Matias Opublikowano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 Cześć ! Jestem bardzo początkującym piwowarstwie. Obecnie robię Coopers Real Ale ale juz myślę o nastepnych piwkach najlepiej z brewkitu. Dużo na forum wspomina sie o Kolsh i Milk Stout. Można je zrobić z BrewKitu lub go zmodyfikować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 Tak, można. Koelsh to piwo hybrydowe - potrzebne są około 14-15C do fermentacji jego. Robisz sam brewkit bez chmielenia? Czy ekstrakty słodowe? Jak sam brewkit to raczej nie ma na niego gotowego zestawu - musiałbyś kupić najlepiej zestaw pod Pszenicę albo Witbiera i osobno drożdże typu FM 42 Stare Nadreńskie lub suchary Fermentis K-97. Jak z ekstraktów to puszka pszennego i puszka jęczmiennego jasnego plus jakiś chmiel (tradition lub marynka/lubelski) i te same drożdże co wyżej. Z milk Stoutem już trochę łatwiejsza sprawa kupujesz brewkita pod Dry Stout (oczywiście dwie puszki żeby nie dodawać cukru, który daje bimber w brewkitcie) i do tego laktozę 0,5 kg. Drożdże albo z zestawu czego nie polecam albo dokupić s-04. Wymieszać wszystko jak w normalnym brewkitcie. Fermentacja 18-19C. Z ekstraktów słodowych już ciężej coś ułożyć - trzeba by kupić Ciemny jęczmienny, jasny jęczmienny, małą puszkę barwiącego i do tego laktoza oraz jakiś chmiel goryczkowy (magnum, iunga). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 11 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 I wszystko jasne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się