Jump to content

Duze blg koncowe


Recommended Posts

Witam forumowiczów, mam pytanie pewnie głupie , no ale cóż wolę zapytać niż wycierać potem sciany w domu.

 

A mianowicie założyłem sobie piwko , a że to pierwszy raz to był to brewkit

Mangrove Jacks 1,8kg Pilsner

 

+

 

Jasny płynny ekstrakt słodowy 1,5kg

 

 

. Wszystko pięknie było , przygotowane tak jak pisało , drożdże dane w odpowiedniej temp. Fermentacja ruszyła po niecalych 7 godzinach od nastawienia piwa.

 

 

Początkowe BLG miało 12 mierzone , piwo było nastawione 14.12.17- dziś jest 2.01.18 i sprawdzałem BLG i ma 5 . Wcześniej gdy patrzałem 28.12.17 miało rownież 5 dlatego czekalem do dzisiaj.  Między tym 28 a 2.01 było slychac bulkanie w rurce ale blg nie spadlo nic a nic. Czy to piwo mozna już butelkować? bez ryzyka?? i Dlaczego tak Malo mi spadlo- temperatura w granicach 19-20 stopni.

 

 

pozdrawiam i czekam na odpowiedz

 

jak ktoś może to niech odpowie bo jutro mam zamiar butelkować a chciałem się upewnić.

Edited by godisadj
Link to comment
Share on other sites

Jak masz możliwość to może przenieś jeszcze fermentor do pomieszczenia o ciut wyższej temperaturze, potrzymaj z 2 - 3 dni i wtedy sprawdź blg. Jeśli nie spadnie to butelkuj.

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, godisadj napisał:

Dlaczego tak Malo mi spadlo

 

no, tutaj jest kilka możliwości... nie wiadomo co to za drożdże (może z tych co słabo odfermentowują), może były w słabe kondycji, może słabo napowietrzyłeś brzeczkę...

Link to comment
Share on other sites

Tak zrobię albo opatulę go jakimś kocem, w smaku jest ok ..daje mu czas do piątku potem butelkuje ... ale malo alkoholu teraz wypada jakieś nie całe 4 procent

 

 

 

drożdże myślę , że dobrze były przygotowane ale fakt faktem naczytałem się , że te dołączone z brewkitami są średniej jakości

Edited by godisadj
Link to comment
Share on other sites

Aerometrem - początkowe miał 12 blg teraz po 19 dniach ma 5 blg- fermentacja zaczęła się po niecałych 7 godzinach od odstawienia. Widać ślady pozostałości piany , dziś otwierałem to jeszcze coś tam pływa resztka ale 5 blg utrzymuje się już od paru dni.

Link to comment
Share on other sites

no nic nadszedł ten piekny dzień na butelkowanie- sprawdzałem blg i nadal 5 wiec piwko zabutelkowane- pytanie  czy trzymać parę dniw domu w wyższej temp. do nagazowania czy zanieść do piwnicy- w piwnicy aktualniemam 8 stopni???

Link to comment
Share on other sites

Potrzymaj w domu ze 2 tyg nawet, w piwnicy za zimno na refermentacje.

 

A i przy takim blg koncowym, mimo wszystko po paru dniach otworz pierwsza butelke i sprawdz nagazowanie ;) Mogles tez jedna probke odlac do plastiku i przetestowac.

Edited by luki161
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

witam

chciałem się podpiąć pod temat. Warze ciemnego lagera z brewkitu . Temp fermentacji 16 st. Drożdże dolnej fermentacji s30 (jakoś tak).

Po 7 dniach odfermentowało z 14 na 5.

w instrukcji jest aby przelać na cichą ale czy jest taka konieczność?

 

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, Switala18 napisał:

zastanawiam się jeszcze co by pomogło odfermentować warkę jeszcze niżej. Czy przenieść do niższej temp (piwnica ) czy zamieszać fermentorem.

Lekko podnieś temp.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.