ŚwieRZak Opublikowano 8 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 Witam, Z nadzieją na uzyskanie pomocy i wsparcia powstał ten wątek. Przeszukałem forum ale chciałbym was prosić o pomoc w kwestii doboru drożdży do Saison. Zaznaczam, że jestem "mało" doświadczonym piwowarem, a tymczasem chciałbym uwarzyć Saison'a. Fermentacja będzie w przedziale temp. 20-24 stopnie. BLG max 14. Moje pytania są następujące: 1. Które z wymienionych drożdży będą lepszym wyborem US-05 czy Brewferm Blanche. Oczywiście istnieje możliwość kupna innych aczkolwiek takie obecnie mam na stanie i czy jest sens, iż użyć w tym stylu. 2. Czy jestem w stanie uwarzyć z jednej paczki 40l piwa, a może nie kombinować i od razu dać 2. 3.W odniesieniu do użytych drożdży co proponujecie uwarzyć jako next, ponieważ zamierzam zebrać gęstwę i w szybkim czasie użyć jej max 3 razy. Z góry dziękuje za pomoc ŚwieRZak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zohan Opublikowano 8 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 1. Saison to styl, w którym drozdze są bardzo ważne. Moim zdaniem ani jedne, ani drugie się nie nadają. Na siłę, od biedy może wyszłoby coś na brewferm blanche ale są ta drozdze typowe do witbiera. (Przynajmniej kraj się zgadza ) z sucharow, które znam to Danstar Belle Saison, z płynnych FM Odkrycie Sezonu2. Jeśli suchary to koniecznie 2 saszetki3. Drożdże do Saisona są dość specyficzne. Produkują dużo fenoli. Nie jestem w stanie polecić innego stylu, który można uwarzyć na tego typu drożdżach.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 8 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 54 minuty temu, Zohan napisał: Nie jestem w stanie polecić innego stylu, który można uwarzyć na tego typu drożdżach. Sam saison ma/ może mieć trzy wersje w zależności od mocy. Można się pokusić o przelot od 8-1O (historyczny), przez 14 (taki regularny) do 18 BLG (imperial powiedzmy, ale ma własną nazwę). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ŚwieRZak Opublikowano 8 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 Godzinę temu, Zohan napisał: 1. Saison to styl, w którym drozdze są bardzo ważne. Moim zdaniem ani jedne, ani drugie się nie nadają. Na siłę, od biedy może wyszłoby coś na brewferm blanche ale są ta drozdze typowe do witbiera. (Przynajmniej kraj się zgadza ) z sucharow, które znam to Danstar Belle Saison, z płynnych FM Odkrycie Sezonu 2. Jeśli suchary to koniecznie 2 saszetki Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Bardzo dziękuję za odpowiedź Zohan i Zasada. Jeśli chodzi o suchary to niekoniecznie. Spróbuje na FM i dodatkowo wszystkie 3 opcje Saison wg. Zasady. Myślicie, że z tych drożdży jestem w stanie na tej gęstwie polecieć wszystkie trzy na gęstwie ? Rozumiem, że w czasach bezstresowego wychowywania drożdży warzyć od historycznych do imperialnych ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Korzen_ Opublikowano 8 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 Jeżeli chodzi o kolejność to tak jak piszesz, najpierw słabsze piwo na kolejnym pokoleniu mocniejsze. Z płynnych mogę polecić Wyeast 3711 French Saison, robiłem na nich saison-a i był świetny. W6 – Saison - Sezonowe porządki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 8 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 Na Odkryciu Sezonu możesz też zrobić sobie coś na kształt dubbla i quadrupla, oczywiście na gęstwie z pierwszego, lżejszego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ŚwieRZak Opublikowano 8 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 Te płynne są w stanie uciągnąć 40l lub 30? Drążę to dlatego, bo mam całkiem spory kocioł i chciałbym spróbować na 40l poprostu od razu. jeśli miałyby nie uciągnąć to żaden problem dać podwójną porcję drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 (edytowane) Jak zrobisz odpowiednia duży starter to dadzą radę. Co do piw na tych drożdżach, to spokojnie też jakieś wariacje Saisona zrobisz np. American Saison, Session Saison, Dark Saison itp. Edytowane 9 Stycznia 2018 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markos227 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 Wyeast 3726 ponoc b. fajne robaczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się