Westvleteren Opublikowano 18 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 Robicie? Ma to sens? Niby nie ma potrzeby, ale... czy to coś daje? Płynne wiadomo, ale suche? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 18 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 (edytowane) Nie robimy, nie ma sensu, nic nie daje. Uwadniaj i do brzeczki. Edytowane 18 Stycznia 2018 przez Jasiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 18 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 Suche drożdże są w optymalnym stanie zdrowia. Bez sensu robić startera bo potem masz więcej ale nia są w optymalnym stanie zdrowia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dan737 Opublikowano 18 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 (edytowane) Czy ja wiem czy nie ma sensu, może nie jest to konieczne ale starter z suchych znacznie skraca start fermentacji np. ostatnio K-97 pięknie pracowały już po ok 8 godz. wiec moim zdaniem różnica jest, a czy warto sam musisz ocenić. W sumie to były dopiero drugie suche rozkręcone na mieszadle ale różnica jest zauważalna w porównaniu np. tylko do uwodnienia. Edytowane 18 Stycznia 2018 przez dan737 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 18 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 nie ma cienia powodu, jeśli drożdże są w terminie i prawidłowo przechowywane. Powiem nawet herezję: jeżeli mamy dobrze natlenioną brzeczkę z dużą ilością piany np. po transferze do wiadra, to rozsypanie na pianę suchych sprawi, że uwodnią się nie gorzej niż tradycyjnie w szklance. Jeszcze nie miałem, żeby po 10 godzinach nie pracowały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 18 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 Była gdzieś na forum dobra dyskusja na temat uwadniania drożdży. Mnie przekonała radze poszukać i wnikliwie poczytać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dan737 Opublikowano 18 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 8 minut temu, anmar napisał: Była gdzieś na forum dobra dyskusja na temat uwadniania drożdży. Mnie przekonała radze poszukać i wnikliwie poczytać. Przekonała Cie do uwadniania/ nieuwadniania czy namnażania na mieszadle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 18 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 Ja robię starter minimum 24h na wysłodkach w okolicy 5-7blg. Robię małe warki 12-13l więc i starter mały 0,5l. Wcześniej - przy 40l wybiciu - skąpiłem na drożdżach i efektem było zawsze niedofermentowanie i przegazowane piwo, które uciekało z butelki. Obecnie tego problemu nie mam. Drożdże - dobrze po terminie - startują w wiadrze w ciągu kilku godzin, ładnie odfermentowują (leniwe, przeterminowane PAY-7 od gozdawy schodzą do poziomu 73%). Pracy dużo z tym nie ma a mam czyste sumienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
l3onsjo Opublikowano 19 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2018 Planuję za tydzień w niedzielę zrobić Barley Wine ok 25 blg, 25l. Mam 2 paczki US-5 +1 do nagazowania. Troszkę mało Nie wiem co będzie lepsze 1) zrobić 48h wcześniej starter 2l na mieszadle magnetycznym z połowy paczki drożdży + 1,5 uwodnionych. Dalej wlać cały czy tylko gęstwę? 2) zrobić (nie wiem ile wcześniej) starter w balonie 5l (muszę sprawdzić czy w zadziała na mieszadle, raczej nie) z jednej paczki US-5. Wlać cały czy tylko gęstwę? Chyba gęstwę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kujawianin Opublikowano 19 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2018 Teraz, l3onsjo napisał: Planuję za tydzień w niedzielę zrobić Barley Wine ok 25 blg, 25l. Mam 2 paczki US-5 +1 do nagazowania. Troszkę mało Nie wiem co będzie lepsze 1) zrobić 48h wcześniej starter 2l na mieszadle magnetycznym z połowy paczki drożdży + 1,5 uwodnionych. Dalej wlać cały czy tylko gęstwę? 2) zrobić (nie wiem ile wcześniej) starter w balonie 5l (muszę sprawdzić czy w zadziała na mieszadle, raczej nie) z jednej paczki US-5. Wlać cały czy tylko gęstwę? Chyba gęstwę najlepiej odłóż sobie to barliłajno na później. uwarz na początek coś lekkiego na tych US-05 (choć lepsze by były nottinghamy) 10-13°Blg i dopiero na gęstwie zrób barliłajno (oczywiście o ile będzie jej odpowiednio dużo). Nawet najlepsze płynne drożdże z nie wiadomo jakimi cudacznymi aktywatorami itd. nie będą lepsze niż świeża, zdrowa gęstwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
l3onsjo Opublikowano 19 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2018 OK tak zrobię! choć nie wiem jak przekaże żonie że będzie 2 razy kuchnia zajęta. Słody kupione i ześrutowane Słód Colorado Pale Base 10kg Słód Pale Ale 5 kg Słód Karmelowy czerwony 1 kg Słód Karmelowy 300EBC 1 kg 3 x US5 Summit 100g x 7 - USA Jakieś propozycje aby nie robić zakupów a może 3 warki a barlołajno na kiedy indziej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 19 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2018 Osobiście robię starter na 40l warki z suchych drożdży, Ale do startera wsypuję 1/3 paczki i potem zadaję starter+pozostałą część paczki drożdży. Przy 20l warkach dla piw typu Ale do 13°Blg myślę, że nie jest to konieczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dan737 Opublikowano 19 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2018 (edytowane) Ja pierwszego barleywina robiłem na początku swojej drogi z piwowarstwem nie mając zbytnio wiedzy na temat drożdży i ich namnazania więc kupiłem tylko jedna paczkę us05, uwodnilem i zadałem do fermentora. Piwo wyszło mega, chyba najlepsze z moich dotychczasowych i bez problemu sie nagazowalo. Poczatkowo mialo 24BLG wiec mysle ze spokojnie rob tego BW jak masz tyle paczek tych drozdzy. P.S. Jutro warze drugiego BW tym razem w wersji English na gestwie drozdzowej po IPA Edytowane 19 Stycznia 2018 przez dan737 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Westvleteren Opublikowano 22 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2018 Nie no, mocne piwa to tylko na gęstwach robię jednak... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
l3onsjo Opublikowano 22 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2018 Zostałem wyleczony Gęstwa już pracuje 13 blg 5kg pale ale i 400 g płatków Drożdże nottingham (które miałem w zapasie na czarną godzinę) Litrów nie wiem, nie mam podziałki Chmiel summit 20g w 60 10g w 20 10g w 10 10g w 5 minucie Zacieranie 85 min w temp 61*-64* C 35 min od 69* do 67* C 5 min 75* C Wyczytałem że nie należy zbierać gęstwy z mocno chmielonych piw. Tylko co to znaczy? Odnosi się od IBU czy gram chmielu wsypanego i czy jest jakaś granica np 50 IBU czy 50 gram? Wczoraj zacierane i wyniesione do piwnicy, dopiero rano poszedłem zobaczyć co się dzieje 14°C miało, przeniosłem do cieplejszego pomieszczenia. Raczej będę trzymać 14 dni na burzliwej chodź już z chęcią zabrał bym się już po 7 dniach za BW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kujawianin Opublikowano 22 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2018 5 minut temu, l3onsjo napisał: Wyczytałem że nie należy zbierać gęstwy z mocno chmielonych piw. Tylko co to znaczy? Odnosi się od IBU czy gram chmielu wsypanego i czy jest jakaś granica np 50 IBU czy 50 gram? Bzdura. Bardziej chodzi o to że jak zbierzesz gęstwę z chmielinami to w kolejnym piwie może to być wyczuwalne (jeśli jest bardzo subtelne w smaku). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 22 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2018 4 godziny temu, l3onsjo napisał: Raczej będę trzymać 14 dni na burzliwej chodź już z chęcią zabrał bym się już po 7 dniach za BW Potrzymaj raczej te 14 dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się