Jump to content

Pierwsza ,,warka,,


kOnOr

Recommended Posts

Witam!! w ubiegły czwartek wstawilem swoje pierwsze piwo :D (Cooper Draught)(brewkit),niestety nie sprawdzilem poczatkowego blg:thumbdown: wiec nie moge obliczyc mocy mojego pierwszego piwa.

Po 3 pełnych dniach piwo przestalo pracowac(rurka nie dawala znaku zycia)otworzylem zbiornik z wszystkimi mi znanymi zasadami BHP aby nie zakazic pifka:okey: Piany bylo bardzo malo (wyspy) blg pokazywalo 2blg.dodam ze uzylem cukru zamiast glukozy 1kg.w 4-rty dzien zlalem z nad osadu na cichą fermentacje.i tak stoi do dzis czwartek(czyli minelo 7dni)(4normalnej,3cichej).

Wiec mam kilka pytan gdysz to moje pierwsze piwo.

1)-ile moje piwo moze miec % ?

2)-ile powinienem trzymac na cichej fermentacji?

3)-czy wszystko dobrze zrobiłem?

4)-kiedy butelkowac?

P.S.-prosze o ewentualną wyrozumiałość :)

Link to comment
Share on other sites

Procent moze miec nie wiadomo ile, potrzymac jeszcze 7-10 dni, fermentowales w za wysokiej temperaturze, butelkowac - patrz punkt drugi. Spodziewaj sie nieciekawego smaku bimbrowo-fenolowego smaku. Powodzenia i wytrwalosci! 

Link to comment
Share on other sites

Super,dzieki za odp.Piwa próbowałem i jestem milo zaskoczony,odpowiada mi smak tylko gazu brak :D a czy po cichej gazuje sie noramlnie cukrem? i co da jesli poczekam jeszcze 7-10 dni?(niż jak bym np.dzis zabutelkowal)?

Edited by kOnOr
Link to comment
Share on other sites

Cześć. 

1. Jeśli zrobiłeś 23 litry piwa to może mieć około 4-4,5%

2. Póki drożdże nie zredukują pozostałości po fermentacji, głównie chodzi o aromaty. 

3. Nie wiem, czy zrobiłeś wszystko dobrze. Z opisu wynika, że nie. Po pierwsze za szybko przelałeś do drugiego pojemnika. Drożdże jeszcze nie skończyły roboty, dlatego teraz powinieneś dłużej potrzymać w tym pojemniku co masz. Temp. fermentacji też trochę za wysoka. Zamiast cukru lepsza jest glukoza, a najlepszy ekstrakt słodowy. Będziesz miał "spirytowe" posmaki w piwku :)

4. W niedziele możesz najwcześniej butelkować. Ale ze względu na szybkie przelanie "na cichą" to bym poczekał jeszcze kilka dni, może tydzień. 

Smacznego. 

 

Link to comment
Share on other sites

dzieki wam za odp.wezme sobie wszystko do serca i moja nastepna warka bedzie jak trzeba,jeszcze raz wielkie dzieki:brawo:

i napisze oczywyscie co mi wyszlo z tej pierwszej warki smak,gaz itd

Edited by kOnOr
Link to comment
Share on other sites

witam.

 

zdecydowanie za wysoka temperatura fermentacji, ja fermentowałem moja ipe w 23 stopniach i po dwóch miesiącach była jabłkowa.

nigdy nie otwieraj wieczka, to bez sensu, lepiej poczekaj lub kup sobie przezroczyste wiadro jak jestes b. ciekawy https://www.homebrewing.pl/pojemnik-fermentacyjny-fermentor-przezroczysty-ze-skala-33l-kranik-rurka-z-uszcze-p-284.html

7+7 nie daje czasu drozdzą na dofermentowanie i na posprzątanie za sobą, sugeruje 14+5  na piwa do 16/17 blg

co do butelkowania, poczekaj, szkoda pracy czasu i pieniedzy na granaty a nawet na przegazowane piwa.

3gr na butelke jest ok

ja sugeruje poczekać jeszcze 5/7 dni i możliwie obniżyć temperaturę fermentacji choć duzo już nie zmienisz.

cierpliwość to chyba najważniejsza cecha piwowara.

popełniłes kilka błędów ale poddawaj się

pozdrawiam 

 

Link to comment
Share on other sites

super dziekuje za rady,a po butelkowaniu kiedy przetrzymujemy piwo kilka dni w temp.pokojowej to wstrzasamy piwo co jakis czas?np raz dziennie czy ma tylko stac?

Link to comment
Share on other sites

18 minut temu, kOnOr napisał:

super dziekuje za rady,a po butelkowaniu kiedy przetrzymujemy piwo kilka dni w temp.pokojowej to wstrzasamy piwo co jakis czas?np raz dziennie czy ma tylko stac?

Nie ma potrzeby merdać piwem. 

Link to comment
Share on other sites

dziekuje:brawo:i jeszcze bo kupilem termometr taki z kabelkiem(na koncu czujnik)to ma byc nad lustrem piwa czy np w srodku cieczy np w polowie?

Link to comment
Share on other sites

3 minuty temu, kOnOr napisał:

dziekuje:brawo:i jeszcze bo kupilem termometr taki z kabelkiem(na koncu czujnik)to ma byc nad lustrem piwa czy np w srodku cieczy np w polowie?

Jeżeli masz na myśli kontrolę temperatury fermentacji, to przyklej czujnik na zewnątrz wiadra w połowie wysokości cieczy i zaizoluj go np. styropianem, folią bąbelkową, kawałkiem karimaty, lub czymś podobnym, co nie przewodzi ciepła.

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, kOnOr napisał:

hmmmmm i to bedzie lepsze niz wewnetrzny pomiar??

 

Tak jak kolega napisał. Dokładniejsze nie, ale dla naszych zastosowań wystarczy.

Link to comment
Share on other sites

Ja nagazowuję 4 tygodnie, a ty nawet 4 dni nie poczekałeś ;) Daj piwu spokój. I nie chodzi tu tylko o gaz ale też o to że piwo w butelkach układa się i zyskuje na smaku. Po tych 3-4 tygodniach będzie na pewno lepsze niż po 3 dniach.

Link to comment
Share on other sites

Przy pierwszych warkach trudno wytrzymać z przedwczesnym otwieraniem, a i przy kolejnych ciężko bywa. Ostatnio w święta rozlałem bezstylowca dla gości co wynalazków nie lubią, a po sylwestrze 6 dni później zostały mi 2 butelki. ;)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.