

 

                    surowce:

                   

                   Monachijski                                  - 2.16 kg

                   Wiedeński                                     - 2.0 kg

                   Monachijski II                               - 1.0 kg

                   Pale Ale                                         - 0.2 kg

                   Karmelowy Jasny                        - 0.15 kg

                   Karmelowy C. 600ebc                 - 0.18 kg

                   Pale Chocolate                             - 0.15 kg

                   Chocolate Malt                              - 0.15 kg

                   Coffe Malt                                      - 0.15 kg

                   

                   Cukier vaniliowy                            - 66g       15'

                   Kandyż Ciemny                             - 100g      15'

                   

                   Marynka                                          - 28 g      60'

                   Marynka                                          - 22 g      15'

                                               

               

                  drożdże: gęstwa M84/M76 (przepłukana i zadana w temp brzeczki)

                  glukoza do refermentacji: 59g/256ml

 

                  gotowanie:

 

                  Do 18 l wody w temp 64°C wsypano słody . 45' w 64°C, następnie wsypano ciemne słody 15' w 73°C. Mashout 3' w 78°C.  Woda do wysładzania o pH 5.4

                  Gotowanie 90'

                

                  IBU: ~42

 

                 fermentacja:

 

                 burzliwa:   14 dni - 9-15°C, 

                 cicha:        11 dni - 14°C

 

                 OG:   23.0°

                 FG:    8.5°

                 ABV: 9.4%

               

                 uwagi: 

Edytowane przez zegancio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka #44  Altbier 14°BLG

                    receptura własna na  15l

                    warzone 15/11

 

                    surowce:

                   

                   Monachijski                                  - 3.0 kg

                   Wiedeński                                     - 1.0 kg

                   Karmelowy Jasny                        - 0.1 kg

                   Pszenica niesłodowana             - 0.1 kg

                   Barwiący                                        - 0.07 kg

                   

                                            

                   Hersbrucker                                   - 50 g      60'

                   

                                               

               

                  drożdże: Omega Yeast Kolsch II (jednolitrowy starter kręcony 24h)

                  glukoza do refermentacji: 75g/330ml

 

                  gotowanie:

 

                  Do 13l wody w temp 70°C wsypano jasne słody. 67°C przez ok 50' następnie słód barwiący na 20'. Bez mashout. Wysłodzono wodą o pH 5.4 i temp 67°C.

                  Gotowanie 90'

                

                  IBU: ~30

 

                 fermentacja:

 

                 burzliwa:  2 dni 17°C, 2 dni 18°C, 1 dzień 19°C, 3 dni 20°C

                 cicha:        10 dni  ~ 10°C

 

                 OG:   14°

                 FG:    2.5°

                 ABV: 6.3%

               

                 uwagi: 

Edytowane przez zegancio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.