Jump to content

RIS moja pierwsza receptura


LukaszU

Recommended Posts

Cześć !

 

Na pierwsze piwo tego roku wybrałem RIS'a, którego nigdy wcześniej nie warzyłem, a bardzo chciałbym podejść do tego tematu. Poczytałem, posprawdzałem w sieci i ułożyłem taką oto recepturę:

 

Warka 23 litry

 

Pale Ale - 6kg

Monachijski - 3kg

Caraaroma - 1kg

Pszeniczny Czekoladowy - 1kg

Jęczmień Palony - 1kg

 

Zacieranie w 66-67 st. przez 90 minut

Podgrzanie do 76 st i przerwa 10 minut

 

Gotowanie 90 minut

 

100g Marynka na 60 minut

 

Fermentowane z użyciem 3 saszetek  S-04 lub

1 litrowy starter z FM Irlandzkie Ciemności

 

Gęstość początkowa - 24,3 Blg

ABV - 11%

Goryczka - 77 IBU

Kolor - 160 EBC

 

Będzie coś z tego ?

Zastanawiam się czy wszystkie słody ciemne dodać od razu do zacierania czy też na ostatnie 15 minut. 

 

Jestemw temacie RISów początkujący i wszelkie dobre rady przyjmę z pokorą :)

 

Pozdrawiam serdecznie,

Łukasz

Link to comment
Share on other sites

50 minut temu, LukaszU napisał:

Fermentowane z użyciem 3 saszetek  S-04 lub

1 litrowy starter z FM Irlandzkie Ciemności

Tutaj jest słaby punkt. Drożdży będzie za mało. Rób jakieś słabsze piwko najpierw, a risa na gęstwie.

 

Link to comment
Share on other sites

8 minut temu, LukaszU napisał:

Czyli najlepiej rozkręcić drożdże.. Myślisz, że gęstwa po vermont ipa z FM Zielone Wzgórza będzie dobra ?

Nie używałem, ale czytając opis to raczej nie. Niska tolerancja na alkohol i  skłonność do fenoli. I przemyśl ilość palonych.

Link to comment
Share on other sites

Nie widzę w tym zasypie palonych żadnej przesady. Swojego robiłem z zasypem 22% palonych i wyszedł ok. W różnego rodzaju artykułach angielskojęzycznych dotyczących RIS podają wartości 20-25% zasypu palonych. Szalej :) To tak samo z Dry Stout wszyscy w Polsce trzymają się 5-8% zasypu palonych, dasz 12% wyjdzie zajebiste.  https://learn.kegerator.com/russian-imperial-stout/

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.