McColtan Posted January 18, 2018 Share Posted January 18, 2018 Witam, czy piwo bo refermentacji w butelce mogę przechowywać w pokoju gdzie panuje 20stopni C.? Link to comment Share on other sites More sharing options...
McColtan Posted January 18, 2018 Author Share Posted January 18, 2018 Refermentacja również odbywała się w pokoju (piwo nie było w piwnicy) Link to comment Share on other sites More sharing options...
buber Posted January 18, 2018 Share Posted January 18, 2018 Możesz choć zapewne wpłynie to na trwałość piwa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam Pawlicki Posted January 18, 2018 Share Posted January 18, 2018 Można, tylko po co?Refernentacje i leżakowanie najlepiej przeprowadzać w temperaturze fermentacji IMO. Chyba że nie masz możliwości inaczej, świat się nie skończy Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
kowalczyka Posted January 18, 2018 Share Posted January 18, 2018 11 minut temu, Adam Pawlicki napisał: Można, tylko po co? Refernentacje i leżakowanie najlepiej przeprowadzać w temperaturze fermentacji IMO. Chyba że nie masz możliwości inaczej, świat się nie skończy Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Leżakowanie najlepiej przeprowadzać w temperaturze fermentacji? Z tym się nie zgodzę. Im niższa temperatura leżakowania tym lepiej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam Pawlicki Posted January 18, 2018 Share Posted January 18, 2018 Leżakowanie najlepiej przeprowadzać w temperaturze fermentacji? Z tym się nie zgodzę. Im niższa temperatura leżakowania tym lepiej.Fakt, mój błąd, skrót myślowy. Miałem na myśli co najwyżej w temperaturze lezakowania. Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michal_87 Posted January 18, 2018 Share Posted January 18, 2018 (edited) 1 godzinę temu, Adam Pawlicki napisał: Fakt, mój błąd, skrót myślowy. Miałem na myśli co najwyżej w temperaturze lezakowania. Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Czyli refermentacja powinna się odbywać w temperaturze leżakowania? Zawsze myślałem, że tydzień na refermentację w temperaturze pokojowej, a potem np do piwnicy. Edited January 18, 2018 by Michal_87 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam Pawlicki Posted January 18, 2018 Share Posted January 18, 2018 Refermentacja w temperaturze fermentacji, leżakowanie w zimnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts