LukaszU Opublikowano 26 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 Cześć ! Na pierwsze piwo tego roku wybrałem RIS'a, którego nigdy wcześniej nie warzyłem, a bardzo chciałbym podejść do tego tematu. Poczytałem, posprawdzałem w sieci i ułożyłem taką oto recepturę: Warka 23 litry Pale Ale - 6kg Monachijski - 3kg Caraaroma - 1kg Pszeniczny Czekoladowy - 1kg Jęczmień Palony - 1kg Zacieranie w 66-67 st. przez 90 minut Podgrzanie do 76 st i przerwa 10 minut Gotowanie 90 minut 100g Marynka na 60 minut Fermentowane z użyciem 3 saszetek S-04 lub 1 litrowy starter z FM Irlandzkie Ciemności Gęstość początkowa - 24,3 Blg ABV - 11% Goryczka - 77 IBU Kolor - 160 EBC Będzie coś z tego ? Zastanawiam się czy wszystkie słody ciemne dodać od razu do zacierania czy też na ostatnie 15 minut. Jestemw temacie RISów początkujący i wszelkie dobre rady przyjmę z pokorą Pozdrawiam serdecznie, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 26 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 50 minut temu, LukaszU napisał: Fermentowane z użyciem 3 saszetek S-04 lub 1 litrowy starter z FM Irlandzkie Ciemności Tutaj jest słaby punkt. Drożdży będzie za mało. Rób jakieś słabsze piwko najpierw, a risa na gęstwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 26 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 Czyli najlepiej rozkręcić drożdże.. Myślisz, że gęstwa po vermont ipa z FM Zielone Wzgórza będzie dobra ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 26 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 8 minut temu, LukaszU napisał: Czyli najlepiej rozkręcić drożdże.. Myślisz, że gęstwa po vermont ipa z FM Zielone Wzgórza będzie dobra ? Nie używałem, ale czytając opis to raczej nie. Niska tolerancja na alkohol i skłonność do fenoli. I przemyśl ilość palonych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 26 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 Racja, z tym jęczmieniem palonym już widzę, że przesadziłem. Zjadę z nim do max 300 g, ale pewnie wrzucę ok 200g na całość zasypu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SynMojegoStarego Opublikowano 27 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2018 Nie widzę w tym zasypie palonych żadnej przesady. Swojego robiłem z zasypem 22% palonych i wyszedł ok. W różnego rodzaju artykułach angielskojęzycznych dotyczących RIS podają wartości 20-25% zasypu palonych. Szalej To tak samo z Dry Stout wszyscy w Polsce trzymają się 5-8% zasypu palonych, dasz 12% wyjdzie zajebiste. https://learn.kegerator.com/russian-imperial-stout/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 28 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 1kg jęczmienia palonego to wg mnie zdecydowanie za dużo, wyjdzie popielniczka. Daj 0,3kg i będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się