Henx Opublikowano 23 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 Czy ktoś z Was zauważył ostatnio problemy ze startem tych drożdży? Już drugi raz z rzędu mi nie wystartowały i po 2 dobach wrzuciłem S-33. Miał ktoś jeszcze tak? Może jakaś partia trefna, albo źle przechowywane? Chociaż inne suche paczki z tej samej dostawy pracują bez zarzutu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 23 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 Za mało danych? Partia/data, sklep, jak zadawane, w czym startowały, po czym stwierdzasz, że nie wystartowały? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 23 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 Paczuszka z tej partii, kupione w TwójBrowar. Nie jest to moja pierwsza warka także uwierz mi na słowo, że zadawane poprawnie i stwierdzenie braku fermentacji nie odbyło się za pomocą obserwowania rurki czy bulka czy nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cristalico Opublikowano 23 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 Ciekawa sprawa, bo w sobotę zadałem brzeczkę właśnie tymi drożdżami (ta sama data, twój browar itp.) i w fermentorze zbyt wiele się nie dzieje. Piana jakaś jest ale ruchu drożdży praktycznie nie widać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 23 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 Miałem podobnie, nie wiem czy to była ta sama partia, bo to już było jakiś czas temu, ale mam jeszcze drugą paczkę, którą kupiłem równocześnie z tą problematyczną. Paczka, którą mam różni się tylko czterema ostatnimi cyframi, nie wiem co oznaczają. Wtedy zwaliłem to na niską temperaturę brzeczki (schłodziłem ją do 6°C) i po prostu czekałem. Drożdże wystartowały dwie czy trzy doby po zadaniu. Teraz widzę, że jest jakiś problem z tą partią. Tę drugą paczkę chyba wrzucę do jakiegoś cienkusza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
l3onsjo Opublikowano 23 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 3 godziny temu, MistrzSuspensu napisał: Miałem podobnie, nie wiem czy to była ta sama partia, bo to już było jakiś czas temu, ale mam jeszcze drugą paczkę, którą kupiłem równocześnie z tą problematyczną. Paczka, którą mam różni się tylko czterema ostatnimi cyframi, nie wiem co oznaczają. Wtedy zwaliłem to na niską temperaturę brzeczki (schłodziłem ją do 6°C) i po prostu czekałem. Drożdże wystartowały dwie czy trzy doby po zadaniu. Teraz widzę, że jest jakiś problem z tą partią. Tę drugą paczkę chyba wrzucę do jakiegoś cienkusza. Napisz jak poszło z cienkuszem. Mam paczki różnią się tylko ostatnimi numerami (1017, 1020, 1023) 3.12.2017 robiłem 1 moją warkę testową: Polska IPA zestaw na US-5 i poszło sprawnie, nakłoniło mnie to do zakupu następnych. Teraz zastanawiam się czy ich użyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 23 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 Miałem ostatnio podobny problem, ale zwaliłem na kwaśne środowisko, bo to był kettle sour. Po nieco ponad 48h w końcu ruszyły. Niestety piwo mocno odbiega od ideału. W przeszłości nawet za kwachy zwykle brały się szybciej, więc może jest coś na rzeczy. Niestety nie spojrzałem na datę/partię. Kolejne piwo na innej saszetce już bezproblemowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 24 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2018 16 godzin temu, Oskaliber napisał: Miałem ostatnio podobny problem, ale zwaliłem na kwaśne środowisko, bo to był kettle sour. Po nieco ponad 48h w końcu ruszyły. Niestety piwo mocno odbiega od ideału. W przeszłości nawet za kwachy zwykle brały się szybciej, więc może jest coś na rzeczy. Niestety nie spojrzałem na datę/partię. Kolejne piwo na innej saszetce już bezproblemowo. Jak mocno zakwasiłeś, że miałoby to być przyczyną gorszego startu drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 24 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2018 Godzinę temu, Tadzik napisał: Jak mocno zakwasiłeś, że miałoby to być przyczyną gorszego startu drożdży? Nie mierzyłem pH, ale nie jest tajemnicą że kwaśne środowisko stanowi stres dla drożdży. To, że ruszą kilka godzin później niż analogiczne drożdże w niezakwaszanej brzeczce jest normalne, ale ponad 2 doby to trochę przesada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
l3onsjo Opublikowano 26 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 (edytowane) Jak sprawdzić czy podejrzane drożdże ruszą? Niestety na dzień dzisiejszy nie posiadam rezerwowej paczki drożdży w razie wypadku. Przychodzi mi do głowy: 1)Starter i sprawdzenie czy spada blg (robiony 2 dni wcześniej)? 2)Uwodnienie można zaobserwować czy ruszą? Ale tu musiały by się uwadniać około 8h, nie wiem czy to wpłynie jakoś na ich kondycje. 3) Inna opcja 4) Z innej beczki: ile ml gęstwy można zebrać w przybliżeniu z 20l warki? Edytowane 26 Stycznia 2018 przez l3onsjo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 26 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 Używaj normalnie, nie ma co się cackać. Walnięte paczki to bardzo sporadyczne przypadki. Gęstwy z pół litra pewnie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dan737 Opublikowano 27 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2018 Faktycznie coś jest z tą partią us05 wczoraj porządnie napowietrzona brzeczka+ uwodnione drożdże i bardzo leniwy start dopiero po 24 godzinach...niby tragedii nie ma ale bywało lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 27 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2018 24 godziny to jest zupełnie normalny start. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dan737 Opublikowano 28 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 14 godzin temu, Oskaliber napisał: 24 godziny to jest zupełnie normalny start. Jak najbardziej masz rację ale zdarzało mi się że startowały znacznie prędzej. Też wrzucając drożdże do wody w celu uwodnienia wszystkie opadają na dno, bywało że po 15 min tworzył się piękny kożuch piany w szklance i dla mnie tak powinny wyglądać zdrowe uwodnione drożdże ale grunt że pracują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 28 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 Szybciej też nie zawsze znaczy lepiej. Poniżej 8-12h często świadczy to o overpitchingu i o tym, że drożdże nie wykonały zdrowych podziałów przed fermentacją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 28 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 12 minut temu, Oskaliber napisał: Szybciej też nie zawsze znaczy lepiej. Poniżej 8-12h często świadczy to o overpitchingu i o tym, że drożdże nie wykonały zdrowych podziałów przed fermentacją. To też zależy od drożdży i temperatury. Belgi lubią szybko wystartować. Zwłaszcza jak początek fermentacji, jak i temperatura zadania jest powyżej 20 stopni (co przy nich często jest zalecane). Ale nie będę odbiegał od tematu, bo tu o us-05, a w tym przypadku masz całkowitą rację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 29 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2018 Dlatego belgi też lepiej startować niżej a dopiero potem dać im się rozpędzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 29 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2018 ciekawy temat, bo miałem ostatnio ten sam problem. używam tych drożdży od kilkudziesięciu warek i nigdy nie miałem takich lagów - te grzybki są naprawdę mało wybredne, więc lag ponad 24h mnie mocno zdziwił. ten sam problem zresztą miałem z gęstwą.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 30 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2018 Ja od kilku warek robię startery i korzystam z dobrodziejstw gęstwy po nich, ale mam w zanadrzu awaryjnie suchary. Między innymi dwie saszetki us-05. Na szczęście z wcześniejszych partii. Jakby ktoś na nowych miał wtopę i był z okolic Warszawy, mogę jedną podarować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 2 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 (edytowane) Może paczki są numerowane numerem seryjnym, którego cześć to numer partii. Kupiłem w deptana.pl i różni się pięcioma cyframi. Zastanawiam się czy do bitera użyć tych s-05 (potraktowanych posiłkiem motywacyjnym 11-12*P) czy paczki "drożdży Coopersa uniwersalnych", które zostały mi z pierwszego kitu. Jakbym je teraz wstawił na lekki szybki starter/motywator, powinny do niedzieli ruszyć? No i czy te, jak to określono, niewybredne grzybki, nie pokłócą sie o dwa litry brzeczki? Edytowane 2 Lutego 2018 przez c64club Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 3 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 9 godzin temu, c64club napisał: Zastanawiam się czy do bitera użyć tych s-05 (potraktowanych posiłkiem motywacyjnym 11-12*P) czy paczki "drożdży Coopersa uniwersalnych", które zostały mi z pierwszego kitu. Z tego co masz, użyj US-05! Ktoś pisał kiedyś, że do brewkita dostał drożdże winiarskie. A jakie tam masz? Nikt tego nie wie, więc będziesz miał loterię... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 3 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 (edytowane) Uwodnię, zrobię im rozbiegówkę na litrze 11°Blg 20°C, jak się już wstępnie nażrą to chlup! do słodowego oceanu Edytowane 3 Lutego 2018 przez c64club Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 4 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 Dnia 28.01.2018 o 15:23, Oskaliber napisał: Szybciej też nie zawsze znaczy lepiej. Poniżej 8-12h często świadczy to o overpitchingu i o tym, że drożdże nie wykonały zdrowych podziałów przed fermentacją. No to mnie zaniepokoiłeś, bo 3 tygodnie temu bezpośrednio na drożdże po zlanym pilsie wlałem brzeczkę na imperialny bałtyk 25,5 blg o mniej więcej takiej samej objętości co pils. Drożdże ruszyły po nieco ponad godzinie. Chyba, że w przypadku aż tak świeżej gęstwy to normalne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 4 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 (edytowane) Robiłem w tym tygodniu namnażanie drożdży z gęstwy pod old ale 18°Blg. Starter 2l, 15°Blg, 22°C. Zaszczepiony łyżeczką gęstwy po APA 21°Blg, ruszył w jakiś kwadrans, może dłużej. Wynikiem były trzy łychy pięknej gęstwy, a sama impreza bardzo ładnie pachniała. Drugi starter szczepiony w 19°C ruszył po 7h, ale wynik pozytywny. 3h temu na 170ml tej gęstwy wstawiłem 24l old ale 18°Blg w 19°C i na razie spokój, ale powinno ruszyć. Edytowane 4 Lutego 2018 przez c64club Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 6 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2018 Dnia 2/4/2018 o 01:14, kamilg20 napisał: No to mnie zaniepokoiłeś, bo 3 tygodnie temu bezpośrednio na drożdże po zlanym pilsie wlałem brzeczkę na imperialny bałtyk 25,5 blg o mniej więcej takiej samej objętości co pils. Drożdże ruszyły po nieco ponad godzinie. Chyba, że w przypadku aż tak świeżej gęstwy to normalne? Nie jest to normalne. Wlewając na całą gęstwę prawie zawsze robisz overpitching. Chociaż w przypadku dolniaka o takim ekstrakcie nie zawsze musi on być specjalnie duży, ale jak widać w Twoim przypadku był. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się