Thorgall Opublikowano 21 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 Dziękuje za odpowiedź, moje obawy wynikają z mojego błędu, tak mi się wydaje, ponieważ moja warka #003 - Belgian Tripel po przelaniu pifka do butelek i dodaniu glukozy na re-fermentację nie nagazowało się chociaż do dzisiejszego dnia leży w temp 20°C Błąd leży pewnie w drożdżach, nie odpowiednich S-33 (zgubiła mnie "idealne" klarowanie) przeniosłem do re-ferentacji pifko do temperatury prawie 0° drożdze opadły i jak przelałem moje" idealnie klarowne" piwo okazało się że jest do bani. Nie wiem co z nim zrobić...Gwarantuję ci,że warka#03 nagazuje siętylko uzbrój się w cierpliwość. Następną butelkę otwórz za miesiąć.Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 21 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 7 godzin temu, Ski-ba napisał: Dziękuje za odpowiedź, moje obawy wynikają z mojego błędu, tak mi się wydaje, ponieważ moja warka #003 - Belgian Tripel po przelaniu pifka do butelek i dodaniu glukozy na re-fermentację nie nagazowało się chociaż do dzisiejszego dnia leży w temp 20°C Błąd leży pewnie w drożdżach, nie odpowiednich S-33 (zgubiła mnie "idealne" klarowanie) przeniosłem do re-ferentacji pifko do temperatury prawie 0° drożdze opadły i jak przelałem moje" idealnie klarowne" piwo okazało się że jest do bani. Nie wiem co z nim zrobić... Nic się nie nagazowało, czy słabo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ski-ba Opublikowano 21 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 Nic się nie nagazowało, czy słabo?Jak otwieram butelkę to jest delikatne syknięcie, po przelaniu do kufla smakuje jak które stoi tydzień otwarte. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 21 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 10 minut temu, Ski-ba napisał: Jak otwieram butelkę to jest delikatne syknięcie, po przelaniu do kufla smakuje jak które stoi tydzień otwarte. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Nagazuje się. Daj mu czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ski-ba Opublikowano 21 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 12 godzin temu, Gawron napisał: Nagazuje się. Daj mu czas. Piwo zostawić w temperaturze pokojowej czy mogę je wynieść do piwnicy gdzie jest 10 ° C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 21 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 9 minut temu, Ski-ba napisał: Piwo zostawić w temperaturze pokojowej czy mogę je wynieść do piwnicy gdzie jest 10 ° C Jak wolisz. W 10 będzie to dłużej trwało, ale ten styl akurat to sobie może poleżakować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ski-ba Opublikowano 21 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2018 (edytowane) #007 - Hefeweizen ---20.05.2018 Data warzenia -20.05..2018 Czas 6h Data rozlewu Zasyp: * Strzegom Pilzneński 2kg * Strzegom pszeniczny 2kg * Słód Abeby 0,20 kg Zacieranie: zasyp do 16 litrów wody o temperaturze 65°C PH 7,1 dodano 8ml kwasu mlekowego PH 5,4 *64°C - 30 min *72°C -40 min *78°C- 10 min i mash out Wysładzanie: * użyto 15,5l wody 7,6 w temperaturze 20°C i dodano 5ml kwasu mlekowego PH 5,4 Gotowanie: * 60min * na ostatnie 10 min zanurzona chłodnica aby się zdezynfekowała Chmielenie * 60min - 20g Tradition Pomiary: * początek wysładzania 18 BRIX * 6 L + 6L + 6L + 6L + 6L = 30 L po wysładzaniu/ ilość litrów do gotowania, pomiar 8 BRIX / Plato po przeliczeniu wynosi 7,8 * koniec chłodzenia 10 BRIX-a Fermentacja: * drożdże Safale W B-06 dodano suche wcześniej uwodnione * objętość brzeczki w fermentorze - 25L BRIX 10 Fermentacja cicha: * 18.06.18 BLG 2,5 zostawione w piwnicy temperatura 15° Rozlew: * BLG 1 * 02.07.18 140g dodano cukru na re-fermentacje * zabutelkowano 25 L pifka zostawiono tem 17° Wnioski: * do gotowania użyłem grzałki zanurzeniowej o wiele szybciej osiągnięta temperatura wrzenia niż ostatnio * piwo przeniesione do piwnicy 15° C fermentuje Edytowane 2 Lipca 2018 przez Ski-ba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ski-ba Opublikowano 14 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2018 (edytowane) #008 - GRAPEFRUIT INDIA PALE ALE 14.07.2018 Data warzenia -14.07..2018 Czas 5h Data rozlewu Zasyp: * Strzegom Pilzneński 5kg * Płatki pszeniczne 0.5 kg * Słód Abby Malt 0,25 kg Zacieranie: zasyp do 23 litrów wody o temperaturze 75°C PH 6,1 dodano 6ml kwasu mlekowego PH 5,4 *75°C - 60 min *78°C- mash out Wysładzanie: * użyto 22l wody 7,6 w temperaturze 20°C i dodano 12ml kwasu mlekowego PH 4,4 (za dużo dodałem i musiałem dolać wody na 22L aby podnieść PH...) Gotowanie: * 60min * na ostatnie 10 min zanurzona chłodnica aby się zdezynfekowała Chmielenie * Magnum 10g 60 min * Chinook 10g 30 min * Cascade 10g 30min aromat * Citra 20g 10 min aromat * Comet 50g po 11 dniach dodam Pomiary: * początek wysładzania 18 BRIX * 6 L + 6L + 6L + 6L + 6L = 30 L po wysładzaniu/ ilość litrów do gotowania, pomiar 12 BRIX * po wygrzewie 14 Brix 27L Fermentacja: * drożdże Safale US-05 gęstwa 100 ML stara gęstwa z lodówki, zobaczymy czy ruszy * objętość brzeczki w fermentorze - 27L BRIX 14 * przeniesiono do piwnicy w chłodniejsze miejsce temperatura 16° Fermentacja cicha: * po 38 dniach ale po kolejnych dwóch dniach BLG nie spadło więc butelka Rozlew: * nie pamiętam dokładnie ale jakoś 27.09.2018 Wnioski: * słabo przefermentowało na gęstwie 7BLG zostało *zabutelkowałem i niech się dzieje *piwo słodkie, pieni się bardzo ale granatów na razie nie ma Edytowane 4 Października 2018 przez Ski-ba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ski-ba Opublikowano 6 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2018 (edytowane) #009 - PSZENICZNE 04.10.2018 25L Data warzenia -04.10.2018 Czas 6h Data rozlewu 12.11.2018 Zasyp: * Strzegom Pszeniczny 2.5kg * Strzegom Pilzneński 1 kg * Strzegom Pale Ale 1 kg * Weyermann - Acidulated Malt 0,25 kg Zacieranie: zasyp do 15 litrów wody o temperaturze 47°C PH 7,1 dodano 8ml kwasu mlekowego PH 6 *44°C - 90 min *52°C- 15 min *64°C - 35 min *72°C - 30 min *78°C - 10 min mash out Wysładzanie: * 31L do gotowania Gotowanie: * 60min * na ostatnie 10 min zanurzona chłodnica aby się zdezynfekowała Chmielenie * Perle 30g 60min * Perle 20g 5 min zaraz przed wsadzeniem chłodnicy Pomiary: * początek wysładzania 18 BRIX * 6 L + 6L + 6L + 6L + 6L + 1L = 31 L po wysładzaniu/ ilość litrów do gotowania, pomiar 9 BRIX * po wygrzewie 11 Brix 25L Fermentacja: * drożdże Safale US-06 nowa saszetka fermentacja rozpoczęła się od razu * objętość brzeczki w fermentorze - 25L BRIX 11 * przeniesiono do piwnicy w chłodniejsze miejsce temperatura 16° Fermentacja cicha: *22.10.2018 ostatni tydzień trzymane piwo w lodówce ze styropianu Rozlew: *12.11.2018 dodano 160g cukru na re-fermentacje na 5 dni pozostawiono w pokoju Wnioski: Edytowane 5 Stycznia 2019 przez Ski-ba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ski-ba Opublikowano 6 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2018 (edytowane) #010 - Pils 05.11.2018 Data warzenia -05.11.2018 Czas 6h Data rozlewu Zasyp: * Pilzneński 5 KG * Słód karmelowy Carmel - Malteurop 0.2 kg * Słód MONACHIJSKI JASNY Viking Malt 0.5 kg Zacieranie: zasyp do 17 litrów wody *65°C - 50 min *72°C- 10 min *78°C - 10 min mash out Wysładzanie: * 28L do gotowania Gotowanie: * 60min * na ostatnie 10 min zanurzona chłodnica aby się zdezynfekowała Chmielenie * Magnum 16 g + 20 g szyszki 60min * Saaz 25g 10min + 5g skórki z cytryny * Saaz 25g 5min Pomiary: * początek wysładzania 18 BRIX * 6 L + 6L + 6L + 6L + 6L = 28 L po wysładzaniu/ ilość litrów do gotowania, pomiar 11 BRIX * po wygrzewie 11 Brix 27L Fermentacja: * drożdże safales W-34/70 * objętość brzeczki w fermentorze - 25L BRIX 11 * przeniesiono do piwnicy w chłodniejsze miejsce temperatura 10° w lodówce Fermentacja cicha: 26-11-2018 przelano i wyniesiono na strych temperatura taka jak na zewnątrz 3 BLG Rozlew: 16.12.2018 27L BLG 3 dodano 160g cukru na nagazowanie Wnioski: Edytowane 16 Grudnia 2018 przez Ski-ba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ski-ba Opublikowano 4 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2018 (edytowane) #011 - Koźlak Wędzony Data warzenia -04.12.2018 Czas 5h Data rozlewu 22.01.2019 22L Zasyp: * Słód jęczmienny wędzony 2,5 kg * Słód jęczmienny monachijski jasny 1,0 kg * Słód pilzneński 1 kg * Słód jęczmienny monachijski typ II ciemny 1 kg * Słód karmelowy czerwony 0,5 kg * Słód karmelowy 0,3 kg Zacieranie: zasyp do 22 litrów wody PH 5,4 korekra po wsypaniu słodów * 52°C - 20 min * 62°C- 20 min * 72°C - 20 min * 78°C - mash out Wysładzanie: * 24L do gotowania 15,5 BRIX Gotowanie: * 60min * na ostatnie 10 min zanurzona chłodnica aby się zdezynfekowała Chmielenie * 20 g sybilli 60' Pomiary: * po wygrzewie 16,5 Brix 22L Fermentacja: * gęstwa safales W-34/70 * przeniesiono no strych na którym było za zimno aby drożdże ruszyły, przeniesiono do pokoju i ogrzano dzisiaj 07,12,18 ładnie ruszyły i wyniosłem na ganek temperatura około 10°C Fermentacja cicha: *04.12.2018 Rozlew: *dodano 140g cukru na refermęntację Wnioski: Pipeta do pomiaru Brix była uszkodzona i podczas chłodzenia w szklance zimnej wody dostawała się do środka i mi zaburzało pomiar reflaktometru. Edytowane 23 Stycznia 2019 przez Ski-ba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ski-ba Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 (edytowane) #012 - Pils Data warzenia -02.01.2019 Czas 5h Data rozlewu Zasyp: * Słód PILZNEŃSKI Strzegom 5 Kg Zacieranie: zasyp do 18 litrów wody PH 5,4 korekra po wsypaniu słodów * 62°C - 30 min * 72°C- 30 min * 78°C - 5 min mash out Wysładzanie: * 24L do gotowania 13 BRIX Gotowanie: * 27 L 13 Brix * 60min * 23 L 14 Brix do fermentacji * na ostatnie 10 min zanurzona chłodnica aby się zdezynfekowała Chmielenie * Sybilla 35g 60min * Chinook 15g 30min * Cascade USA 20g 10min * Szyszka 40g 5min Pomiary: * po wygrzewie 14 Brix 23L Fermentacja: * gęstwa safales W-34/70 250 ml * przeniesiono na ganek temp 10°C ładnie szybko fermentacja ruszyła po Koźlaku wędzonym Fermentacja cicha: * 21.01.2019 5 BLG zmierzone spławikiem * wyniesiono na strych temp w granicach 4°C Rozlew: * 12.02.2019 * dodano na refermentacje 125g cukru w 700ml wrzątku * wyszło 47 butelek zostawionych w pokoju, można powiedzieć że się ogrzewa w temp 13* Wnioski: * ładnie się wyklarowało * piwo faktycznie bardzo chmielowe w końcu poczułem intesywną goryczkę będzie pewnie z 60 IBU ponieważ dałem jeszcze szyszkę, dla mnie za gorzkie pewnie 50 IBU może być ok Edytowane 21 Lutego 2019 przez Ski-ba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ski-ba Opublikowano 28 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2019 (edytowane) #013 - DARK LAGER 27L Data warzenia -25.01.2019 Czas 7h Data rozlewu Zasyp: Pilzneński 5 kg 61.7% 81 % 4 Strzegom Wiedeński 1 kg 12.3% 79 % 10 Strzegom Karmel 150 0.6 kg7.4% 75 % --- Strzegom Czekoladowy 1200 0.3 kg3.7% 68 % 1202 Caramel/Crystal Malt - 10L 0.2 kg2.5% 75 % 20 Żytni 1 kg 12.3% 85 % 8 *dodatek jęczmień palny 300g na 10 min przed wysładzaniem (zeszło długo z wysładzaniem) Zacieranie: zasyp do 24 litrów wody PH 6,4 po wsypaniu słodów, dodano 5ml Kwasu mlekowego * 52°C - 10 min * 63°C- 55 min * 72°C- 30 min * 78°C - 1 min mash out Wysładzanie: * 36L do gotowania 15 BRIX Ciężko wysładzać taki zasyp w wiadrze z sracz wężykiem, zatkało bardzo po 6L Potem się sączyło ale na szczęście się kąmpletnie nie zatkało. Wysłodziłem 36L ledwo się zmieściło do gara !!! Gotowanie: * 36 L 15 Brix * 60min * 27 L 16 Blg do fermentacji * na ostatnie 10 min zanurzona chłodnica aby się zdezynfekowała + 5g mech irladzki Chmielenie * Marynka 30g 60min * Lublin 30g 30min * Szyszka 40g 20min Pomiary: * po wygrzewie 14 Brix 23L Fermentacja: * gęstwa safales W-34/70 300 ml trzecie pokolenie * przeniesiono na ganek temp 8°C ładnie szybko fermentacja ruszyła * 14.02.2019 blg 6 w temperaturze 7°C * 17.02.19 pomiar reflaktometrem 9,1 BRIX po przeliczeniu kalkulatorem wynosi 4,48 BLG/PLATO Fermentacja cicha: *20.02.2019 Rozlew: * dodano 135g cukru na re-fermentację w 700ml wody * 09.03.2019 do butelek ciemnych 0,7 zamknięcie typu krachla * zostawione w pokoju temperatura zmienna od 15* do 20* Wnioski: * zlanie piwa po chłodzeniu do fermentora wężykiem na końcu zakończonym pończochą po wcześniejszym przegotowaniu. Problem ze zlaniem, zabijana chmielem granulowanym. Jakieś 3,5 litra odstawiono i zlano do plastikowej butelki na fermęntację osobną. W sumie i dobrze bo by się wszystko nie zmieściło do fermentora. Edytowane 12 Marca 2019 przez Ski-ba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ski-ba Opublikowano 21 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2019 (edytowane) #014 - Dark Side Data warzenia -21.02.2019 Czas 5h Data rozlewu Zasyp: Słód PILZNEŃSKI Strzegom 5 kg 71.4% 80 % 4 Strzegom Karmel 600 1 kg 14.3% 68 % 601 Abbey Malt Weyermann 1 kg 14.3% 75 % 45 Zacieranie: * 55°C - 10 min zasyp do 24 litrów wody PH 5,4 korekra po wsypaniu słodów. Potrzebna korekta PHmierza, na przyszłość trzeba częściej to robić * 64°C- 15 min * 72°C - 60min * 78°C - 1 min mash out Wysładzanie: * bardzo ładnie się wysładzało bez zatykania jak przy wcześniejszej warce Gotowanie: * 30 L 15,4 Brix dodano trochę cukru do uzyskania 16 Brix-a * 60min * 24 L 17 Brix do fermentacji * na ostatnie 10 min zanurzona chłodnica aby się zdezynfekowała Chmielenie * Citra 20g 60min * Szyszka 25g 20min * Saaz 25g 10min Pomiary: * po wygrzewie 17 Brix 24L Fermentacja: * gęstwa safales W-34/70 250 ml * przeniesiono na ganek temp 10°C Fermentacja cicha: * spławik pokazał 5 BLG * zostawiono w ganku temp 13°C Rozlew: * gęstość po burzliwej 4,5 BLG * ABV 6.9 *10.04.19 wyszło 48 butelek dodano 140g glukozy w 730ml wody Wnioski: * Edytowane 10 Kwietnia 2019 przez Ski-ba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ski-ba Opublikowano 16 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2019 (edytowane) #015 - Marcowe nr2 Data warzenia -15.03.2019 Czas 5h Data rozlewu Zasyp: Ziarno Strzegom Pilzneński 4 kg 60% 80 % 4 Ziarno Strzegom Monachijski typ I 1.67 kg 25% 79 % 16 Ziarno Strzegom Karmel 30 1 kg 15% 75 % 30 Zacieranie: zasyp do 23 litrów wody bez korekty PH * 52°C - 10 min * 62°C- 25 min * 72°C - 45 min * 76°C - 10 min * 78°C - 0 min mash out Wysładzanie: Użyto 25L wody do wysładzania w tem 78* C ładnie się filtrowało * 34L do gotowania 11 BRIX Gotowanie: * 34 L 11 Brix * 60min * 27 L 14 Brix do fermentacji * na ostatnie 10 min zanurzona chłodnica aby się zdezynfekowała Chmielenie * Chinook 25g 60min + szyszka około 20g * Lublin 25g 10min + szyszka 30g Pomiary: * po wygrzewie 14 Brix 27L Fermentacja: * gęstwa safales W-34/70 250 ml od razu po warce Dark Lagier (drożdże mogą być osłabione) * przeniesiono na ganek temp 14°C ładnie szybko fermentacja ruszyła Fermentacja cicha: 15.03.19 3,6 BLG gęstość po burzliwej trzymano w tem ok 10°C lodówka z styropianu Rozlew: * 5.05.19 gęstość 3,22 BLG po korekcie z refraktometru * wyszło 62 butelki Wnioski: Za bardzo gorzkie !!! pifko trzymane w pokoju na refermetacje Edytowane 7 Maja 2019 przez Ski-ba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ski-ba Opublikowano 5 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2019 (edytowane) #016 - Czekoladowy Pils Data warzenia -4.11.2019 Czas 5h Data rozlewu Zasyp: Słód PILZNEŃSKI Strzegom 4 kg 66.7% 80 % 4 Strzegom Monachijski typ I 1.5 kg 25% 79 % 16 Strzegom Czekoladowy jasny 0.5 kg 8.3% 68 % 400 Zacieranie: zasyp do 23 litrów wody bez korekty PH 4ml * 52°C - 10 min * 62°C- 25 min * 72°C - 45 min * 76°C - 10 min * 78°C - 0 min mash out Wysładzanie: Użyto 25L wody do wysładzania w tem 78* C ładnie się filtrowało * 35L do gotowania 10 BRIX Gotowanie: * 35 L 10 Brix * 60min * 29 L 12 Brix do fermentacji * na ostatnie 10 min zanurzona chłodnica aby się zdezynfekowała Chmielenie * Szyszka 40g 60min * Fuggles 25g 25min Pomiary: * po wygrzewie 12 Brix 29L Fermentacja: * saszetka safales W-34/70 nie wiem czy saszetka jedna nie zamało * 06.11.19 fermentacja * przeniesiono na ganek temp 14°C Fermentacja cicha: * 26.11.19 BLG 5 Rozlew: *25.12.19 BLG 5 dodno 110g glukozy + 750ml wody wyszło 67 butelek Wnioski: Chyba za mało drożdzy na taką warkę, nie sadziłem że tyle wyjdzie Edytowane 25 Grudnia 2019 przez Ski-ba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 6 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 (edytowane) 8 godzin temu, Ski-ba napisał: safales W-34/70 Stout na saflagerach to nawiązanie do historii tropical stoutów czy przypadek? edit: pilsa przeczytać jako stouta to tylko o poranku mogłem. Przepraszam, nie smiecę już w wątku. Edytowane 6 Listopada 2019 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ski-ba Opublikowano 25 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2019 W dniu 6.11.2019 o 07:00, zasada napisał: Stout na saflagerach to nawiązanie do historii tropical stoutów czy przypadek? edit: pilsa przeczytać jako stouta to tylko o poranku mogłem. Przepraszam, nie smiecę już w wątku. Zasadniczo to przypadek Szczerze to tak sobie nazwałem pifko a zrobiłem z tego co miałem a chciałem delikatne ciemne i takie jest Dzisiaj rozlew zrobiłem (między obżeraniem świątecznym ) do butelek po cichej (ogółem 51 dni od warzenia) trochę mi zeszło aby się za to zabrać bo nie miałem czasu na to tak jak i na warzenie za dużo pracy 350h na miesiąc... Zawsze się trzymam jakiegoś schematu receptur ale tym razem pozwoliłem sobie zrobić coś swojego. Dzięki za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ski-ba Opublikowano 4 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2020 (edytowane) #017-NOWOROCZNE HAZY 03.01.2020 Data warzenia -03,01.2020 Czas 6h Data rozlewu Zasyp: * Słód PILZNEŃSKI Strzegom 4kg *Grodziski pszeniczny wędzony dębem 1KG * Słód pszeniczny Bestmalz 0.9 Zacieranie: * 62°C - 60'' * 72°C - 45'' * 78°C - 5'' Wysładzanie: * 5ML KWASU MLEKOWEGO do wody wysładzania Gotowanie: * Szybko sprawnie się grzeje na taborecie gazowym Chmielenie * Marynka 60'' 30g AK 10 * Szyszka 50'' 25g * fuggles 20'' 15g Pomiary: *14 BLG przed fermentacją Fermentacja: * Fermentacja cicha: * 27.01.2020 5BLG Rozlew: * Wnioski: Edytowane 28 Stycznia 2020 przez Ski-ba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się