zegancio Opublikowano 29 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 (edytowane) warka #45 Żytnie wędzone 13°BLG receptura TB na 16l warzone 27/11 surowce: Wędzony - 2.0 kg Żytni - 1.5 kg Monachijski II - 0.7 kg Caraaroma - 0.25 kg Lubelski - 40 g 60' Lubelski - 20 g 15' drożdże: Omega Yeast Kolsch II (3 dniowa gęstwa ~ 150ml) cukier do refermentacji: 68g/523ml gotowanie: Do 12l wody w temp 56°C wsypano słody. 52°C przez ok 10' następnie podniesiono do 63°C na 35' i 72°C przez 40'. Mashout - 78°C 5'. Wysłodzono wodą o pH 5.4 i temp 78°C. Gotowanie 70' IBU: ~27 fermentacja: burzliwa: 1 dzień 17°C, 2 dni 18°C 3 dni 19° 8 dnie 19-21°C - łącznie fermentacja 14 dni cicha: 3 dni - cold crash temp otoczenia ~5°C OG: 13° FG: 3° ABV: 5.5% uwagi: Edytowane 4 Stycznia 2020 przez zegancio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 19 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2019 (edytowane) warka #46 Cho-co-ffe Oatmeal Stout 18°BLG receptura własna na 15l warzone 19/12 surowce: Viking Pale Ale - 3.4 kg Płatki owsiane (błysk.) - 1.0 kg Biscuit Malt - 0.15 kg (50) Karmelowy jasny - 0.1 kg (30) Special B - 0.11 kg (300) Caraaroma - 0.11 kg (400) Pale Chocolate (Fawcett) - 0.1 kg (600) Chocolate - 0.11 kg (1200) Coffe - 0.11 kg (250) Jęczmień palony - 0.1 kg (1300) Laktoza 250 g Płatki dębowe High mocha 10 g Laska wanilii 1 szt ----------------------------------------------------------- Ekstrakt naturalny czekoladowy 4 g / 4 litry (testowo) Iunga - 20 g 60' drożdże: US-05 cukier do refermentacji: 63 g / 370 ml wody + 2 g vit C gotowanie: Do 16l wody w temp 67°C wsypano słody. 64°C przez ok 30' następnie podniesiono do 72°C na 35'.W połowie drugiej przerwy scukrzającej wsypano ciemne słody. Mashout - 78°C 5'. Wysłodzono wodą o pH 5.4 i temp 76°C. Gotowanie 70' IBU: ~28 fermentacja: burzliwa: start 15°C - 2dni, 16°C - 2dni, 17°C - 2dni, 18°C - 2dni 20°C - ? cicha: 13 dni - 18°C, 2 dni coldcrash 2°C OG: 18° FG: 5° ABV: 7,5% uwagi: Edytowane 22 Stycznia 2020 przez zegancio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 27 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2020 (edytowane) warka #47 Hazy NZ-APA 12.5°BLG receptura TB na 18l warzone 26/01 Surowce: Pilzneński - 3.0 kg Pszeniczny - 0.5 kg Biscuit Malt - 0.2 kg Karmelowy jasny - 0.3 kg (30) Płatki pszeniczne - 0.5 kg Green Bullet - 16 g 15' Motueka - 25 g Hopstand Nelson Sauvin - 25 g Hopstand Motueka - 50 g Na cichą Nelson Sauvin - 50 g Na cichą drożdże: WLP066 (starter 1.6 l) glukoza do refermentacji: 93g/713ml Zacieranie: Do 16l wody w temp 56°C wsypano słody. 52°C przez ok 10' następnie podniesiono do 68°C na 90'. Mashout - 78°C 5'. Wysłodzono wodą o temp 76°C. Gotowanie: 70' pH na każdym etapie zbijano do 5.4 IBU: ~10 Fermentacja: burzliwa: 14 dni start 18 ----> 20°C cicha: 8 + 2 dni CC OG: 12.5° FG: 2° ABV: 5.7 % uwagi: Edytowane 2 Czerwca 2020 przez zegancio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 9 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2020 (edytowane) warka #48 NEIPA 16.5°BLG receptura TB na 20l warzone 09/02 Surowce: Viking Pale Ale - 2.8 kg Pilzneński - 1.5 kg Płatki owsiane - 1.0 kg Płatki pszeniczne - 1.0 kg Mosaic - 40 g 5' Centennial - 40 g hopstand Cascade - 50 g hopstand Equinox - 40 g burzliwa Enigma - 40 g 3 dzień burzliwej Eureka! - 60 g na cichą Bravo - 30 g Mosaic - 20 g drożdże: Gęstwa WLP066 cukier do refermentacji: 85 g / 515 ml Zacieranie: Kleikowanie płatków w 95°C - 30 min Zacieranie 68-72°C - 80 min Mashout 78°C - 5 min Gotowanie: 60' pH - 5.5 IBU: ~25 Fermentacja: burzliwa: start 18°C - 21°C , 3 dni cicha + 2 dni cold crash cicha: ? OG: 16.5° FG: 4 ° ABV: 7.1 % uwagi: Edytowane 2 Czerwca 2020 przez zegancio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 21 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2020 (edytowane) warka #49 Brett APA 13°BLG receptura własna na 10l warzone 20/02 Surowce: Pale Ale - 2.1 kg Płatki owsiane - 1 kg Słód owsiane - 0.35 kg Biscuit - 0.1 kg Citra - 5 g 60' Skórka słodkiej pomarańczy - 5 g 10 Citra - 15 g 0' Citra - 25 g Hop-stand ' Citra - 55 g Na cichą drożdże: OYL-210 Where da funk? (starter dwustopniowy 1.6 l) glukoza do refermentacji: 33g / 225ml Zacieranie: 64°C - 25' , 72°C - 40' , 78°C - 5' Gotowanie: 60' pH na każdym etapie zbijano kwasem mlekowym do 5.4 IBU: ~35 Fermentacja: burzliwa: 47 dni start w temp. ot. ~ 22°C , 3 dni chmielenie i 2 dni cold crash cicha: OG: 13° FG: 1° ABV: 6.5 % uwagi: Bretty zachowały się podobnie jak w opisie producenta: nuty owocowe mijają wraz z kondycjonowaniem piwa do butelek. Pozostają umiarkowane cytrusy oraz nuty stajenne które z czasem pozostają na umiarkowanym poziomie. Edytowane 15 Maja 2021 przez zegancio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 15 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2020 (edytowane) warka #50 Amora Preta SH-PA 13.2°BLG receptura własna na 16.5l warzone 14/03 Surowce: Pilzneński - 3.45 kg Karmelowy jasny - 0.3 kg Biscuit - 0.12 kg Pszenica niesłodowana - 0.12 kg Amora Preta - 15 g 60' Amora Preta - 25 g 5 ' Amora Preta - 27 g Hop-stand 30' Amora Preta - 33 g Na cichą drożdże: Mangrove Jask M44 glukoza do refermentacji: ?/? Zacieranie: 54°C - 10' , 64°C - 25' , 72°C - 20' , 78°C - 5' Gotowanie: 60' pH na każdym etapie zbijano kwasem mlekowym do 5.4 IBU: ~40 Fermentacja: burzliwa: 12 dni start w temp. 18-21°C cicha 3 dni 17°C+CC 2 dni cicha: OG: 13.2° FG: 2.5° ABV: 5.8 % uwagi: Edytowane 2 Czerwca 2020 przez zegancio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2020 (edytowane) warka #51 Pils 11°BLG receptura własna na 16.5 l warzone 11/04 Surowce: Pilzneński - Castle Malting - 1.45 kg Pilzneński - Strzegom - 2.1 kg Cara Blond - 0.1 kg Ekstrakt Brunatny (starter) - 1000 m l Hallertauer Taurus - 11 g 60' Hersbrucker - 20 g 15' Relax - 20 g 15' Hersbrucker - 30 g Na cichą Relax - 30 g Na cichą drożdże: Starter 1 litr Wyeast 2308 Munich Lager glukoza do refermentacji: 78g/709ml Zacieranie: 64°C - 40' , 72°C - 25' , 78°C - 5' Gotowanie: 60' pH na każdym etapie zbijano kwasem mlekowym do 5.4 IBU: ~35 Fermentacja: burzliwa: 22 dni temp. 8-13°C, cicha 16 dni 2°C, 1 dzień CC OG: 11.0° FG: 2.7 ° ABV: 4.5 % uwagi: Edytowane 4 Czerwca 2020 przez zegancio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2020 (edytowane) warka #52 Brett APA II 14,7°BLG receptura własna na 12l warzone 27/04 Surowce: Pale Ale - 2.5 kg Cara Blond - 0.4 kg Płatki owsiane - 0.5 kg Płatki pszenne - 0.5 kg Biscuit - 0.085 kg Summer - 13 g 60' Summer - 10 g 10 ' Eureka! - 15 g 0' Summer - 10 g 0' Summer ' - 7 g Hop stand Eureka! - 10 g Hop Stand Summer - 10 g Na cichą Eureka! - 25 g Na cichą drożdże: OYL-210 Where da funk? (gęstwa ok 200ml) glukoza do refermentacji: 70g / 475ml Zacieranie: 64°C - 25' , 72°C - 40' Gotowanie: 60' pH na każdym etapie zbijano kwasem mlekowym do 5.4 IBU: ~30 Fermentacja: burzliwa: ? dni start w temp. ot. ~ 22°C cicha: OG: 14.7° FG: 1.5 ° ABV: 7.3% vol.2.4 Edytowane 7 Czerwca 2020 przez zegancio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 2 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2020 (edytowane) warka #53 Malinowy pszeniczniak 14°BLG receptura własna na 11.5 l warzone 01/05 Surowce: Pilzneński - 1.0 kg Pszeniczny - 1.0 kg Karmelowy jasny - 0.2 kg Special B - 0.2 kg Caraaroma - 0.1 kg Sok malinowy - 2x420ml Lubelski - 21 g 60' drożdże: BAVARIAN WHEAT M20 Mangrove Jack's glukoza do refermentacji: 100ml soku + 150g ksylitol Zacieranie: 64°C - 20' , 72°C - 40' Gotowanie: 60' pH na każdym etapie zbijano kwasem mlekowym do 5.4 IBU: ~18 Fermentacja: burzliwa: 14 dni start w temp. 22°C cicha: OG: 14.0° FG: ? ° ABV: ? % uwagi: Edytowane 28 Lipca 2020 przez zegancio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 2 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2020 (edytowane) warka #54 Pils 13°BLG receptura własna na 17 l warzone 11/04 surowce: Pilzneński - Strzegom - 3.5 kg Monachijski - 0.5 kg Pszeniczny - 0.15 kg Marynka - 19 g 60' Marynka - 19 g 30' Lubelski - 30 g 20' drożdże: Gęstwa 250ml Wyeast 2308 Munich Lager Zacieranie: 52°C - 10' , 63°C - 30' , 72°C - 30' , 78°C - 10' Gotowanie: 70' pH na każdym etapie zbijano kwasem mlekowym do 5.4 IBU: ~45 fermentacja: burzliwa: 14 dni start w temp. 9°C, stopniowo podnoszona do 14°C cicha: 14 dni w 2°C OG: 13.0° FG: 2.9° ABV: 5.5% Nagazowanie: 2.5 uwagi: Edytowane 21 Czerwca 2020 przez zegancio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 21 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2020 (edytowane) warka #54 Kveik 13°BLG Kooperacja z browarem Roojbeer receptura własna na 20l warzone 06/06 Surowce: Pale ale 4.6 kg Płatki owsiane 0.5 kg Marynka 20 g Cascade PL 50 g FM53 Voss Kveik - starter 1l Zacieranie: 67°C - 60' wydajność 75% Gotowanie: 100°C - 60' pH na każdym etapie zbijano kwasem mlekowym do 5.4 IBU: ~33 Fermentacja: burzliwa: 14 dni start w temp. ot. 26°C cicha: brak OG: 13° FG: 0.5 ° ABV: 6.7% VOL: 2.4 Edytowane 21 Czerwca 2020 przez zegancio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 21 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2020 (edytowane) warka #56 Imperialny Porter 23°BLG z Chili / śliwką wędzoną receptura własna na 14l warzone 21/06 Surowce: Monachijski 4.4 kg Pilzneński 1.3 kg Karmelowy 30 0.5 kg Caraaroma 0.3 kg Chocolate malt 0.243 kg Chocolate pszeniczny 0.2 kg Barwiący 0.04 kg Hallertaurer taurus 18 g - 60' Hersbrucker 15 g - 20' Hersbrucker 15 g - 5' Na cichą: do 6l - płatki dębowe High Mocca + papryczki Chili do 8l - 40 g śliwki wędzonej częstochowskiej IBU: ~35 Wyeast 2308 Munich Lager - gęstwa 370ml Zacieranie: 55°C - 10' 64°C - 60' 72°C - 15' 78°C - 5' wydajność 69% Gotowanie: 100°C - 120' Fermentacja: burzliwa: 22 dni start w temp. 9 -> 14°C cicha: 12 dni w temp 13°C OG: 23° FG: 7.9 ° ABV: 9.5 % VOL: 2.2 Edytowane 30 Lipca 2020 przez zegancio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 30 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2020 (edytowane) warka #57 Kveik z mango i marakują 12°BLG receptura własna na 13l warzone 30/06 Surowce: Pale ale Castle Malting 2.5 kg Płatki owsiane 0.5 kg Pszeniczny Bestmaltz 0.36 kg Pszenica niesłodowana 0.1 kg Iunga 11 g - 60' Cascade Pl 50 g - Hop Stand 20' Pulpa mango 850g Pulpa marakuja 850g IBU: ~34 FM53 Voss Kveik ~ 120ml Zacieranie: 64°C - 20' 72°C - 40' 78°C - 5' wydajność 66% , pH 5.4 Gotowanie: 100°C - 70' Fermentacja: burzliwa: 14 dni start w temp. ot. ~26.5°C, cicha: po dodaniu pulp cicha trwała 10 dni, zlano z nad osadu i 2 dni cold crash. OG: 12° FG: 1.5 ° ABV: 5.7 % VOL: 2.3 Edytowane 28 Lipca 2020 przez zegancio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 28 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2020 (edytowane) warka #58 Saison 15°BLG receptura własna na 14l warzone 28/07 Surowce: Pilzneński Castle Malting 1.2 kg Pilzneński Strzegom 0.75 kg Monachijski 0.6 kg Pszeniczny 0.5 kg Zakwaszający 0.25 kg Płatki żytnie 0.25 kg Hallertauer Taurus 6 g - 60' Hersbrucker 10 g - 20' Lubelski 10 g - 20' Hersbrucker 10 g - 5' Lubelski 10 g - 5' Glukoza 0.32 kg Skórka słodkiej pomarańczy 5 g Skórka gorzkiej pomarańczy 5 g Mech irlandzki 3 g Czarna porzeczka 1.25 kg / do 5l na cichą IBU: ~23 T-58 Zacieranie: 64°C - 50' 72°C - 10' 78°C - 5' wydajność 75% , pH 4.5 Gotowanie: 100°C - 90' Fermentacja: burzliwa: 19 dni, start w temp. 16 °C - 27°C OG: 15° FG: 2.4 ° ABV: 7.0 % VOL: 2.5 Edytowane 2 Września 2020 przez zegancio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2020 (edytowane) warka #59 BIPA 16°BLG receptura własna na 17l warzone 18/08 Surowce: Pilzneński Castle Malting 2.3 kg Pale Ale Bestmaltz 2.3 kg K. Jasny 30 0.18 kg Biscuit 0.137 kg Iunga 18 g - 60' Mosaic 14 g - 20' Simcoe 14 g - 20' Simcoe 10 g - 10' Na cichą Mosaic 30 g - 3 dni Simcoe 30 g - 3 dni Cukier biały kandyzowany 200 g Mech irlandzki 3 g IBU: ~57 T-58 (gęstwa ~150ml) Zacieranie: 68°C - 70' 78°C - 5' wydajność 71.5% , pH 5.2 Gotowanie: 100°C - 70' Fermentacja: burzliwa: 11 dni start w temp. 16°C -> 25°C cicha: 3 dni + 2 dni cold crash 17°C -> 2°C OG: 16° FG: 3.8° ABV: 6.9% VOL: 2.2 Edytowane 4 Września 2020 przez zegancio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 5 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2020 (edytowane) warka #60 Stout Belgijski 18°BLG receptura własna na 17l warzone 4/09 Surowce: Pale Ale Bestmaltz 2.15 kg Pilzneński Castle Malting 1.5 kg Caramunich I 0.6 kg Special B 0.3 kg Chocolate 0.3 kg Pszenica prażona 0.3 kg Coffe 0.15 kg Żytni palony 0.1 kg Jęczmień palony 0.1 kg Challenger 30 g - 60' Fuggles 20 g - 30' Fuggles 10 g - 5' Challenger 10 g - 5' Cukier ciemny kandyzowany 400 g Mech irlandzki 3 g IBU: ~30 T-58 (gęstwa ~160ml) Zacieranie: 64°C - 30' 72°C - 35' 78°C - 5' wydajność 73.5% , pH - 5.4 Gotowanie: 100°C - 80' Fermentacja: burzliwa: 6 dni start w temp. 16°C cicha: 6 dni ot.->17°C OG: 18° FG: 5° ABV: 7.6% VOL: 2.1 Edytowane 3 Stycznia 2021 przez zegancio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 20 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2020 (edytowane) warka #61 American Wheat 11.5°BLG receptura własna na 15l warzone 20/09 Surowce: Pszeniczny Viking 1.8 kg Pilzneński Best Malz 1.8 kg Karmelowy 30 0.2 kg Amarillo 10 g - 50' Amarillo 20 g - 10' Citra 25 g - whirpool 20' Citra 25 g - 3 dni cichej IBU: ~31 US-05 (suchary) Zacieranie: 64°C - 20' 72°C - 35' 78°C - 5' wydajność 63% , pH - 5.5 Gotowanie: 100°C - 70' Fermentacja: burzliwa: 11 dni start w temp. 15-->24°C cicha: 3 dni ot.->17°C, 10°C, 2°C OG: 11.5° FG: 2.9° ABV: 4.7% VOL: 2.3 Edytowane 5 Października 2020 przez zegancio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 12 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2020 (edytowane) warka #62 Galaxy Smash 12.4°BLG receptura własna na 15l warzone 12/10 Surowce: Pale Ale Maris Otter 3.7 kg Galaxy 7 g - 60' Galaxy 21 g - whirpool 20' Galaxy 53 g - 3 dni cichej IBU: ~30 US-05 (gęstwa 130ml) Zacieranie:' 68°C - 60' 78°C - 5' wydajność 73% , pH - 5.5 Gotowanie: 100°C - 60' Fermentacja: burzliwa: 9 dni start w temp. 16-->24°C cicha: 4 dni ot.->20°C, 17°C, 10°C, 10°C CC 1 dzień 2°C OG: 12.4° FG: 2.5° ABV: 5.4% VOL: 2.3 Edytowane 27 Października 2020 przez zegancio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 31 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2020 (edytowane) warka #63 West Coast Pale Ale 13.8°BLG receptura własna na 17l warzone 30/10 Surowce: Pale Ale Maris Otter 3.45 kg Pale Ale Bestmalz 0.55 kg Monachijski 0.4 kg Carabelge 0.16 kg Galaxy 11 g - 60' Citra 11 g - 5' Centennial 11 g - 5' Mosaic 11 g - 5' Citra 14 g - 3 dni cichej Centennial 21 g - 3 dni cichej Mosaic 21 g - 3 dni cichej IBU: ~30 US-05 (gęstwa 160ml) Zacieranie:' 64°C - 50' 78°C - 5' wydajność 78% , pH - 5.5 Gotowanie: 100°C - 60' Fermentacja: burzliwa: ? dni start w temp. 16-->24°C cicha: 4? dni OG: 13.8° FG: ?° ABV: ?% VOL: 2.3 Edytowane 19 Kwietnia 2021 przez zegancio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 18 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2020 (edytowane) warka #64 Juice Bomb IPA 17,5°BLG receptura własna na 16l warzone 18/11 Surowce: Pilzneński Bestmalz 3.2 kg Pale Ale Maris Otter 0.8 kg Pszeniczny 0.8 kg Płatki owsiane 0.8 kg Iunga 11 g - 60' Iunga 10 g - 45' Amarillo 14 g - Whirpool 25' Galaxy 9 g - Whirpool 25' Mosaic 23 g - Whirpool 25' Amarillo 35 g - 2 dni cichej Galaxy 35 g - 2 dni cichej Mosaic 35 g - 2 dni cichej Amarillo 35 g - kolejne 2 dni cichej Galaxy 35 g - kolejne 2 dni cichej Mosaic 35 g - kolejne 2 dni cichej IBU: ~43 US-05 (gęstwa 180ml) Zacieranie:' 66°C - 60' 78°C - 5' wydajność 80% , pH - 5.5 Gotowanie: 100°C - 60' 75°C - 25' Whirpool Fermentacja: burzliwa: 9 dni start w temp. 16-->24°C cicha: 4 dni + 2 dni CC OG: 17,5° FG: 3,5° ABV: 8,1% VOL: 2,2 Edytowane 15 Grudnia 2020 przez zegancio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 12 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2020 (edytowane) warka #65 Farmhouse ALE 13.8°BLG receptura własna na 15l warzone 12/12 Surowce: Pale Ale Maris Otter 3.0 kg Monachijski 0.1 kg Zakwaszający 0.25 kg Płatki żytnie 0.25 kg Cukier kand.ciemny 0.1 kg Hallertauer Taurus 10 g - 60' Lubelski 11 g - 20' Eureka! 10 g - Whirpool 20' Eureka! 47 g - 3 dni cichej IBU: ~30 Safbrew T-58 (gęstwa 100ml) Zacieranie:' 64°C - 60' 78°C - 5' wydajność 77,5% , pH - 4.5 Gotowanie: 100°C - 60' 75°C - 20' Whirpool Fermentacja: burzliwa: 9 dni start w temp. 20°C cicha: 3 dni + 2 dni CC OG: 13.8° FG: 2° ABV: 6.5% VOL: 2.3 Edytowane 5 Stycznia 2021 przez zegancio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 3 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2021 (edytowane) warka #66 Pils 11°BLG receptura własna na 17.7l warzone 31/12 Surowce: Pilzneński Strzegom 3.5 kg Carabelge 0.2 kg Iunga 9 g - 90' Sladek 20 g - 45' Saaz 40 g - 15' Saaz 10 g - 5' IBU: ~41 FM30 (dwustopniowy starter) Zacieranie:' 64°C - 25' 72°C - 35' 78°C - 1' wydajność 75% , pH - 5.5 Gotowanie: 100°C - 90' Fermentacja: burzliwa: 22 dni start w temp. 9°C cicha: 14 dni OG: 11° FG: 3.2° ABV: 4.2% VOL: 2.4 Edytowane 23 Stycznia 2021 przez zegancio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 23 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2021 (edytowane) warka #67 Imperialny Porter Owsiany 26°BLG receptura własna na 12l warzone 22/01 Surowce: Pale Ale Maris Otter 3.0 kg Słód owsiany Fawcett 0.67 kg Płatki owsiane 1.2 kg Monachijski 0.1 kg Karmelowy 30 0.13 kg Karmelowy 150 0.4 kg Caramunich I 0.4 kg Special B 0.28 kg Coffe 0.3 kg Chocolate 0.2 kg Jęczmień palony 0.05 kg Iunga 41 g - 60' IBU: ~48 FM30 (250 ml świeżej gęstwy) Zacieranie:' 64°C - 45' 72°C - 25' 78°C - 5' wydajność 75% , pH - 5.4 Gotowanie: 100°C - 120' Fermentacja: burzliwa: 35 dni start w temp. 9-14°C cicha: 2 dni CC OG: 26° FG: 8.3° ABV: 11.5% VOL: 2.2 Edytowane 1 Marca 2021 przez zegancio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 12 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2021 (edytowane) warka #68 Porter Angielski 13°BLG receptura własna na 14l warzone 12/03 Surowce: Pale Ale Maris Otter 2.1 kg Monachijski I 0.3 kg Brown Malt 0.35 kg Karmelowy 300 0.26 kg Czekoladowy 0.14 kg Płatki owsiane 0.2 kg Pszenica niesłodowana 0.1 kg Northern Brewer 13 g - 60' Northern Brewer 15 g - 10' IBU: ~27 WLP002 English Ale (zadane z fiolki) Zacieranie:' 64°C - 40' 72°C - 20' wydajność 75% , pH - 5.5 Gotowanie: 100°C - 70' Fermentacja: burzliwa: 14 dni start w temp. 18-22°C cicha: 0 dni OG: 13° FG: 3° ABV: 5.5% VOL: 1.8 Edytowane 15 Kwietnia 2021 przez zegancio bielok i lookasoo 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 28 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2021 (edytowane) warka #69 Cascade Rye Ale 13°BLG receptura hemebrew.fanatics na 15l warzone 27/03 Surowce: Pilzneński Strzegom 2.45 kg Żytni 1 kg Monachijski I 0.3 kg Carabelge 0.14 kg Iunga 15 g - 60' Cascade 15 g - 10' Cascade 45 g - Whirpool Cascade 60 g - Na cichą IBU: ~40 WLP002 English Ale (150 ml gęstwy) Zacieranie:' 66°C - 60' 76°C - 5' wydajność 75% , pH - 5.5 Gotowanie: 100°C - 60' Fermentacja: burzliwa: 10 dni start w temp. 18-22°C cicha: 2,5 dni i 1,5 dnia Cold crash OG: 13° FG: 2.1° ABV: 5.9% VOL: 2.2 Edytowane 15 Kwietnia 2021 przez zegancio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się