oxy96 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2018 3 godziny temu, godisadj napisał: Ja dodam od siebie się ją.butelkowalem przy 5 blog i dałem po 5 g glukozy i piwko jest fajnie nie za.du z o gazowane. Po prostu drożdże zrobiły swoje do 5 i tyle. 5g glukozy na 0,5 litra piwa? Wg kalkulatora (w temp 20 C) wychodzi mi poziom nagazowania 3.14. A jeśli stało w niższej temp. to jeszcze wyższy może wyjść, a jeśli by jeszcze coś zjadło z 5 blg ekstraktu końcowego... Wg mnie przy piwie, które stanęło na 5 blg jest to dosyć odważny ruch. U Ciebie działa, u drugiego kolegi może wyjść gushing lub granat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2018 ja sobie z ciekawości obliczyłem że nagazowanie w europejskim lager ma 2.2-2.7 Ja chciał bym 2.5 dla 19 litrów i tem 17 wychodzi 130 g glukozy. nie pierwsze piwo robiłem i granatów jeszcze nie miałem ale szampan ? jak najbardziej. Jeszcze mi się nie zdążyło aby odfermentowało do 1 czy 2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godisadj Opublikowano 30 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2018 14 godzin temu, oxy96 napisał: 5g glukozy na 0,5 litra piwa? Wg kalkulatora (w temp 20 C) wychodzi mi poziom nagazowania 3.14. A jeśli stało w niższej temp. to jeszcze wyższy może wyjść, a jeśli by jeszcze coś zjadło z 5 blg ekstraktu końcowego... Wg mnie przy piwie, które stanęło na 5 blg jest to dosyć odważny ruch. U Ciebie działa, u drugiego kolegi może wyjść gushing lub granat. U mnie to 5 blg utrzymywała się przez 2 tygodnie w temp. 20 stopni,a po zabutelkowaniu stało 12 dni w temp 20 stopni i jest fajny syk i piwko nie jest przekazywane Teraz trzymam w piwnicy w temp około 8-10 stopni i poziom nagazowania utrzymuje się na podobnym poziomie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oxy96 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2018 2 godziny temu, godisadj napisał: U mnie to 5 blg utrzymywała się przez 2 tygodnie w temp. 20 stopni,a po zabutelkowaniu stało 12 dni w temp 20 stopni i jest fajny syk i piwko nie jest przekazywane Teraz trzymam w piwnicy w temp około 8-10 stopni i poziom nagazowania utrzymuje się na podobnym poziomie. 1. Nie skojarzyłem, że to Ty założyłeś ten temat - myślałem, że po prostu odpowiadasz - sorry 2. Ja też mam parę piwek, gdzie piwko mi nie zeszło niżej niż 5 a porter stanął nawet na 8 Ale to w piwach z zacierania, gdzie wiadomo jaki zasyp i jakie drożdże. Do brewkitu różne dają drożdże i w wielu tematach przewijało się niski poziom odfermentowania. Ale skoro tak długo było te 5 blg to powinno być ok, ale skoro mówisz, że już jest dobre - to regularnie próbuj, łatwo zobaczysz czy coś zaczęło się dziać złego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2018 ja kupowałem zestaw na ciemnego lagera z brewkitu w browamator a tam dają osobno drożdże jak nie odfermentuje tak jak rozmawiamy do 1-2 tylko zatrzyma się na 5 to daje się ilość glukozy na refermentacje jak w butelkach czy mniej. Bo tak jak pisałem w brewnewss wyszło mi 130g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 30 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2018 (edytowane) 34 minuty temu, Switala18 napisał: jak nie odfermentuje tak jak rozmawiamy do 1-2 tylko zatrzyma się na 5 to daje się ilość glukozy na refermentacje jak w butelkach czy mniej. Bo tak jak pisałem w brewnewss wyszło mi 130g Jeśli fermentacja została zakończona (drożdże zjadły to co miały zjeść) to dajesz surowca do refermentacji tyle ile wychodzi z kalkulatora Edytowane 30 Stycznia 2018 przez Jancewicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 31 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2018 17 godzin temu, Switala18 napisał: ja kupowałem zestaw na ciemnego lagera z brewkitu w browamator a tam dają osobno drożdże Moje pierwsze piwo, to też był brewkit z BA (z tego co pamiętam Finlandia Bitter) i tam były drożdże dedykowane od producenta. 17 godzin temu, Switala18 napisał: jak nie odfermentuje tak jak rozmawiamy do 1-2 tylko zatrzyma się na 5 to daje się ilość glukozy na refermentacje jak w butelkach czy mniej. Bo tak jak pisałem w brewnewss wyszło mi 130g To zależy o jakim piwie mówimy. Bo jeśli jakieś lekkie (powiedzmy 12blg) zatrzyma się na 5, byłbym bardzo ostrożny! Widzę Kolego z Pałuk, że masz już 6 warek na koncie. Może najwyższy czas na zacieranie? Będziesz miał większą kontrolę nad całą technologią produkcji i takie niespodzianki, jak zadasz odpowiednią ilość drożdży nie powinny mieć miejsca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2018 tak z serca pałuk. zacieranie już robiłem do 3-4 darek. teraz chodziło o czas dlatego brewkit. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godisadj Opublikowano 1 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2018 Wlaśnie zrobiłem Mangrove Jacks 2,2kg Roasted Stout z Ciemny płynny ekstrakt słodowy 1,7kg i początkowe blg bylo 15 i teraz stanęło na 5 blg. Nie wiem czy te drożdże są takie bo temp. fermentowania bylo 19-20 stopni. Teraz zlałem na cichą i dałem chmiel. Zobaczymy czy jeszcze coś spadnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 2 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 minęły 2 tygodnie od tygodnia blg stoi na 5. Dziś butelkuję. Mam jeszcze jedno pytanie. W przepisi zBA jest 100 g glukozy a mi z brewnewss wychodzi 130g Pytanie ile dodać żeby nie zrobić granatów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 2 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 Ile masz tego piwa do butelkowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 2 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 19 litrów blg 5 temp. 19st Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 2 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 Spokojnie mozesz dac 130g glukozy jesli chcesz miec nagazowanie na poziomie ok 2,5. 100g da Ci okolo 2,0. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oxy96 Opublikowano 2 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 W sumie ciekawe, że na ekstrakt często zostaje na tak wysokim poziomie blg. Ostatnio zrobiłem milk stouta na bazie monachijskiego i tu zeszło mi do 5 blg po 22 dniach, ale mniej więcej wiadomo dlaczego (rodzaj słodu podstawowego, dodatek laktozy). A przy ekstrakcie zgaduj zgadula Dobrze, że jest forum. W sumie Panowie przerzucajcie się na zacieranie, jeśli nie chcecie komplikować procesu za bardzo, może być warzenie w worku (BIAB). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 3 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 Dnia 31.01.2018 o 07:57, Switala18 napisał: tak z serca pałuk. Znam Żnin doskonale. Często tam bywam. Kiedyś możemy zrobić jakąś piwną wymianę (z warek z zacieraniem oczywiście) Dnia 31.01.2018 o 07:57, Switala18 napisał: zacieranie już robiłem do 3-4 darek. teraz chodziło o czas dlatego brewkit. Ja do przyspieszenia i automatyzacji procesu zacierania kupiłem Grainfather. Na cięższy baling używam tradycyjnie gar 30l.+wiadro ze sraczwężykiem. Chociaż na GF udało mi się pociągnąć 9kg słodów! Zacieranie daje Tobie pełną kontrolę i lepsze efekty końcowe. Do tego możesz sobie wyczarować piwo jakie tylko chcesz. Brewkit mega ogranicza+ nie wiesz ile finalnie będziesz miał IBU! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 3 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 Muszę powiedzieć brewkit brewkitem ale w BA kupiłem zestaw surowców składający się z 2 puszek ekstraktu niechmielonego drożdży i chmielu. Więc wyszło drożej ale szybciej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smerf08365 Opublikowano 8 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2020 Witam. Robiłem English IPA 14BLG z zacieraniem. Pomijając fakt, że wyszło mi 12 blg zamiast 14, po ponad dwóch tygodniach i przelaniu na cichą, cukromierz pokazuje 5 blg. Cukromierz sprawdzony, na wodzie pokazuje 0. Fermentacja w temperaturze 18-19 stopni. W sumie 22 litry. Drożdze które były w zestawie (brewgo ale) nie wystartowały, więc po 60h dodałem US-05. Czym może być spowodowany tak mały spadek blg? Jak butelkować to piwo, jeśli się nic nie zmieni i będzie dalej 5blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 8 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2020 34 minuty temu, smerf08365 napisał: po 60h dodałem US-05. Paczka sucharów nie miała tlenu w brzeczce i się drożdże nie namnożyły dostatecznie. Stąd pewnie niskie odfermentowanie. Przenieś jak możesz do ok 22C i może coś jeszcze dojedzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smerf08365 Opublikowano 8 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2020 10 minut temu, anatom napisał: Paczka sucharów nie miała tlenu w brzeczce i się drożdże nie namnożyły dostatecznie. Napowietrzałem 3 minuty mikserem przed zadaniem nowych drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się