andrzej.b Opublikowano 4 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 Witam. mam do zrobienia starterek litrowy a tu pech - brak suchego lub płynnego ekstraktu. Dać zamiast niego glukozę, czy zwykły cukier, bo nie che mi sie bawić z wysładzaniem słodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blade1231 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 Drożdże muszą mieć jakąś pożywke na samym cukrze się nie rozmnożą. Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 4 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 Ponoć sok jabłkowy daje radę, sam cukier niestety jest do bani, próbowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 4 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 Gdzieś czytałem, że nierafinowany cukier trzcinowy też się nadaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 4 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 Ostatnio do startera dodalem cukier 1l wody 10 dg cukru i na mieszadle 2 dni i brzeczka 16 BLG ruszyla po 24 h a drożdże były 3 m-ce po terminie, lecz boje się że piwo bedzie miało posmaki bimbrowe więc myślałem o glukozie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 6 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2018 Nie bez powodu robi się startery na ekstrakcie lub brzeczce. Drożdżom "trudniej" jest przerobić maltozę niż glukozę czy sacharozę. Jeśli wystartujesz je właśnie na glukozie czy sacharozie to się "rozleniwią" i "przyzwyczają" do lekkiej roboty. Nie koniecznie później chętnie wezmą się za maltozę która jest w brzeczce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 6 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2018 Mi kilka dni temu "suchary" ruszyły na czystej wodzie, jeśli można to tak nazwać :-P Rehydratyzowałem W-34/70 w wodzie o objętości połowy naczynia. Po 20 minutach patrzę, a mieszanina zwiększyła objętość trzykrotnie :-o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 A co ma rehydratacja suchych drożdży do robienia startera?... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 Przecież to, że drożdże podejmą pracę =/= że się namnożą. Drożdże w roztworze cukru zaczną fermentować, może nawet jakoś delikatnie się namnożą korzystając z zapasów subs. odżywczych ze swoich komórek, albo z obumarłych towarzyszy. Ale namnażanie na cukrze to dupa nie namnażanie i nie można mówić, że osiągniemy jakiś sensowny przyrost komórek, a tym bardzie że będą to zdrowe komórki. Jak nie miałem brzeczki na startery i potrzebowałem namnożyć drożdże to użyłem soku jabłkowego (takiego tłoczonego) z dodatkiem wieloskładnikowej pożywki dla drożdży, no i po ilości drożdży, które znalazłem na dnie naczynia po namnażaniu oraz po prędkości startu fermentacji zakładam, że nie było to złe rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 11 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 Dnia 9.01.2018 o 10:53, Hary86 napisał: A co ma rehydratacja suchych drożdży do robienia startera?... Chodzi o to, że rehydratacja w tym wypadku wyglądała jak starter. I nie mam pojęcia skąd taka reakcja, ale wyglądało to na gwałtowne namnażanie się drożdży w wodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się