kOnOr Opublikowano 11 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 Witam!! w ubiegły czwartek wstawilem swoje pierwsze piwo (Cooper Draught)(brewkit),niestety nie sprawdzilem poczatkowego blg wiec nie moge obliczyc mocy mojego pierwszego piwa. Po 3 pełnych dniach piwo przestalo pracowac(rurka nie dawala znaku zycia)otworzylem zbiornik z wszystkimi mi znanymi zasadami BHP aby nie zakazic pifka Piany bylo bardzo malo (wyspy) blg pokazywalo 2blg.dodam ze uzylem cukru zamiast glukozy 1kg.w 4-rty dzien zlalem z nad osadu na cichą fermentacje.i tak stoi do dzis czwartek(czyli minelo 7dni)(4normalnej,3cichej). Wiec mam kilka pytan gdysz to moje pierwsze piwo. 1)-ile moje piwo moze miec % ? 2)-ile powinienem trzymac na cichej fermentacji? 3)-czy wszystko dobrze zrobiłem? 4)-kiedy butelkowac? P.S.-prosze o ewentualną wyrozumiałość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 11 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 Temperatura fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kOnOr Opublikowano 11 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 początkowa czyli przed pierwszym zamknieciem 26stopni tak by drozdze nie polegly i spadla zaraz na 23stopnie wiec, 23stopnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 11 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 Procent moze miec nie wiadomo ile, potrzymac jeszcze 7-10 dni, fermentowales w za wysokiej temperaturze, butelkowac - patrz punkt drugi. Spodziewaj sie nieciekawego smaku bimbrowo-fenolowego smaku. Powodzenia i wytrwalosci! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kOnOr Opublikowano 11 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 (edytowane) Super,dzieki za odp.Piwa próbowałem i jestem milo zaskoczony,odpowiada mi smak tylko gazu brak a czy po cichej gazuje sie noramlnie cukrem? i co da jesli poczekam jeszcze 7-10 dni?(niż jak bym np.dzis zabutelkowal)? Edytowane 11 Stycznia 2018 przez kOnOr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 11 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 Cześć. 1. Jeśli zrobiłeś 23 litry piwa to może mieć około 4-4,5% 2. Póki drożdże nie zredukują pozostałości po fermentacji, głównie chodzi o aromaty. 3. Nie wiem, czy zrobiłeś wszystko dobrze. Z opisu wynika, że nie. Po pierwsze za szybko przelałeś do drugiego pojemnika. Drożdże jeszcze nie skończyły roboty, dlatego teraz powinieneś dłużej potrzymać w tym pojemniku co masz. Temp. fermentacji też trochę za wysoka. Zamiast cukru lepsza jest glukoza, a najlepszy ekstrakt słodowy. Będziesz miał "spirytowe" posmaki w piwku 4. W niedziele możesz najwcześniej butelkować. Ale ze względu na szybkie przelanie "na cichą" to bym poczekał jeszcze kilka dni, może tydzień. Smacznego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kOnOr Opublikowano 11 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 (edytowane) dzieki wam za odp.wezme sobie wszystko do serca i moja nastepna warka bedzie jak trzeba,jeszcze raz wielkie dzieki i napisze oczywyscie co mi wyszlo z tej pierwszej warki smak,gaz itd Edytowane 11 Stycznia 2018 przez kOnOr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kOnOr Opublikowano 11 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 a jeszcze co do gazowania to po cichej moge normalnie cukrem?z załączoną miarką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 11 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 25 minut temu, kOnOr napisał: a jeszcze co do gazowania to po cichej moge normalnie cukrem?z załączoną miarką? Tak, normalnie dosypujesz cukru do refermentacji. Polecam lekturę: https://www.wiki.piwo.org/Strona_główna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deep floyd Opublikowano 11 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 witam. zdecydowanie za wysoka temperatura fermentacji, ja fermentowałem moja ipe w 23 stopniach i po dwóch miesiącach była jabłkowa. nigdy nie otwieraj wieczka, to bez sensu, lepiej poczekaj lub kup sobie przezroczyste wiadro jak jestes b. ciekawy https://www.homebrewing.pl/pojemnik-fermentacyjny-fermentor-przezroczysty-ze-skala-33l-kranik-rurka-z-uszcze-p-284.html 7+7 nie daje czasu drozdzą na dofermentowanie i na posprzątanie za sobą, sugeruje 14+5 na piwa do 16/17 blg co do butelkowania, poczekaj, szkoda pracy czasu i pieniedzy na granaty a nawet na przegazowane piwa. 3gr na butelke jest ok ja sugeruje poczekać jeszcze 5/7 dni i możliwie obniżyć temperaturę fermentacji choć duzo już nie zmienisz. cierpliwość to chyba najważniejsza cecha piwowara. popełniłes kilka błędów ale poddawaj się pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kOnOr Opublikowano 14 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2018 super dziekuje za rady,a po butelkowaniu kiedy przetrzymujemy piwo kilka dni w temp.pokojowej to wstrzasamy piwo co jakis czas?np raz dziennie czy ma tylko stac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 14 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2018 18 minut temu, kOnOr napisał: super dziekuje za rady,a po butelkowaniu kiedy przetrzymujemy piwo kilka dni w temp.pokojowej to wstrzasamy piwo co jakis czas?np raz dziennie czy ma tylko stac? Nie ma potrzeby merdać piwem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kOnOr Opublikowano 14 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2018 dziekujei jeszcze bo kupilem termometr taki z kabelkiem(na koncu czujnik)to ma byc nad lustrem piwa czy np w srodku cieczy np w polowie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 14 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2018 3 minuty temu, kOnOr napisał: dziekujei jeszcze bo kupilem termometr taki z kabelkiem(na koncu czujnik)to ma byc nad lustrem piwa czy np w srodku cieczy np w polowie? Jeżeli masz na myśli kontrolę temperatury fermentacji, to przyklej czujnik na zewnątrz wiadra w połowie wysokości cieczy i zaizoluj go np. styropianem, folią bąbelkową, kawałkiem karimaty, lub czymś podobnym, co nie przewodzi ciepła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kOnOr Opublikowano 14 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2018 hmmmmm i to bedzie lepsze niz wewnetrzny pomiar?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2018 Nie bedzie dokladniejsze, ale bedzie prostsze. Czujka pewnie nie jest wodoodporna i odpadaja Ci kwestie problemow ze sterylnoscia, a pomiar jest naprawde zblizony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kOnOr Opublikowano 14 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2018 (edytowane) To tak zrobię. Dzięki za radę Edytowane 14 Stycznia 2018 przez kOnOr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 14 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2018 Godzinę temu, kOnOr napisał: hmmmmm i to bedzie lepsze niz wewnetrzny pomiar?? Tak jak kolega napisał. Dokładniejsze nie, ale dla naszych zastosowań wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kOnOr Opublikowano 14 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2018 (edytowane) Super. Dzięki za radę wam. Tak zrobię niech wam piwo pysznym będzie Edytowane 14 Stycznia 2018 przez kOnOr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deep floyd Opublikowano 14 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2018 (edytowane) nie chce nic mówić ale mam wrażenie że ktoś nas trolluje.. Edytowane 14 Stycznia 2018 przez deep floyd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kOnOr Opublikowano 15 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 mówisz o mnie?bo jestem uprzejmy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kOnOr Opublikowano 16 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 otworzylem tego draughta,3dni po butelk owaniu,goryczka,lekko owocowy aromat,gazu bardzo malo.czy nagazuje sie jeszcze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 16 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 Ja nagazowuję 4 tygodnie, a ty nawet 4 dni nie poczekałeś Daj piwu spokój. I nie chodzi tu tylko o gaz ale też o to że piwo w butelkach układa się i zyskuje na smaku. Po tych 3-4 tygodniach będzie na pewno lepsze niż po 3 dniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 16 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 Przy pierwszych warkach trudno wytrzymać z przedwczesnym otwieraniem, a i przy kolejnych ciężko bywa. Ostatnio w święta rozlałem bezstylowca dla gości co wynalazków nie lubią, a po sylwestrze 6 dni później zostały mi 2 butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kOnOr Opublikowano 17 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 no prawda chce wiedziec ze wszystko przebiega ok trzymam w temperaturze pokojowej i po 5dniach do chlodniejszego tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się